Omletbloggen

Tips för att motverka att din hund blir uttråkad

En Cocker Spaniel i Omlets krypinsäng med Honeycomb Slate-mönster

Det är ingen hemlighet att hundar är smarta, men med intelligens följer ett medfött behov av att bli stimulerad. Även om dina promenader efter jobbet på vardagar ibland kan kännas jobbiga, trivs våra hundar när de får både fysisk och mental stimulering, så att hitta aktiviteter som motverkar att din hund blir uttråkad kommer förhindra att de ställer till med bråk. Här är några idéer för att försöka få din hund att hålla sig lugn.

Känn igen tecknen på en uttråkad hund

Det är faktiskt ganska enkelt att märka när en hund är uttråkad. Om du märker något av följande beteenden kan det vara din hund som försöker tala om för dig att den behöver mer stimulering.

Destruktivt beteende

Tuggade skor, gnagda stolsben och lös kuddstoppning runt ditt hem… låter det bekant? Destruktivt hundbeteende är frustrerande, och orsaken är oftast att din hund är uttråkad. Och om en hund inte får något annat utlopp för sina känslor, vänder den sig ofta till att förstöra ditt och sitt eget hem.

En del beteenden, som att tugga på saker, är också relaterat till ängslighet hos hundar, och är också ett vanligare beteende bland hundvalpar, vilket du kan läsa om i vår tidigare Hur man dirigerar om din valps tuggande blogg.

Gnällande och skällande

Märker du att din hund gnäller och skäller mycket mer än vanligt? Det är inte ovanligt, särskilt för vissa hundraser, att de för mer oväsen än andra, men om du ser att det ökar i styrka utan någon uppenbar anledning, kan detta vara ytterligare ett tecken på tristess efter att du har uteslutit sjukdomar och skador.

Blir din hund yr?

Att se hunden jaga sin egen svans kan till en början vara underhållande för oss att se, men om din hund gör det tvångsmässigt kan det tyda på ett underliggande problem. Hos yngre hundar är detta beteende med största sannolikhet inget annat än en lekfull valp som upptäcker vad det är som är fäst vid den! Men om du misstänker att din hunds svansjakt håller på att bli en vana, kontakta din veterinär. Om det inte är något som är fel, kanske du helt enkelt har en uttråkad hund som behöver lite mer uppmärksamhet.

Ständig gång fram och tillbaka

Rastlöst hundbeteende kan vara att din hund går omkring fram och tillbaka hemma. Så om din hund går fram och tillbaka i ditt hem på ett frenetiskt sätt, kan det bero på att den är uttråkad.

Hunden springer iväg

Springer din hund bort? En hund som ofta försöker, eller lyckas springa iväg från sitt hem kanske gör det för att försöka hitta underhållning någon annanstans. Att tappa din hund ur sikte är en skrämmande upplevelse för alla hundägare och när du ger den ett så kärleksfullt hem kan det vara förbryllande varför den skulle vilja springa bort. Lyckligtvis kommer de flesta hundar att hitta tillbaka hem och det är viktigt att aldrig rikta sin frustration mot sin hund. Se snarare detta som en möjlighet att ge den lite extra underhållning och stimulans.

Din hund försöker få din uppmärksamhet

Förutom att gnälla och skälla, kan hundar söka uppmärksamhet på andra sätt för att få sina ägares uppmärksamhet. Detta kan inkludera att din hund tafsar och knuffar, hoppar upp på dig, släpper en leksak i ditt knä eller till och med stjäl dina favoritskor. En uttråkad hund är en behövande hund, så att se till att du ger den tillräckligt med stimulans – detta är nyckeln till att bli av med detta beteendet.

Idéer som motverkar tristess

Nu när vet du vad du ska hålla utkik efter, kommer här lite tips på hur du kan hjälpa din lurviga vän att leva ett mer tillfredsställt och lyckligt liv.

Börja gräva

Hundar älskar att gräva, särskilt terriers som Border terrier, Jack Russell och släthåriga foxterrier hundar. Men det är inte så roligt att se att de gräver upp trädgården. Uppmuntra istället deras grävinstinkter genom att skapa en låda de kan gräva i hemma. Allt du behöver är en kartong, lite hopskrynklat papper och lite av deras favoritgodis att gräva ner i. Eller så kan du använda ett bollhav för hundar och gömma godsaker längst ner.

Välj rätt hundras

Arbetshundraser uppföddes från början för att utföra uppgifter som bevakning, vallning och att hämta och hitta saker. Husky hundar, till exempel, avlades för att dra slädar, medan Bernen sennen hundar föddes upp som en arbetande gårdshund för att driva boskap och skydda gården från rovdjur.

Idag hålls många hundraser som kärleksfulla familjehusdjur, så det är därför inte möjligt för varje hund att uppfylla de behov som de ursprungligen föddes upp för att möta. Att anmäla dem till en aktivitet som liknar deras avsedda “jobb” kan hjälpa till att hålla tristess i schack. Att hitta leksaker, leka kurragömma, samla ihop leksaker och kasta bollar i vattnet som din hund kan hämta är bara några roliga aktiviteter som du kan införliva i deras rutin, beroende på din hunds ras.

Tillbaka till skolan

De kanske redan har gjort färdigt valpträning, men det finns faktiskt gott om grupper för vuxna hundar också. Detta kan vara extra klasser för att fräscha upp deras trick eller smidighet. Om du inte är säker på att gruppträning är rätt för din hund kan du också göra en hinderbana för hundar i ditt eget hem.

Träna din hunds hjärna

Hundar har samma intelligens som ett barn mellan 2 och 2,5 år, och de kan verkligen dra nytta av att träna sin hjärna som en del av deras rutin för att motverka tristess. Leksaker som tränar deras hjärna, som uppmuntrar dem att hitta sina godsaker som aktiveringsmattor eller Kong-leksaker är lätta att få tag på och kan göras hemma.

Du kan prova att använda en muffinsbricka fylld med tennisbollar och godsaker gömda under. Eller varför inte använda några tomma yoghurtförpackningar eller koppar för att ta reda på vilket mellanmål som finns under?

Ordna en lekträff med en annan hund

Lekträffar med andra hundar kan vara ett bra sätt för din hund att få motion. Kanske har du en vän med en hund av liknande storlek som kommer bra överens med din, eller så kan du gå med i lokala grupper för att träffa likasinnade hundägare. Men innan du går vidare och släpper loss din hund, se till att läsa våra råd om hur du gör din hunds lekdejt framgångsrik.

Tänk om din rutin

En promenad i naturen kan vara trevlig både för dig och din hund, men den kan lätt bli tråkig om ni alltid går samma väg. Att utforska en ny promenadväg kommer att ge din hund ett nytt territorium att utforska med näsan och även möjligheten att testa träning i en annan miljö.

Du kan även prova att ändra tempot på din promenad eller låta din hund leda dig. Det är dock inte bra att göra det till en vana att din hund alltid leder dig, speciellt för hundar som gärna drar iväg när de har koppel. Men att ibland låta hunden bestämma var ni ska gå kan vara ett bra sätt att förnya promenaderna.

Omlet och din hund

Efter all denna motion finns det knappast ett bättre sätt för din hund att koppla av än på en mysig bolsterbädd med memory foam. En trött hund är trots allt en glad hund. Fortsätt att upptäcka Omlets underbara värld med vårt utbud av andra hundprodukter som hundkojan Fido Studio som även fungerar som en möbel, mysiga hundfiltar och lyxiga hundhalsband och koppel.

En Spaniel vilar på en grön bolsterbädd med memory foam från Omlet

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *