Omletbloggen

Att föda upp höns på hösten – del 1

Hej på er alla! Jag heter Alyssa Holland och bor på en liten bondgård i Texas, USA. Vi har alla sorters djur på vår gård: hästar, getter, en liten gris, kaniner, marsvin, hundar, katter, fiskar och så klart höns! Vi har för närvarande ca 25 höns och en blandad flock med många olika raser. Senast har vi lagt till en räddad duva till vår flock som tror att hon är en höna!


Alyssa håller en kyckling utanför hennes Omlet Eglu Go Up hönshus

Som amatör-bonde i liten skala har våren alltid varit min favoritårstid – nya djur föds, blommorna blommar, vädret blir varmare och så klart nya kycklingar! Så när jag funderade på att föda upp kycklingar någon annan tid på året, verkade idén först väldigt främmande och ärligt talat skrämmande. Men att föda upp kycklingar på hösten har visat sig vara toppen! Jag ska ge dig en inblick i hur det är att föda upp höns på hösten, och varför det hittills har varit en mycket enklare och roligare upplevelse än jag någonsin hade föreställt mig.

Varför jag valde att föda upp kycklingar på hösten

Våren är den naturliga årstiden för allt som är nytt. På vår lilla gård brukar våra getter, kaniner och höns få sina ungar den här tiden på året. Djur vet instinktivt när det är bäst att föda sina ungar, men där vi bor kan sen vår och sommar vara olidligt varma årstider. Vi bor i Texas, USA och det är inte ovanligt att vi har väldigt höga temperaturer redan i juni. Och våren är den vanligaste årstiden för ostadigt väder som hagelstormar och kraftigt regn.

När jag började fundera på att föda upp kycklingar på hösten istället för på våren upptäckte jag flera fördelar:

 • Temperaturen i värmelådan kan hållas mer stabil när det är svalare väder ute
 • Luftfuktigheten är lägre, vilket gör värmelådan mindre kvav och illaluktande
 • Det är lättare att låta kycklingarna vara utomhus utan överdriven värme eller regn
 • Jag blir inte helt svettig efter att ha rengjort värmelådan och tagit hand om mina kycklingar!

Hösten gör att vi på vår gård kan andas ut – en välkommen paus från den svällande sommarvärmen. Men det är också en tid när växterna som lyckades överleva sommaren går in i en vilande fas, dagsljuset minskar och en allmän känsla av stillhet lägger sig över gården. Efter två hektiska årstider kan hösten vara en föraning om vintern (som ingen häromkring njuter av!). Så att ha kycklingar att föda upp under denna årstid verkade vara det perfekta sättet att införliva ny energi vad som annars kan vara en ganska grå och trött årstid.

Var jag hittade kycklingar vid denna tiden på året

Vi har en stor flock med flera tuppar, så ofta inkuberar jag våra ägg och kläcker kycklingar i vår skolsal. Det är en fantastisk biologilektion för mina ettor och förskolebarn! Men vi får många tuppar från våra inkuberade kycklingar. Då behöver vi hitta ett hem åt dem och lyssna på ljudet av galande tuppar varje morgon…och eftermiddag och kväll. Jag älskar ett trevligt kuckeliku på morgonen, men inte hela dagen varje dag! Så jag återgick till min gamla vana att endast köpa kycklingar av kvinnligt kön för att undvika att få fler tuppar.

Mitt favoritställe att köpa kycklingar är lokala foderbutiker. De känner mig vid namn där och de har ett stort utbud av kycklingar under sina “kycklingdagar” på våren. Till min förvåning märkte jag i år att de fortfarande hade kycklingar kvar långt in på sensommaren när de vanligtvis slutar beställa kycklingar runt mitten till slutet av juni. Jag frågade personalen och fick beskedet att de skulle fortsätta att sälja kycklingar till slutet av september, till min stora glädje.

Alyssas nuvarande uppsättning med hennes vuxna flock

Ta med kycklingarna hem

Andra veckan i september fick jag hem 6 kycklingar: 3 Plymouth Rock och 3 Wyandotte. Innan de anlände bestämde jag mig för att uppgradera det sätt som jag normalt förbereder deras värmelåda. Vanligtvis har vi värmelådan i vår butik, men eftersom vädret fortfarande är varmt var jag orolig för att det skulle bli för varmt och kvavt för kycklingarna. Så jag bestämde mig inte bara för att försöka föda upp kycklingar på hösten, utan prövade också ett nytt alternativ till deras värmelåda.

Jag har numera en Eglu Go med tillhörande hönsgård som jag använder som värmelåda. Omlet rekommenderar att man inte har kycklingar under 12 veckor gamla i Eglu Go hönshus, så jag använder denna produkten “på egen risk”. Jag har gjort följande modifikationer för att göra hönshuset mer anpassat för kycklingar:

 • Jag har tagit bort värpredet för att underlätta för små fötter.
 • På grund av kycklingarnas lilla storlek har jag virat in hönsgården i ett finmaskigt nät.
 • Jag använder en värmeplatta istället för en värmelampa, så att hönshuset inte blir för varmt.
 • Jag använder ett väderskydd för att skydda hönsgården från regn.
 • Jag har ställt hönshuset och hönsgården på ett ställe i trädgården där våra katter och vår hund kan skydda kycklingarna från rovdjur

Hittills har det fungerat utmärkt för mig. Mina kycklingar har gott om plats, de får vara ute i naturen och är inte beroende av att jag ska ta ut dem. Jag förstår att detta inte är ett alternativ som passar alla, så jag kommer att dela med mig av vilken typ av aktiviteter mina kycklingar tycker om när de är utanför sin hönsgård för dig som tar ut dina kycklingar på dagliga utflykter.

Utflykter och aktiviteter med dina kycklingar

Jag valde unghöns som redan var 3-4 veckor gamla – de såg bara så ledsna ut att vara störst i sin värmelåda när andra kunder gick hem med deras mindre, fluffigare kompisar! Eftersom vädret där jag bor kan variera stort den här tiden på året, bestämde jag mig för att börja med lite äldre kycklingar av tre skäl:

 • Du kan ta ut dem på dagsutflykter tidigare.
 • På grund av sin lilla storlek och smidighet är det mindre troligt att de blir hotade av ormar, som är en av de största fienderna på hösten.
 • Äldre kycklingar kan hanteras lättare än nykläckta kycklingar

När de är ungefär en månad gamla älskar mina kycklingar att utforska gräset, löv, smuts och insekter som de kan hitta under sina utflykter i Eglu Go-hönsgården. Då värpredet är borttaget kan de även vara inne i Eglu Go under dessa utflykter – vilket också vänjer dem vid att gå in i ett hönshus. Oavsett vilken typ av lekhage utomhus eller hönsgård du har till dina kycklingar, se till att den är helt täckt och att eventuella öppningar inte är tillräckligt stora för att dina kycklingar ska kunna glida igenom.

Några kompletterande saker som jag har lagt till i hönsgården för mer skoj inkluderar:

 • Trädgrenar som kycklingarna kan klättra över och under
 • “Övnings-sittpinnar” som kommer från sänggaveln på en gammal säng – pinnarna är perfekta att öva på att greppa för små fötter
 • Högar med löv att skrapa i
 • Ett område för sandbad
 • En återanvänd pall för att lyfta upp mat och vatten från marken för att hålla den fri från smuts och skräp

Temperaturen har legat på drygt 30 grader under dagen, så kycklingar som är en månad gamla kan vara flera timmar utomhus utan värmelampa. Deras hönsgård är täckt och ligger på en skuggig plats i trädgården under våra blåregnsbuskar för att hålla dem borta från direkt solljus.

Planera för framtiden

Kycklingarna kommer till slut kalla sin Eglu Cube och tillhörande walk-in hönsgårdför sitt permanenta hem när de är 12 veckor gamla. När de blir äldre kommer vi att se vilken flock de passar bäst in i genom att titta på deras personligheter. Jag är glad över att få vara med på deras resa från kycklingar till unghöns och följa deras övergång från värmelåda till permanent hem!

Av: Alyssa Holland

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *