Omletbloggen

Att föda upp höns på hösten – del 2

Hej på er alla! Jag heter Alyssa Holland och bor på en liten bondgård i Texas, USA. Vi har alla sorters djur på vår gård: hästar, getter, en liten gris, kaniner, marsvin, hundar, katter, fiskar och så klart höns! Vi har för tillfället ca 25 höns och en blandad flock med många olika raser. Senast har vi lagt till en räddad duva som tror att hon är en höna till vår flock!


Alyssa Holland från Att föda upp höns på hösten sitter ner och håller i en kyckling

Välkommen tillbaka till mitt hönsuppfödnings-äventyr på hösten! Min grupp på sex kycklingar trivs i det svalare vädret och de växer så det knakar. Deras personligheter börjar lysa igenom och vi håller på att förbereda dem för deras framtida boende nu. Se vad vi har hållit på med och vad jag förväntar mig under resten av höstsäsongen.

Hur de växer

Hej på er, kycklingar växer snabbt! Och sedan jag började med äldre kycklingar, har tiden flugit iväg. Båda raserna var fullt befjädrade när de var runt 6 veckor gamla och växer i samma takt – vilket har gjort det lätt att föda upp dem tillsammans!

Kycklingarna är nu 7-8 veckor gamla. Wyandotte-kycklingarna börjar visa upp sina fantastiska färger och den svartvita randiga färgen hos Plymouth Rock-kycklingarna syns tydligt. Jag tog bort deras värmeplatta förra veckan när de hade fått alla sina fjädrar. Jag behåller vanligtvis en värmekälla hos mina kycklingar tills de är nästan 8 veckor gamla, men då vädret fortfarande är varmt under dagen (ca 30 – 35 grader C) och inte har varit under 24 grader C på natten, så tog jag bort deras värmekälla.

Vi har förhoppningsvis bara unghöns i denna omgången! Jag chansade lite genom att skaffa Wyandotte-kycklingarna — de hade vuxit ur sin värmelåda. I butiken på vår hönsgård var de så snälla att de lät mig välja mina egna kycklingar, så jag jämförde fjädrar och kammar och valde vad jag hoppades var 3 honor, men bara tiden kan utvisa om de är honor. Plymouth Rock-kycklingarna var unghöns, och tidigare detta året köpte jag två Plymouth Rock unghöns och nu har vi en vacker Plymouth Rock tupp! Det var en bra påminnelse om att misstag kan inträffa om inte en ras kan könsbestämmas vid tiden för kläckning med hjälp av fjädermönster eller färg. Som tur är, har vår gård inga restriktioner vad gäller djur, så vi kan ha tuppar så länge de lever i fred med resten av flocken (och inte jagar mina barn)!

Framtida flockkamrater

Normalt räknar jag inte mina kycklingar – varken innan eller efter att de kläckts! Så istället för att räkna mina kycklingar och räkna ut antalet kvadratmeter i våra hönshus och hönsgårdar, “mäter” jag vår hönshållning efter hönsens hälsa och välbefinnande. Så länge alla hönsen växer och mår bra, är det en stabil och hållbar flock!

Vi har två hönshus: det ena är ett väldigt stort hönshus som min man byggde strax efter att vi flyttade in för över 5 år sedan, och det andra är en Omlet Eglu Cube med en tillhörande walk-in hönsgård från Omlet. Vår egentillverkade uppsättning rymmer runt 18 hönor och 2 tuppar, med ytterligare 4 hönor och 1 tupp i Eglu Cube hönshus. Kycklingarna jag föder upp för tillfället kommer att placeras i den flock som bäst matchar deras personlighet och med viss hänsyn till kraven på att de ska ha ett visst utrymme. Jag försöker behålla mina mindre och mer lättskötta höns i Eglu Cube hönshus, dels på grund av storleken, men också för att det är lättare för mina barn då att komma åt äggen och leka med sina favorithöns! Vi försöker i och för sig att inte ha favoriter bland hönsen, men varje flock har oundvikligen vissa hönor som stjäl deras ägares hjärtan.

Det är svårt att avgöra var kycklingar kommer att hamna i hackordningen, men vanligtvis kommer nyintroducerade kycklingar att vara längst ner i hierarkin. Eftersom mina kycklingar hålls i hönsgårdar har jag flockuppfödande vänner som är beredda att ta emot alla fåglar som inte passar in i mina flockar. Det händer inte ofta, men ibland måste en dominerande höna eller en väldigt lågt rankad höna flyttas till en vän för att upprätthålla lugnet i flocken. Så det är möjligt att en eller flera av mina äldre höns (eller en eller flera av dessa nya kycklingar) kommer att få ett hem på en annan gård. Det är en vinst för mina vänner och en vinst för hönsen – vi ser alltid till våra flockars bästa!

Etablera en rutin

Kycklingar trivs med att ha en fast rutin – från en tidig ålder. Eftersom mina kycklingar är utomhus, kan de följa solens naturliga schema. Och med våra andra höns inom synhåll, kan de ta efter sina framtida flockkamrater när det gäller att gå in och sova.

En fast rutin är också bra när det gäller att hantera dina kycklingar. Från att göra hälsokontroller till att bara vilja spendera lite kvalitetstid tillsammans – du måste kunna titta till hos dina kycklingar med jämna mellanrum. En fast rutin är också viktig för din växande flocks säkerhet. Till exempel lyckades vår lilla gris ta sig in till våra kycklingar och de gick på en trevlig utflykt ihop genom vår frodiga terräng. Och eftersom kycklingarna följde sina rutiner gick de in för att sova när det var dags, vilket besparade mig besväret att jaga dem. Vi bestämde oss för att låta dem få sin (övervakade) frigående upplevelse, men även i deras unga ålder kunde de lägga sig själva när det var dags.

Om möjligt rekommenderar jag att du föder upp dina kycklingar på ett ställe med naturligt ljus. Det här är ytterligare en anledning till att jag älskar att använda ett värmetak istället för en värmelampa. Ett värmetak har inte bara en lägre brandrisk, utan det ger inget ljus. Om dina kycklingar kan sova och gå upp på ett naturligt sätt från en tidig ålder, så gör det övergången till deras permanenta hem mycket lättare för alla!

Aktiviteter vid denna ålder

Kycklingar som är runt 8 veckor gamla börjar likna miniatyrversioner av sina fullvuxna jag, snarare än fluffiga nykläckta kycklingar. Deras färger och mönster är mer levande, och du kan ibland börja se egenskaper hos tuppar kontra hönor i denna ålder. Och eftersom de är större och mer välkoordinerade kommer du att börja se dem visa sina personligheter och deras önskan att leka och utforska.

Jag har justerat vinkeln på deras trädgrenar och provisoriska sittpinne för att passa deras storlek och förmåga. Min son hjälpte mig också att hänga en “kycklinggunga” på framsidan av deras hönsgård. Och även om man inte bör ge dem något annat än deras kycklingfoder i denna ålder, har jag börjat ge små godsmaker som torkade mjölmaskar och torkade örter som godsaker för hand till mina kycklingar. Detta vänjer dem vid att jag är “godisdamen”, och nu kan jag lätt få deras uppmärksamhet när jag skakar godispåsen!

En annan favoritaktivitet i den här åldern är att picka och sandbada. De har gjort sitt eget sandbad längst in i deras inhägnad, och jag lade till lite torkad oregano som en extra krydda. Jag ger dem även hö att skrapa runt i, vilket är en favoritaktivitet på eftermiddagen! Att gömma några av deras örter och mjölmaskar i höet håller deras sinnen och kroppar sysselsatta medan jag rengör deras värmelåda.

Jag har också lagt till en av mina egna favoritaktiviteter till deras område: en plats för att läsa! Genom att hänga en hängmatta mittemot deras inhägnad kan jag njuta av att se mina kycklingar leka och skrapa och dra nytta av det svalare vädret. Dessutom låter det centrala läget mig se mina andra flockar, så att alla djuren kan vänja sig vid att se sin ägare uppkrupen med en bra bok!

Vad händer härnäst?

Under de kommande veckorna kommer mina kycklingar att flyttas till sina permanenta hem. När de fortsätter att växa kommer deras kön att märkas, vilket kommer spela en stor roll för hur de placeras. Deras växande aptit kommer kräva att de snart får foder för äggläggande hönor, och vi kommer att börja introducera dem till spannmål och andra proteinfyllda godsaker för att hjälpa dem gå upp i vikt och behålla en sund fjäderdräkt under de kallare månaderna.

Alyssa Holland - att föda upp kycklingar på hösten - sitter ner och håller en kyckling
Att föda upp kycklingar på hösten - två kycklingar under tonårstiden

Av: Alyssa Holland

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *