Omletbloggen

7 saker du inte visste om kattassar

Närbild på vita kattassar på klösträdet Stak från Omlet

Har du någonsin tittat noga på din katts tassar? De är så mjuka och bedårande, eller hur? Vi vet att katter använder sina tassar för att ta sig runt och jaga. Men har du någonsin undrat om de lurviga fötterna på din kattvän har någon mer funktion? Kattassar har faktiskt många intressanta och viktiga användningsområden – allt från kommunikation till att sköta om pälsen och reglera temperaturen. Låt oss dyka in i den fascinerande världen av kattassar och du kommer snart att upptäcka att din katts tassar inte bara är bedårande söta, utan de är också ganska fantastiska!

1. Kattassar är superbra stötdämpare

Vi har alla hört att katter alltid landar på sina fötter. Dynorna på en katts tassar fungerar som ministötdämpare som stabiliserar kroppen när en katt landar från ett graciöst hopp. De mjuka dynorna under din katts tassar gör alltså att de landar mjukare och tystare. Detta är en av anledningarna till att katter är så bra jägare – deras byte hör aldrig när de kommer.

Att ge din katt möjligheten att använda dessa små stötdämpare hjälper till i deras utveckling och förbättrar deras naturliga förmåga när det gäller att klättra, hoppa, klia och leka. Vårt katträd Freestyle för inomhusbruk tar kattens klättring till nästa nivå och ger din katt chansen att utöva sina naturliga förmågor och kasta sig iväg på sina mjuka, tysta tassar.

2. Kattassar har fler tår framtill än bak

”Hemingway-katter” är kända för att ha en extra tå än andra kattraser. Men visste du att ALLA katter har fler tår på framtassarna än på baktassarna? Förutom skeppskatter (en folklig benämning på polydaktyli hos katter), har alla katter 5 tår på framtassarna och endast 4 på baktassarna.

De extra tårna på varje framtass fungerar lite som tummar på kattassarna. Dessa extra tår kan hjälpa en katts naturliga jaktförmåga, men eftersom de är placerade högre upp på tassen, slits de inte ner lika snabbt som de andra. Så se till att din katt har ett robust och hållbart klösträd för att hjälpa till att hålla alla deras klor trimmade.

3. Kattassar är sensoriska receptorer


Tänk om din katt kunde veta att du går in i rummet innan de ser dig? Jo, det kan de faktiskt! Kattassar är täckta av små nervreceptorer som fungerar som ett avkännings-kommunikationsnav för din katt. Dessa små sensoriska receptorer kan känna de minsta vibrationer eller tryck som kommer från marken och uppmärksamma din katt på omgivande rörelser. I naturen är detta sjätte sinne supernyttigt för att hjälpa katter att hålla sig borta från rovdjur eller faror. Men för våra katter är det egentligen bara en signal att det är dags att krypa ihop med en
mysigt kattfilt och dig, deras favoritmänniska.

4. Kattens tassar reglerar deras temperatur

Som människor reglerar vi vår kroppstemperatur genom de många svettkörtlarna över hela kroppen. Men har du någonsin tänkt på hur en katt kan svalka sig? Våra kattvänner är täckta av päls, så var exakt sitter deras svettkörtlar? Du gissade rätt – på deras tassar. Katter har små svettkörtlar på tassarna som hjälper till att kyla ner dem naturligt under varma och fuktiga dagar.

Även om dessa körtlar är bra på att hjälpa till att hålla katten sval, är det fortfarande viktigt att se till att din katt alltid har tillräckligt med vatten och skugga under varma dagar för att hjälpa dem att kontrollera temperaturen. Och om din katt är en innekatt som inte är utomhus ofta, se till att du har en säker kattgård för utomhusbruk som de kan leka i utomhus. Du kan även lägga till överdrag till din kattgård på ovansidan för att ge skugga och skydda mot dåligt väder.

5. Kattassar har färg

Du visste kanske inte att katter är modemedvetna. Jo, det är de faktiskt! Färgen på en katts tassdyna matchar nämligen färgen på pälsen eller näsan. Till exempel har ingefärsfärgade katter rosafärgade tassdynor, svarta katter har svartfärgade tassdynor och svartvita katter har en blandning av vita och svartfärgade tassdynor. Intressant nog har flerfärgade katter som Calico vanligtvis flerfärgade tassdynor också. Har du kollat ​​färgen på din katts tassar än?

6. Kattassar är inbyggda groomingverktyg

En sak som katter är väldigt bra på är personlig hygien. Om du någonsin har sett en katt sköta om sig själv, har du sett dem använda sina tassar för att skrubbrengöra runt ansiktet och öronen. De flesta katter kommer först att slicka sina tassar för att aktivera de grova kuddarna med fukt och sedan kommer de försiktigt att gnugga tassarna över ögonen, näsan eller öronen i en cirkulär rörelse för att få allt rent. Omlets tillbehör till Freestyle katträd, som det mjuka trappsteget eller hängmattan, är alla bra ställen där din katt kan sköta om sig själv i lugn och ro.

Även om katter är bra på att själva ta hand om sin personliga hygien, kan de behöva lite hjälp med klorna om de är inomhus för det mesta. Visste du att kattens klor fortsätter att växa under hela deras liv precis som hos människor? För katter som tillbringar största delen av sitt liv utomhus, hålls dessa klor korta av kattens naturliga beteenden, som att skrapa träd och grova ytor. Så se till att ha ett starkt och tåligt klösträd för inomhusbruk för din inomhuskatt, eller ett ännu bättre alternativ är att välja en kattgård för utomhusbruk så att de kan få utlopp för sina medfödda instinkter på ett säkert sätt.

7. Katter har en dominant tass

Är du höger eller vänsterhänt? Även om detta är en vanlig fråga att ställa till människor, kan det faktiskt vara en bra fråga att ställa till din katt också. Det kan komma som en överraskning, men katter har en dominant tass precis som vi människor har en dominant hand. Det har gjorts massor av forskning för att försöka se om det finns en anledning till att vissa katter föredrar en tass framför den andra, men ingen avgörande anledning har hittills hittats.

Så hur vet du vilken tass som är din katts dominerande tass? Prova detta test. Skaffa en av deras favoritkattleksaker och placera den på en svåråtkomlig plats från din katt. Varje gång din katt försöker slå, klia eller ta tag i leksaken, uppmärksamma vilken tass de använder först. Troligtvis är det din katts dominerande tass.

Ta hand om din katt med Omlet

På Omlet låter vi katternas nyfikenhet och naturliga instinkt vägleda oss när vi skapar nya kattprodukter. Vi ifrågasätter ständigt hur och vad katter skulle vilja ha och svarar på dessa frågor med lösningar som din katt kommer att älska. När det gäller kattassar har vi ett brett utbud av produkter som passar de specifika beteenden och behoven hos din kattvän och deras fötter. Utforska våra katträd, kattgårdar, kattsängar med mera för att uppmuntra din katts äventyrliga sida och hjälpa dem att utforska och njuta av sin omgivning. Du kanske upptäcker att du märker mer av din katts tasskraft än någonsin tidigare.

Närbild på kattassar som klöser på klösträdet Stak från Omlet

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *