Omletbloggen

“Olydigt” beteende hos hundar

En hund på en hundsäng med Patterpaws-tryck från Omlet

Finns det något mer oemotståndligt än en hundvalps ögon? Hur busig vår hund än är, så älskar och förlåter vi våra hundar villkorslöst, även om det innebär att vi ibland inte kan hitta våra strumpor. Hundföräldraskap är långt ifrån alltid lätt, men det är våra hundars busiga och söta sätt som berikar våra liv och gör det värt det. Men när blir deras beteende ett problem och vad ligger bakom deras busiga natur?

Älskvärda och busiga

Det är okej, de är fortfarande så små, eller så kanske din trädgård behövde ett nytt hål grävt ändå…Oavsett vilken ursäkt du tar till för att försvara din hund, så kan vi alla relatera. Men ibland finns det genuina förklaringar till varför hunden agerar som den gör. Här är några av de vanligaste busiga hundbeteendena och varför de sker.

Bara en godsak till snälla

Hundar tigger av flera skäl. Oavsett om det är för att hoppa upp i soffan, för att få en bit av din mat eller bara för att få lite mer uppmärksamhet, så vet de definitivt hur de ska kommunicera när de vill ha något. Det är lätt att bli lurad av en hunds gnäll och tassar, men den här taktiken kan vara jobbig när den blir till en vana.

Om detta uppmärksamhetssökande beteende har spårat ur, är det viktigt att inte förstärka det genom att ge efter för vad din hund vill. Försök istället att omdirigera dem till något annat för att hålla dem sysselsatta, till exempel en hundleksak som de kan vara ensam med, eller sätt upp en fysisk bom som en babygrind om din hund tigger vid matbordet.

Hundar som gräver

Trädgården ska vara ett ställe där hela familjen kan njuta, men kan snabbt bli motsatsen om din hund skulle börja gräva i den. Att gräva är inte ovanligt, särskilt för vissa hundraser som Airedale terrier, Border terrier och Australian shepherd. Även om en del hundar har en medfödd vilja att gräva, kan du avskräcka din grävande hund från trädgården och istället låta den gräva i en mer kontrollerad inomhusmiljö medlekar som involverar grävande och som motverkar tristess.

Vissa hundar har det i sina gener, medan andra hundar gräver för att lindra stress, för att fly eller för att förvara sin mat. Se till att du ger dem både fysisk och mental stimulans och uteslut eventuella medicinska problem med hjälp av din veterinär.

Alla tassar på golvet

Att bli hälsad av en hoppande valp kan vara gulligt, men eftersom våra små hundvalpar växer till mycket tyngre vuxna hundar kan detta beteende inte bara överraska oss utan också vara farligt. För hundar är en hälsning ansikte mot ansikte med sina favoritmänniskor helt enkelt ett sätt att få uppmärksamhet och visa sin tillgivenhet, så bör aldrig straffas.

Men med lite envishet kan din valp lära sig att ha alla tassar på golvet, vilket är ett mycket bättre sätt att få vad de vill ha. Varje gång de bestämmer sig för att hoppa upp på dig eller någon annan, vänd ryggen till och ignorera dem. När de har suttit fint, belöna dem med mycket hundgodsaker och positiv uppmärksamhet.

Skor att tugga på

Från skor till bordsben och till och med sängramar, en tuggande hund är en ihärdig hund och denna vana kan snart leda till att hela ditt hem blir gnagt på. Innan vi tar itu med det här problemet, låt oss först titta på vad som är normalt tuggbeteende hos hundar.

Hundvalpar upptäcker världen genom deras munnar, vilket är förklaringen till att de tuggar så mycket. Detta är helt normalt, även om det är viktigt att du ger dem massor av stimulering, inklusive tuggleksaker så att de inte tuggar på det du inte vill att de ska tugga på.

Äldre hundar kan dock tugga på grund av separationsångest, för att de är uttråkade eller äter en obalanserad kost. Precis som med valpar, ge dem många leksaker och tuggben som är lämpliga för hundar, samtidigt som du tar upp eventuella medicinska problem med din veterinär som tex. att de blir stressade när de lämnas ensamma.

Hundtjuven

Att bli jagad med något de har stulit är en ganska rolig lek för hundar. Och vad som är ännu roligare för din hund är att jakten slutar i en dragkamp med det stulna föremålet. Hundar stjäl för att få uppmärksamhet och när vi ger dem uppmärksamhet, tror de helt enkelt att de kan ta vad de vill och att det kommer att resultera i att vi leker med dem. Saker som luktar som oss, som tex. strumpor, är klara favoriter men en katastrof kan inträffa när något mer värdefullt tas.

Att lära din hund “släpp” och “nej” kommandon är en bra början. Med konsistens och tålamod, kommer de snart lära sig att de kommer få en ännu bättre belöning som deras favoritgodsak eller favoritleksak om de inte tar det som du inte vill att de ska ta.

En hund på en hundsäng med Doodle Dog-tryck från Omlet

Naturligt olydiga eller olydiga pga uppfostran?

Det är ingen hemlighet att vissa hundar är mer olydiga än andra. Ålder är en stor bidragande faktor och valpar är mest olydiga av alla hundar. Men det är inte alltid brist på uppfostran och träning som leder till olydnad.

Hundraser som den energiska Jack Russell terriern, Siberian husky, Border collie och Beagle hundar är också högt rankade på den “olydiga skalan” på grund av sin lekfulla natur, uppenbara oförmåga att motstå mat eller för att de blir mest destruktiva när de inte får tillräckligt med stimulans.

De bästa sängarna för olydiga valpar

Leriga golv. Smuts som tas med från källaren till badrummet. Men titta på det där ansiktet. Ögonen. Vi skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Hur, undrade vi, kan vi berätta historien om den galna kärleken och den fantastiska känslan som kommer med att vara hundförälder? Med Bus-kollektionen firar vi ‘skaka på huvudet i förtvivlan’ förtjusningen som bara hundälskare förstår.

Vår interna textildesigner Victoria tog det till ritbordet, och så startade vår senaste, begränsade upplaga av Bus hundsängkollektion.

Tre trendiga men tidlösa tryck, inspirerade av de oförglömliga ögonblicken när du delar ditt hem med ett fyrbent knippe av obeveklig kärlek, lojalitet och ibland frustration.

Med ett motiv som föreställer våta tassar och svansviftande vandrare, väcker Patterpaws våra hundars glada optimism till liv med en livlig och trendig energi.

Det frenetiska, grafiska trycket i jordnära toner Zoomies visar de osynliga spåren din hund följer när den tävlar och springer åt höger och vänster. Säsongsbetonade nyanser av ockra och gulgrön chartreuse blir ett perfekt sicksack-mönster.

Denna minimalistiska, enradiga design har en Scandi-känsla. Vid närmare inspektion berättar Doodle Dog en historia om hundar av alla typer, och deras rörelser har fångats livligt med slående enkelhet.

Busig eller mer?

En lekfull valp som kan linda dig runt sin tass är ofta inget att oroa sig för. Men när buset går över gränsen kan det bli ett problem. Till exempel kan en hund bevaka en sak som de har stulit som de anser vara värdefull extra hårt. Tecken inkluderar att din hund morrar, blottar sina tänder eller kastar sig mot dig när den närmar sig. Om du är orolig över din hunds beteende är det viktigt att få råd från en professionell hundexpert.

Omlet och din hund

Omlet har de bästa produkterna för att stödja alla hundar och deras ägare, oavsett om hunden är en bråkstake eller en ängel. Från lättrengjorda hundsängar, till hundleksaker, ta reda på hur det är möjligt att ta hand om ditt husdjur på ett bättre sätt med hjälp av Omlets underbara värld.

En hund på en hundsäng med Zoomies-tryck från Omlet

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *