Omletbloggen

Hur du kan börja med höns

Hönor i sin walk-in hönsgård med Omlets sittpinne

Undrar du hur du kan börja med höns? Människor med olika bakgrund i hela vårt avlånga land tycker att det är roligt att ha höns. Att ha höns i trädgården har vuxit i popularitet över hela världen och har fått miljontals hönsägares hjärtan på fall. Vad många inte vet är att höns har en stor personlighet, är väldigt roliga husdjur och kan knyta an till sina ägare. De kan lära sig enkla tricks, är bra på att bekämpa skadedjur och kan bli som levande konst för trädgårdar. Och som en extra bonus kan höns ge färska ägg till din familj varje dag.

Är du redo att ta steget och skaffa höns? Med rätt produkter från Omlet och lite förberedelser kan det bli en enkel och trevlig hobby för hela familjen.

Grunderna när det gäller hönsskötsel

Vi är glada över att kunna hjälpa dig komma igång med att ha höns! Och du har säkert massor av frågor om höns och hur man sköter dem. Att lära sig är en del av det roliga med att ha höns, och vi kommer att ge dig den kunskap du behöver för att lyckas från början.

Välj rätt hönsras

Det finns många olika hönsraser. En del är bra på att lägga ägg och lägger många ägg, medan andra används mest som prydnad och är mest kända för deras snygga utseende. Höns finns i olika storlekar och färger, och de flesta raser kommer överens med andra raser om du bestämmer dig för att ha en blandad flock med fler än en ras.

Ska jag börja med höns eller kycklingar?

Det finns fördelar med båda, men om du är nybörjare kommer det förmodligen vara lättast att börja med vuxna höns. Tänk på detta när du bestämmer dig för om du ska skaffa höns eller kycklingar:

  • Du vet redan könet på dina höns, medan de flesta kycklingraser inte kan könsbestämmas förrän de är äldre
  • Vuxna hönor lägger redan ägg
  • Kycklingar behöver spendera minst 6-8 veckor i en särskild värmelåda och behöver ha en värmelampa eller värmeplatta under denna perioden
  • Du kan välja vuxna höns från en flock baserat på personlighet och färg, medan det tar tid för kycklingar att utveckla dessa egenskaper
  • Kycklingar ska inte lämnas utan tillsyn under längre perioder, medan höns är självförsörjande när de lämnas i ett säkert hönshus och hönsgård med tillräckligt med mat och vatten

I slutändan är det upp till dig att bestämma om du vill börja med kycklingar eller höns. Tänk på att kycklingar är väldigt beroende av sina mänskliga ägare för att få mat, rent vatten och en konstant värmekälla. Vuxna höns är mycket mer motståndskraftiga och kräver mindre av din tid, så om du är helt nybörjare så är det vanligtvis lättare att börja med vuxna höns.

Lägg grunden

Fundera på var du ska ha dina höns. Du måste hitta en så plan plats som möjligt i din trädgård för att sätta upp hönshuset och se till att deras område är fritt från farliga växter. Höns är fantastiska insektsätare, och hjälper också gärna till med landskapsplanering om de får gå runt fritt. Kontrollera att din flock inte har tillgång till några växter som är giftiga för höns.

Om dina höns kommer att vara på ett och samma ställe behöver du välja strö för marken i deras hönsgård. Träflis, grov sand eller hampaströ kan användas för att täcka marken i din flocks hönsgård.

Välj ett hönshus i plast

När du har bestämt dig för vilken typ av höns du ska ha och var du ska ha dem, är det dags att välja den viktigaste delen av hönsutrustningen: deras hönshus.

Oavsett vilken typ av hönshus du väljer, är ett hönshus av bra kvalitet en investering och ett hönshus i plast kommer att hålla mycket längre än ett hönshus i trä. Inte bara det, utan hönshus i plast är mycket lättare att rengöra än hönshus i trä och kräver inget underhåll.

Omlets Eglu Cube hönshus i plast kommer aldrig ruttna, och du kommer aldrig behöva måla om det eller byta tak på det, i motsats till traditionella hönshus i trä. Hönshus i plast håller snabbt på att ersätta föregångarna i trä, nu när hönsägare vet att inte alla hönshus ruttnar.

De flesta hönsägare är inte så förtjusta i att städa ett hönshus, men med Eglu Cube är rengöring mycket enklare. På bara några minuter kan ditt hönshus från Omlet rengöras med minimal ansträngning. Ta helt enkelt bort ströbrickan, släng innehållet i din kompost och tvätta brickan med en högtryckstvätt eller ett hönssäkert rengöringsmedel. Fräscha upp ströet, sätt in brickan och vips är ditt hönshus gnistrande rent igen!

Eglu Cube må vara Omlets största hönshus, men det betyder inte att det är svårt att bygga det. I själva verket är Eglu Cube lätt att montera och detta hönshus är redo för dina höns så fort du har satt ihop det. Hjul och handtag kan enkelt kan läggas till när du monterar det, så att ditt hönshus kan bli helt flyttbart.

Investera i en robust hönsgård

Om dina höns behöver en egen plats, kan du lägga till en hönsgård till Eglu Cube. Och om du har tillräckligt med plats kan du lägga till en walk-in hönsgård till din flock.

Alla våra hönsgårdar har antigrävlister som hjälper till att förhindra att rovdjur gräver sig in, och är konstruerade av kraftigt svetsat nät istället för tunt nät. Omlets hönsgårdar är designade för alla väder och årstider. Lägg till ett valfritt överdrag för att skydda dina höns från regn, snö, sol och vind. Eller lägg till ett väderskydd till din walk-in hönsgård för att skydda din flock.

En automatisk hönshusdörr gör livet lättare för alla hönsägare

En av de bästa sakerna du kan ge både dina höns och dig själv är en Autodörr. Denna dörrvakt släpper ut dina höns på morgonen och stänger in dem på natten – så att du aldrig behöver oroa dig för att gå upp tidigt på morgonen eller vara hemma vid en viss tid på kvällen. Den unika horisontella öppningsmekanismen på Autodörren ger en extra dimension säkerhet till ditt hönshus, då den också är säker mot rovdjur.

Autodörren kan följa ett schema som bestäms av solen eller klockan. Programmera helt enkelt din Autodörr på den lättanvända kontrollpanelen för att välja vilken typ av schema du föredrar. Flera alternativ för dagsljus kan väljas och du kan programmera Autodörren så att den stängs vid eller före skymning och öppnas när solen går upp eller strax efter. Tidsschemat är lätt att följa och du kan välja specifika tider när Autodörren ska öppnas och stängas.

Lägg till en valfri lampa till hönshuset för att ge din flock ett mjukt sken för att hjälpa hönsen att gå in och lägga sig. Lampan tänds 5 minuter innan Autodörren är programmerad att stängas. Höns dras naturligt mot ljus när solen går ner, så en nattlampa hjälper särskilt envisa höns att hitta hem när det är sängdags.

Höns behöver underhållning också

Höns är sällskapsdjur som inte kräver mycket underhåll, men de tycker ändå om att bli underhållna. Mental och fysisk stimulans är bra för att hjälpa dina höns att hålla sig friska och glada. Extra tillbehör gör det också mycket roligare att se dina höns leka och uppvisa sina naturliga beteenden.

Låt dina höns leka med maten

Omlet har flera olika hönsleksaker och tilbehör. Tillbehör som Omlets pickleksak är bra för att höja upp mellanmålet och hålla marken i hönsgården ren. Lägg skrapkorn och andra små godsaker inuti pickleksaken för att få maten att vara längre och minska avfallet.

Vår Caddi godsaksbehållare är perfekt för att servera färska grönsaker och bladgrönsaker, eller hemlagat hönsgodis till dina höns. Häng upp godsaksbehållaren i hönsgården och fyll den med din flocks favoritgodis.

Sittpinnar lägger till extra nivåer av kul

Som de flesta fåglar tycker höns om att sitta på en sittpinnne för att få en bättre överblick över världen runtomkring. Vårt flyttbara hönsträd med sittpinnar kan ställas var som helst och är lätt att flytta vid behov. Den starka aluminiumstången fästs i marken med robusta skruvpinnar som är jättelätta att använda, så att hönsträdet står stabilt. De hållbara sittpinnarna i eukalyptus säkras med fästen på den höjd och i den riktning du bestämmer.

Om du har en walk-in hönsgård, är Omlets anpassningsbara hönsträd med sittpinnar perfekt för att lägga till olika nivåer till din flocks utrymme. De kortare sittpinnarna har ett hål borrat i ena änden, från vilket du kan hänga godsaksbehållare och pickleksaker. Lägg till valfritt antal sittpinnar i olika längder i valfri höjd, för att skräddarsy dina höns upplevelse. Detta hönsträd är perfekt för att utnyttja luftrummet i en walk-in hönsgård, och gör att du kan skapa en helt unik miljö för din flock som också ser snygg ut.

Omlet och ditt äventyr som hönsägare

Vi vill att du ska njuta av dina höns från det ögonblick du tar hem dem och i många år framöver. Det är därför Omlet har uppfunnit produkter som inte bara håller din flock frisk och glad, utan är designade för att föra dig närmare dina höns. Vår Eglu Cube, walk-in hönsgård och Autodörr är alla väl genomtänkta och utformade för att se till att din flock är trygg och glad, samtidigt som hönshållningen blir enklare och roligare för dig som hönsägare. Låt Omlet hjälpa dig att komma igång med ditt hönsäventyr och njut av resan.

Hur du börjar med höns - Omlets Eglu Cube hönshus i Omlets walk-in hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *