Omletbloggen

Tänk på detta innan du skaffar en kanin

Ett barn och en kvinna leker med en kanin i Zippi lekhage från Omlet

Funderar du på att skaffa en kanin till din familj? Kaniner är roliga och intressanta husdjur, och med rätt upplägg och rutiner kan de leva ett långt och lyckligt liv, som ni kan ha glädje av i många år framöver. Men det finns några saker du behöver tänka på innan du skaffar en kanin – från hur många kaniner och vilken sort du ska skaffa, till hur de ska bo och vad man ska mata dem. Så tänk på detta innan du skaffar en kanin.

Kaniner behöver en kompis

Först och främst är kaniner sociala djur som behöver sällskap av andra kaniner. I naturen lever kaniner i stora grupper som bildar kolonier, men tama kaniner nöjer sig med att bara ha en kompis. Att ha en till kanin av motsatt kön som introduceras när de är unga är vanligtvis den bästa lösningen då de två kaninerna kan knyta an till varandra från början, men det går också bra att långsamt introducera två vuxna kaniner till varandra, eller två av samma kön.

Alla hankaniner bör kastreras, även om det inte finns några honor i närheten. Detta beror på att hanar är måna om sitt territorium, vilket kan leda till att de skadar varandra i testosteronfyllda dueller. På samma sätt bör alla honor kastreras för att minska dåligt humör och bråk mellan dem. Att kastrera honorna hjälper också till att förhindra livmodercancer och falska graviditeter.

När kaniner väl har lärt känna varandra bör de aldrig separeras om det inte är absolut nödvändigt. Detta gäller särskilt för kaniner av samma kön, eftersom de kan bli aggressiva när de återinförs, även efter en kort tid ifrån varandra. När de väl har lärt känna varandra kommer kaniner som lever tillsammans hela tiden att bli väldigt nära, och du kommer att kunna se hur de myser, sköter om sig och leker ihop.

Kaninraser

Det finns flera olika kaninraser att välja mellan. En del kaniner har utstående öron medan andra har hängande öron. En del raser som t.ex. Belgisk jätte är stora och andra kaniner som Netherland dwarf är små. Raser som t.ex. Angora har en lång, tjock päls, medan andra raser som t.ex. Rex har kort päls.

Oavsett vilken kaninras eller raser du väljer, se till att de passar ditt klimat och din livsstil. Raser med tjock päls kommer att tolerera kalla temperaturer mycket bättre än varma klimat och stora kaniner behöver gott om plats för att sträcka ut sina långa ben. Välj och undersök några raser du är intresserad av och bestäm sedan vilken typ av uppsättning som får plats i din trädgård.

Kaninbeteenden

Det finns några kaninbeteenden som nya ägare kanske inte är beredda på. Här är några vanliga egenskaper och beteenden från kaniner som ägare bör vara medvetna om.

Grävande

Alla kaniner gräver. Kaniner har fått sitt behov av att gräva av sina vilda förfäder. Om de får möjlighet, kommer de gärna att gräva sina egna tunnlar i din trädgård eller i deras inhägnad. Alla kaningårdar utomhus bör ha ett nät längst ner för att förhindra att dina kaniner gräver sig ut, och de bör aldrig lämnas utan tillsyn när de leker hemma. Du kan göra i ordning grävlådor med jord, strimlat papper eller annat material så att de ska få möjlighet att gräva.

Ständigt växande tänder

Kaniner har tänder som aldrig slutar växa. På grund av detta behöver de alltid tillgång till gnagarpinnar från äppelträd och timotejhö. Genom att gnaga och tugga på dessa kommer de att hålla sina tänder filade. Om tänderna lämnas att växa kan de orsaka problem när en kanin äter och dricker, och de kan även växa in i käken och orsaka smärtsamma sår ​​och bölder.

Dunsar med bakbenen

Det här ljudet är omisskännligt – två kraftfulla kaninfötter sätts ner i marken på samma gång i en hög duns. Det är ett snabbt ljud från din kanin för att berätta för dig att de känner sig hotade eller obekväma. Det betyder inte alltid att de är aggressiva, men en duns är ändå en varning om att de inte är nöjda med situationen de har hamnat i. Var försiktig med en kanin som dunsar mot dig och försök få den att känna sig bättre till mods.

Motion

Kaniner behöver så mycket plats som möjligt för att springa runt och sträcka ut sina kraftfulla ben. Du kanske upptäcker att din kanin blir full av energi som gör att den springer i ett repetitivt mönster eller att en kanin hoppar och vrider sig. Dessa beteenden är tecken på en nöjd kanin som har tillräckligt med utrymme.

En kaninbostad

Även om du kan ha kaniner inomhus är de mycket gladare ute. Kaniner kan vara utomhus året runt så länge lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas. Med lite omsorg från dig kan dina utomhuskaniner njuta av att bo så nära naturen som möjligt.

En kaninbur

Alla kaniner behöver en bur att sova i, gömma sig i och ta skydd i när vädret är dåligt. Vår Eglu Go kaninbur är designad för alla väder och har dubbelisolerade väggar så att innertemperaturen hålls på en bekväm nivå. Den är också lätt att rengöra, kan enkelt flyttas genom att lägga till hjul och handtag, och den är tillräckligt stor för två kaniner. Den tillhörande kaningården är gjord av kraftigt svetsat nät och har nätgolv för att förhindra att kaninerna ska försöka fly genom att gräva tunnlar. Då kaningården är så pass säker behöver du inte stänga in dem i kaninburen på natten, så länge det inte är extremt kallt väder. Detta innebär att kaninerna kan vara aktiva under natten och före gryningen och leva enligt deras naturliga dygnsrytm.

Kaningårdar och lekhagar

Din kaningård behöver vara tillräckligt stor så att båda dina kaniner kan springa och motionera bekvämt. Du kan lägga till extra kaningårdar och lekhagar för att ge dina kaniner ännu mer plats, och binda ihop dem med Zippi kanintunnlar. Denna design liknar det grävsystem som vilda kaniner använder och för dina tama kaniner närmare deras naturliga livsmiljö. Zippi plattformar kan också installeras i deras lekhagar för att göra det mesta av det vertikala utrymmet och ge skugga nedanför.

Kaninströ

Ströet i dina kaniners bur ska vara fritt från giftiga ämnen och absorberbart. De flesta kaninägare tycker att tallspån, pellets eller strö av återvunnet papper är de bästa materialen att använda. Undvik att använda hö eller halm med kaniner, eftersom dessa lätt blir fuktiga, vilket gör att mögel kan utvecklas.

Din kaninbur behöver rengöras minst varannan dag, helst med dagliga ströbyten. En gång i veckan ska hela buren torkas eller spolas och ströet fräschas upp helt. Detta är särskilt viktigt under de varmare sommarmånaderna när det är störst risk att dina kaniner drabbas av fluglarvsangrepp.

En kanin i kaningården till Eglu Go från Omlet

Mata dina kaniner

Kaniner behöver pelletsfoder av hög kvalitet och timotejhö som sin primära näringskälla. Hö ska lämnas tillgängligt och fyllas på vid behov, medan pellets ska matas antingen enligt förpackningens anvisningar eller som ett fritt val. En del kaniner mår bra av att ha konstant tillgång till sina pellets, medan andra kommer att äta för mycket. Kaninvänliga frukter och grönsaker kan ges som godsaker 2-3 gånger i veckan, men alltid med måtta. Bladgrönt kan serveras i en Caddi godsaksbehållare för kanineroch grönsaker utan stärkelse och bär är de bästa valen. Färskt, rent vatten behöver också alltid finnas tillgängligt för dina kaniner.

Ta hand om dina kaniner

Vissa kaniner gillar att bli klappade i din famn, medan andra föredrar att bli kliade på marknivå. Hur som helst, någon gång är det troligt att du kommer att behöva hålla din kanin. Det säkraste sättet att hålla en kanin är att vinkla huvudet så att den är under din överarm, med nosen riktad bakom dig. Håll resten av din kanins kropp mot din sida och håll den i ett “fotbollsgrepp” med din underarm och din hand lindad runt deras höfter. Var alltid uppmärksam på din kanins starka bakben och vassa klor när du hanterar den.

Veterinärvård

Det finns inget krav på vaccinationer för kaniner i Sverige, och de behöver sällan avmaskning. Men det är fortfarande en bra idé att ha en veterinär som du kan kontakta om dina kaniner skulle må dåligt eller bli skadade. Alla veterinärer är inte utrustade för att behandla kaniner, så se till att välja en som tar hand om kaniner innan du tar hem dem. Det finns också valfria vacciner för kaniner för att förhindra smittsamma sjukdomar – diskutera med din veterinär om de rekommenderar att du ska vaccinera dina kaniner.

Omlet och dina kaniner

Från lättrengjorda kaninburar och rymliga kaningårdar, till genialiska och unika tunnelsystem för kaniner, vi har allt du behöver för att göra det både trevligt och spännande att ha kaniner. Skapa en miljö som är lika unik som dina kaniner, och bygg band med dina kaniner som håller livet ut. Med Omlet är det roligare än någonsin att ha kaniner.

Kaniner äter frukt från godsaksbehållaren Caddi från Omlet

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *