Omletbloggen

Hur du vänjer dina höns vid mänsklig beröring

En man håller en höna bredvid en flicka i Omlets walk-in hönsgård

Höns kan knyta an till sina ägare på ungefär samma sätt som andra tama husdjur. Även om det kanske inte är så vanligt att tänka på att hålla höns när man föreställer sig att ha höns, finns det hönsraser som tolererar eller till och med njuter av att hanteras av sina ägare. Kycklingar kläcks inte med en medfödd önskan att hållas, men du kan ta steg för att vänja dina höns vid mänsklig beröring – oavsett hur gamla de är. Ta reda på hur tid, tålamod och olika produkter för höns kan hjälpa till att bygga ett djupare band mellan dig och din flock.

Är höns tillgivna?

Som bytesdjur litar inte höns naturligt på människor – men det betyder inte att de inte kan bli övertalade. Även om en del enstaka höns kan vara mer utåtriktade och bekväma runt sina ägare, är det möjligt att vinna förtroendet hos andra höns också.

De enklaste hönsen att tämja är de som har hanterats sedan de kläcktes. Att prata med, klappa och hantera kycklingar från en ung ålder hjälper dem att förstå att du är deras vän och inte en fiende. Fysisk kontakt bör fortsätta under hela uppväxten för att de ska bli så tama som möjligt som vuxna.

Höns som har adopterats kan bli bekväma med att hållas, men du behöver ha mycket tålamod. Det är svårt att vinna deras förtroende och det förloras lätt om du behandlar dem dåligt eller försummar dem. Det kan också vara så att adopterade höns helt enkelt aldrig har haft någon mänsklig kontakt. Hur det än är så är stegen för att vänja höns vid mänsklig beröring samma för adopterade höns som för kycklingar eller mogna höns.

Hur är det med tuppar?

Tuppar är lite oförutsägbara när det kommer till att hantera dem. Vissa tuppar är extremt tillgivna, medan andra kan vara avvisande eller till och med aggressiva mot människor. Eftersom de är överst i hackordningen i en flock har de flesta tuppar stora personligheter på ett eller annat sätt. Att ha tuppar är en fråga om personlig preferens, men samma metoder som används för att tämja höns kan användas på tuppar.

De mest tillgivna hönsraserna

Precis som bland andra husdjur, har varje höna sin egen personlighet. Vissa raser och enskilda hönor kommer att vara mer mottagliga för att bli klappade, hållna och hanterade. Här är hönsraser som är mest kända för att vara tillgivna mot människor:

Silkeshöns är kända som “knähundar” och Orpington höns är kända som hönsens “golden retrievers”. Dessa jämförelser med hundar anspelar på deras personligheter, men till skillnad från hundar är de fortfarande inte skapta för mänsklig beröring. Alla dessa raser som står på listan över att vara mest tillgivna mot människor måste fortfarande vinna förtroendet av sina ägare – men det är mest sannolikt att dessa raserna lätt kan påverkas, vilket gör dem till ett bra val för dig som vill ha en flock som är lätt att hantera.

3 steg för att vänja hönor vid mänsklig beröring

Att vänja dina hönor vid mänsklig beröring är möjligt, men det krävs både tid och tålamod. Beroende på dina hönors personlighet, ålder och bakgrund kan du förvänta dig att kunna hantera dem utan ansträngning bara efter en period av konsekvent träning.

Hantera tidigt

Om möjligt, hantera dina höns från en tidig ålder. Nykläckta kycklingar kan hanteras med försiktighet från det att de är 2 eller 3 dagar gamla. Om du har äldre unghöns eller mogna höns, låt dem bosätta sig i sitt nya hem under en vecka eller två innan du introducerar mänsklig beröring. Skapa en rutin från början så att din flock vet vad de kan förvänta sig. Att släppas ut, att matas och att få godsaker bör vara mycket efterlängtade händelser för dina höns.

Att ha en walk-in hönsgård för din flock gör denna process ännu enklare. Att regelbundet kliva in i deras livsmiljö och tillföra positiva upplevelser förstärker tilliten och tillgivenheten mellan dig och dina höns. Genom att gå med din flock varje dag kommer de att börja se dig som en normal och njutbar del av deras vardagliga rutin och miljö.

Förutom en walk-in hönsgård kan du använda hönsstängsel för att skapa ett säkert ställe för din flock att njuta på. Vårt hönsstängsel har bekväma grindar så att du enkelt kan komma in i dina höns område för att spendera kvalitetstid med dem.

Hantera dem ofta

När dina höns har accepterat dig som den som ger dem mat och som en regelbunden besökare i hönsgården, är det dags att införliva mänsklig kontakt. Börja med en stol eller pall inne i hönsgården och sitt helt enkelt med din flock. Denna nya syn kan inspirera nyfikna höns att närma sig dig. Du kan sträcka ut handen långsamt för att klappa de djärvare hönsen, eller sitta tyst och låta dem bestämma takten.

Ha spannmål, torkade insekter eller bladgrönt med dig för att belöna deras nyfikenhet med handmatade godsaker. Efter några gånger med matning för hand, sätt dig på marken om möjligt och uppmuntra dina höns att ta sina godsaker från ditt knä. Om det inte är bekvämt att sitta på marken, flytta stolen så att den står nära en sittpinne för höns och uppmuntra dem att hoppa upp på ditt knä för att få sina godsaker.

Upprepa denna process så ofta som möjligt för att få maximal effekt. Vissa höns kommer att ty sig till dig på bara några timmar, medan andra kan ta flera dagar eller veckor. Men när en höna har modet att ta steget upp i ditt knä, kommer resten av flocken vanligtvis snart att göra likadant.

Hantera hönsen varsamt

När dina höns tar godsaker från din hand eller knä är det dags att omfamna dem – bokstavligen. Börja långsamt med att slå en arm runt dina höns och se till att omsluta båda deras vingar så att de inte flaxar iväg. Klappa dem försiktigt och bjud på fler godsaker för hand. Börja med att hålla dem under en kort tid, inte mer än en minut eller två, och vänj dem gradvis vid längre kramar.

När dina höns vant sig vid att hållas på det här sättet, ställ dig upp långsamt och gå en kort promenad med dem. Om dina höns protesterar eller blir nervösa, stå stilla och klappa dem tills de har lugnat sig. Belöna deras medgörlighet genom att ställa ner dem nära deras favorit hönsleksaker, eller på en annan favoritplats i hönsgården.

Dina höns har gjort stora framsteg vid det här laget, men det är viktigt att inte pressa dem för snabbt. Som det gamla ordspråket lyder: två steg framåt, ett steg tillbaka – för mycket för tidigt kan minska en del av det självförtroende du har hjälpt dem att bygga upp.

Vad du inte ska göra

Det kan vara frestande att skynda sig igenom processen, eller kasta in handduken när du inte tror att du gör framsteg. Men som med många andra ansträngningar finns målet precis runt hörnet. Ha tålamod med din flock och tänk på att de lätt kan bli stressade eller skrämda eftersom de är bytesdjur.

Kom ihåg detta när du tränar dina höns att acceptera mänsklig beröring:

  • Jaga eller ta aldrig tag i dina höns när de går förbi dig för att fånga dem
  • Förvänta dig inte för mycket för tidigt – varje höna gör framsteg i sin egen takt
  • Vänta tills dina höns har uppnått en milstolpe innan du går vidare till nästa

Om du låter dina höns bestämma takten kommer du att glädjas över att se att ert band växer genom ömsesidig respekt och hänsyn. Kom ihåg att dina höns betraktar och utvärderar dig, precis som du gör med dem.

Omlet och din flock

Våra walk-in hönsgårdar, hönsstängsel och hönsleksaker och tillbehör gör det enkelt och roligt att stärka relationen till dina höns. Främja deras naturliga beteenden och nyfikenhet med våra expertdesignade produkter, samtidigt som du gör det enkelt att umgås med dina höns. Det är därför hönsskötare som väljer Omlet för sina flockar får en mer tillfredsställande upplevelse och en djupare relation till sina höns.

En familj med sin flock i Omlets walk-in hönsgård med Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *