Omletbloggen

Sovpinnar för höns – en guide

Chickens in the Omlet Eglu Cube Chicken Coop on the plastic roosting bars

Sovpinnar för höns är en viktig del av upplägget för din flock. Konceptet är enkelt, men att skapa och installera dem kan vara knepigt. Omlet besparar dig besväret att skapa en lämplig sovplats och har redan integrerat den i alla hönshus. Läs vidare för att ta reda på hur du kan hjälpa dina höns att sova gott så att de alltid kan gå upp tidigt.

Vad är en sovpinne?

Du kan tänka dig en sovpinne som en säng. Och precis som en madrass kan en sovpinne underlätta eller förstöra nattens sömn. Höns sover mellan 8 och 12 timmar, beroende på mängden solljus. När solen går ner kommer hönsen instinktivt att gå till sitt mysiga hönshus.

Skapa den perfekta platsen att sova på

Den perfekta platsen för höns att sova på är:

 • Ovanför marknivå
 • Separerad från områden där hönsen lägger ägg
 • Skyddad från väder och vind
 • Säker från hönsrovdjur

Sovpinnar för höns ska vara gjorda av material som är lätta att rengöra, och de ska vara bekväma för dina höns. Traditionellt tillverkades sovpinnar av runda eller rektangulära pinnar som var tillräckligt små för att vira hönsfötterna runt. Men eftersom höns böjer benen så att de kan skydda sina fötter medan de sover, behöver de också balansera hela natten på dessa sovpinnar. Ett bättre och bekvämare alternativ är en plan yta med viss textur.

Att skapa ett idealiskt sovområde är en viktig del av att ta hand om sina höns. Denna avskilda, bekväma platsen kommer att hålla dina höns skyddade och säkra hela natten lång. Och om hela flocken sover gott, bidrar detta till deras välbefinnande. Området där de sover är därför en viktig del av deras hem.

Varför sover höns på en pinne?

Sovpinnar eller sovplatser kallas ibland för ‘rastplatser’ när man pratar om höns. Höns rastar på sina sovplatser på natten och det är därför vi använder ordet “sovpinne” för att hänvisa till den plats som hönsen går till när deras biologiska klocka säger till dem att det är dags att sova. Vissa fåglar sover på marken, men många fågelarter – både vilda och tama – söker sig till en sovplats som ligger en bit från marken. Höns ingår i gruppen fåglar som gärna sover på en lite högre plats.

Skydd från rovdjur

Att sova ovanför marken gör att höns känner sig säkrare från hönsrovdjur och från väder och vind. I naturen bor många fåglar i träd som ger ett tak av skydd från väder och vind. På samma sätt kommer dina höns att söka efter en plats som är både upphöjd och skyddad från vind, regn och snö.

Hackordning på natten

När natten börjar falla, kommer dina höns att börja gå in för att sova i sitt hönshus. Om du observerar i vilken ordning de går in, är det vanligt att höns högst upp i hackordningen först intar sin plats att sova, och att de andra följer efter ner till den sista hönan i hackordningen. I en etablerad flock kommer den högsta hönan i hackordningen se till så att varje flockmedlem har en plats på sovpinnen.

Se till att dina höns är säkra när de sover

När den sista hönan har gått in i hönshuset för natten är det efter solnedgången. Det är då rovdjuren är som mest aktiva, vilket är anledningen till att höns instinktivt går in för att sova innan natten faller. För att lägga till ett extra lager av skydd, kan en automatisk hönshusdörr installeras på ditt hönshus för att se till att alla hönsen är trygga och säkra när det blir mörkt ute.

Skillnad mellan sittpinnar och sovpinnar

Något som inte ska förväxlas med ett sovområde är sittpinnar för höns , alltså pinnar inne i din hönsgård för att ge hönsen utrymme att klättra och motionera. Många höns tycker om att vara ovan marknivå vid olika tidpunkter under dagen för att observera sin omgivning. Hönsen kommer att flaxa, flyga eller hoppa upp till sina sittpinnar, vilket hjälper till att stärka och stretcha deras vingar.

Sittpinnar som PoleTree anpassningsbart hönsträd med sittpinnar eller flyttbart hönsträd med sittpinnar är designade för lek och underhållning, eller kanske en och annan eftermiddagslur i solen – men inte för att sova på natten. Att övernatta på en sittpinne i hönsgården lämnar dina höns utsatta för väder och vind och gör att de löper högre risk att stöta på rovdjur.

Vanliga sömnproblem hos höns

De flesta hönsskötare menar väl när de skapar en sovplats för sina höns, men de flesta gör-det-själv-sovpinnar uppfyller inte kraven på en god natts sömn. Vanliga problem med hemmagjorda sovpinnar är:

 • De är svåra att rengöra
 • De bjuder in kvalster
 • De försvagas med tiden

Alla dåligt placerade, vingliga eller ojämna sovpinnar kommer att bedömas som olämpliga för att sova på av din flock. Du kanske också märker att äldre höns undviker för höga sovpinnar, eftersom deras leder inte kan stödja sig på dem när de stiger av dem varje morgon. Tyngre höns kan också ha problem med att flyga upp till för höga sovpinnar.

Obekväma, osäkra eller trånga sovplatser kan leda till att höns slutar att gå in i sitt hönshus på kvällen. Istället kan dina höns hitta en sovplats i holkar eller på sittpinnar ute i hönsgården. Detta beteende kan snabbt bli frustrerande och farligt och bör åtgärdas så snart som möjligt.

Hur stor sovplats behövs för varje höna?

Ett annat problem som också kan uppstå är utrymmesbrist. Ibland finns det inte tillräckligt med plats för de två sista hönsen att sova bekvämt. Men å andra sidan är för mycket utrymme inte heller idealiskt, eftersom hönsen då kan känna sig sårbara. Detta är särskilt ett problem på vintern, när hönsen kurar ihop sig för att hålla sig varma på natten.

Olika hönsraser har varierande utrymmeskrav, men som en allmän regel bör du sikta på att ge cirka 20-30 cm utrymme på sovpinnen till varje höna. Omlets stora hönshus har en sovplats där upp till 10 höns får plats bekvämt.

Det bästa materialet för sovpinnar

Det finns olika typer av sovpinnar för höns. Här beskriver vi de vanligaste materialen och för- och nackdelarna med varje.

Sovpinnar i trä

Trä är det mest traditionella materialet för sovpinnar. Det är prisvärt, lätt för höns att greppa tag i och lättillgängligt. Men trä har flera nackdelar också.

Nackdelar:

 • Absorberar fukt och lukter, vilket gör att bakterier kan växa fram
 • Gillas av kvalster och andra insekter
 • Kan göra så att dina höns får flisor i fötterna
 • Böjs, ruttnar och försämras med tiden
 • Svårt att göra rent

Fördelar:

 • Prisvärt
 • Lättillgängligt
 • Lätt att tälja och placera

Trots sin popularitet är sovpinnar i trä inte de mest praktiska. Hönshus i trä kräver mycket underhåll och de flesta hönsskötare skulle göra klokt i att undvika hönshus i trä.

Sovpinnar i metall

Vid första anblicken kan sovpinnar i metall se tilltalande ut. De är lätta att rengöra, håller länge och kräver inte mycket underhåll. Men trots dessa fördelar involverar de största nackdelarna dina älskade höns.

Nackdelar:

 • Hala och svårt för dina höns fötter att greppa
 • Påverkas lätt av temperaturen – de kan vara brännheta eller iskalla
 • Dyra
 • Svåra att justera eller såga till rätt storlek

Fördelar:

 • Håller länge
 • Lätta att rengöra

Som du kan se kan sovpinnar av metall vara farliga för dina höns. I kallt väder kan hönsen faktiskt frysa fast vid sovpinnarna i metall, och i varmt väder kan metallen bränna dina höns fötter. Den långa livslängden kan vara tilltalande, men det är inte värt risken för dina höns. Det finns en ännu bättre, långvarig lösning.

Sovpinnar i plast

Plast ger det bästa av båda världarna: det är lätt att sköta och hålla rent och säkert för dina höns. Här är för- och nackdelarna med plast:

Fördelar:

 • Lätt att rengöra med en högtryckstvätt eller svamp
 • Absorberar inte fukt
 • Lockar inte till sig kvalster och insekter
 • Lätt för dina höns fötter att greppa
 • Påverkas inte mycket av temperaturen
 • Håller länge och behöver inte underhållas

Sovpinnar i plast kan vara svåra att tillverka själv, men Omlet har konstruerat den perfekta sovpinnen och den medföljer alla våra hönshus. Den ergonomiska designen passar perfekt i hönshuset och den lätt strukturerade ytan gör så att dina höns lättare kan greppa det släta materialet. Och eftersom den är gjord av stark, hållbar plast, kommer sittpinnen från Omlet att vara den enda du någonsin behöver köpa.

Nackdelar:

 • Svårt att såga till rätt storlek om du tillverkar den själv
 • Inte lätt att hitta (förutom när du köper ett Eglu hönshus)

Idéer för sovpinnar för höns

Den idealiska sovpinnen för höns bör vara:

 • 30-40 cm över marken
 • Tillverkad av ett lättrengjort, bekvämt material
 • Tillräckligt stor för hela din flock, men tillräckligt liten så att hönsen är bekväma
 • Separat från hönsens värpreden

Denna specifika design är svår att skapa i en redan befintlig bur. Plast är extremt hållbart, men svårt att såga med standardverktyg (och även mycket svårt att få tag på). Så vad ska du som hönsägare göra när du söker efter det perfekta stället för dina höns att sova på?

Skapa den idealiska sovpinnen med Omlet

Eglu Cube har en skiljevägg som kan stängas, så att hönsen inte sover i värpredet. Designen har en dörr på båda sidor av sovdelen. Dessutom har sovdelen i Eglu Cube:

 • En sovpinne som är gjord av kraftig plast och har en lätt strukturerad yta för hönsen att greppa tag i
 • Små öppningar som ger stöd åt hönsen och låter spillning falla ner i behållaren under
 • En stor, platt yta som är perfekt för hönsen att övernatta på

Det helt slutna hönshuset Eglu Cube är en underbar fristad för de timmar då flocken är som mest sårbar. Den dubbla väggisoleringen och goda ventilationen ger dina höns ultimat komfort.

De två andra hönshusen från Omlet är:

Dessa hönshus är lämpliga för mindre flockar på cirka 2 till 6 höns och de har samma sovpinne som Eglu Cube. Förutom sovpinnen i plast har burarna även:

 • Dubbla isolerade väggar och gott om ventilation
 • Möjlighet att lägga till hjul och handtag för att omvandla dem till mobila hönshus
 • Lättstädade invändiga delar som alla kan högtryckstvättas eller torkas av

Alla våra hönshus hjälper till att främja din flocks naturliga beteenden och vanor, inklusive en bekväm och säker sovrutin.

Hönsskötsel med Omlet

Ge dina höns det bästa när du väljer Omlet för alla dina höns behov, från att sova till att leka. Alla våra produkter har testats noggrant av både vårt team av experter och våra kunder. Våra dynamiska hönstraktorer och unika leksaker som The Chicken Swing kommer att vara till glädje för både hönsen och deras ägare.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *