Omletbloggen

Omlet träffar Madison, hönsägare i Connecticut, USA

Medan årstiden när många kycklingar kläcks är i full gång, träffar vi Omlets ambassadör Madison, som medverkar i vår film om Eglu Cube – se om du kan upptäcka henne!

Omlet-ambassadören Madison sitter med familjen bredvid Eglu Pro från Omlet

Jag vet att du nyss har skaffat en Eglu Pro – hur reagerade dina höns?

Vi byggde hönshuset i garaget och när vi väl hade byggt det, tog vi in hönsen för att visa det för dem, och det var så roligt, för de tågade in i det i en rak linje. De gick direkt till redet och luktade sig omkring. Instinktivt visste de bara att detta var för dem! Det märktes att de älskade LuxPanelen också; de samlade sig bakom den direkt.

Hur kommer det sig att du blev ambassadör för Omlet?

Jag har jobbat som ambassadör för Omlet i ca ett år. Vi gjorde massor av research när vi letade efter ett nytt hönshus. Så vi funderade på olika alternativ, om vi skulle köpa ett färdigkonstruerat hönshus, bygga ett själva, eller köpa ett begagnat. Sedan såg jag på en annons för Eglu Cube och blev såld direkt – jag sa till Nick att vi måste spara ihop pengar så att vi kan köpa detta. Med tanke på vädret i New England var jag orolig för att hönshus i trä skulle ruttna och allt underhåll som krävs med dem. Jag vet hur snabbt trä bryts ned – det är helt enkelt inte värt det, speciellt på ett ställe som detta, med en hel del snö. Ja, det är lite dyrare att välja Omlet i början, men vi har haft våra höns i fyra år nu, och jag har fått tillbaka pengarna i och med att Eglu Cube inte behöver något underhåll och det försämras inte med tiden.

Väl spenderade pengar alltså?

Ärligt talat så älskar jag det! Jag är så glad att vi gjorde vår research och sedan utnyttjade Omlets ambassadör-program – när vi fick se ett Omlet hönshus i bruk och prata med en hönsägare om deras erfarenhet av Omlet, det hjälpte verkligen. Det är faktiskt därför som jag själv blev Omlet-ambassadör. Jag tror verkligen på produkterna och är glad att kunna ge råd åt andra som är i samma position som vi en gång var.

Vad fick dig att börja med höns?

Vi flyttade från södra USA till Connecticut i nordöstra USA och vi hade tur som hittade det här huset med en 8000 m2 stor trädgård, i ett område där vi kan ägna oss åt jordbruk. De flesta andra stater i USA har regler vad gäller hönshållning, men det finns inga regler här. Vi skulle förmodligen kunna skaffa getter och alpackor också om vi ville, men vi är nöjda med höns för tillfället!

Vi började med fem – vi fick dem när de var några månader gamla. Vi köpte vår Eglu Cube med en tillhörande hönsgård, och till en början var planen att släppa ut hönsen så att de kunde gå fritt på dagen. Men det fungerade inte så bra – vi har så många rovdjur. Alldeles i närheten har vi fyra skalliga örnar, hökar och rävar. Vi tänkte att med tillräckligt många träd runt omkring så kanske hönsen skulle vara okej, men en gång flög en hök lågt, genom träden och landade. Så vi insåg att vi måste hitta en annan lösning. Vi la till en walk-in hönsgård till vår existerande hönsgård, och då bestämde vi oss för att ha hönsen på en och samma plats. Vi började med en 2.7 x 2.7 m walk-in hönsgård, men vi har lagt till ytterligare 1.8 m. Den modulära designen är perfekt för detta – du kan fortsätta att utöka och anpassa din hönsgård. Vår flock har nu en jättebra hönsgård där de är säkra från rovdjur, vilket gör att vi kan sova lugnt på natten.

Berätta för mig om din flock – vilka raser du har och hur är de?

Vi har nio höns totalt, sex Rhode Island Red höns, en Golden Comet, en Welsummer och en Wyandotte. Hon är absolut den kinkigaste. Och hon är jättesnygg! De andra är så vänliga, men Wyandotte-hönan är en riktig diva – det går inte att fånga henne. Rhode Island Red hönsen är stora, oblyga och vänliga. De är inte särskilt snygga men de är väldigt härliga och lägger gott om ägg.

Våra första fem var ett blandat gäng som vi fick från en bondgård – vi gick bara in, fångade vad vi kunde och tog hem dem! Det är tre kvar – en dog naturligt, och en förlorade vi tyvärr till en hök när vi fortfarande hade frigående höns. De tre hönsen som har hängt med från början heter Hennifer, Jebecki och Cher.

En liten flicka med Omlet Eglu Pro och frigående höns

Så hur fick ni ihop nio höns?

Jo, det berodde på hönsmatematik antar jag. Vi planerade inte att skaffa fler, men vi såg en annons i en lokal grupp och att det var Rhode Island Red höns. Jag hade velat skaffa några Rhode Island Red höns ett bra tag, så vi gjorde slag i saken och ja, tre blev nio! Till skillnad från de första hönsen vi hade, ser de nya hönsen nästan likadana ut och Nick och jag kan inte skilja dem åt – så vi kallar dem bara för våra tjejer. Vår dotter kanske kommer att ge dem namn när hon blir äldre.

Hur tycker du att ditt liv har förändrats sedan du skaffade din flock?

Det är roligt, och nu är vi kända i vårt samhälle som hönsmänniskorna – och vi älskar det! Alla vet att Madison och Nick har höns. Vi är experter, folk kommer för att fråga oss om hönshållning och vi gillar att prata om det vi har lärt oss under vår resa som hönsägare. Vi är kända för våra färska ägg också, vi har så många – många människor kommer enbart för dem. Det är så härligt att ge bort dem. Men vi kommer faktiskt att börja sälja dem, eftersom vi nu har så många att vi inte kan ge bort dem snabbt nog!

Sedan är det familjelivet vid sidan av rutinerna kring hönsen. Vi har en 2-åring, och nu när hon blir äldre älskar hon att samla ägg och mata hönsen – en del av dem sitter stilla och låta henne klappa dem, vilket är sött. Vi ser verkligen fram emot att lära henne att ta hand om dem. Vi älskar när vi besöker mina svärföräldrar, de har alltid en påse med matrester till hönsen. Hönsen älskar det – de blir som galna.

De gillar att få godsaker?

Absolut! Om de är glada, eller har något nytt i deras liv som de njuter av, märker vi direkt att vi får fler ägg. Så det kan till exempel vara en ny leksak – vi gjorde ett sandbad nyligen som de älskade – det gör dem ärligt talat så glada. Och när de är riktigt engagerade och glada lägger de fler ägg.

Vad härligt – vad mer kan du berätta om deras personligheter?

De leker med vår hund! Han springer fram och tillbaka i hönsgården, och de springer med honom – det är roligt. Vi har vår alfahöna, hon är bossen, den som bestämmer. Hon är väldigt nyfiken – om hon ser oss ute på gården stannar hon upp och tittar på oss och håller ett öga på allt som händer. Hon gillar att stå i centrum för uppmärksamheten! Om hunden kommer för nära, pickar hon hans nos och han hoppar tillbaka, och så fortsätter de att göra det och man ser att det är en lek. Hunden blir helt upprymd och resten av hönorna pressas ihop för att komma ifrån honom, för han är stor och väger ca 50 kg, men hon fortsätter leka med honom och är helt orädd.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja ha höns?

Till att börja med skulle jag verkligen rekommendera Omlets produkter – jag skulle säga att du måste skaffa en Eglu Cube eller en Eglu Pro och du måste skaffa en walk-in hönsgård. Då får dina höns ett bra liv och livet blir lättare för dig. Mitt andra bästa tips är att lita på din magkänsla. Hönsen kommer att tala om för dig om något är fel. Så länge de har rätt skydd – från vind, sol, snö, regn och inte minst från rovdjur – så kommer de att ha det bra utomhus. De behöver också regelbunden tillgång till vatten och mat. Du kommer snart att bli varm i kläderna och du kommer att älska att ta hand om dem. Och jag vill också rekommendera Autodörren! Vi brukade släppa ut våra höns ur hönshuset och stänga in dem på natten för hand och så fort Autodörren kom var det en “Glöm allt annat, vi måste prioritera att köpa detta!” situation. Om du skaffar höns, se till att skaffa en Autodörr med!

Ja, vi får ofta höra det! Så med Autodörren, är livet med höns ett bra liv?

Absolut. Jag tror att det delvis beror på att hönsen ger oss en så trevlig rutin. Och att ha höns hjälper oss att ha båda fötterna på jorden och att tillsammans sköta vårt hushåll. Det är trevligt att veta att vi alltid kommer att ha färska ägg – till frukost, en paj eller vad som helst, men det är att ha den där känslan av daglig rutin som för oss alla samman. Det är verkligen roligt att vara med hönsen i deras walk-in hönsgård på helgerna, särskilt när det blir varmare – vi älskar att hitta saker att göra för dem. Vi tar in gamla stockar från skogen som de kan klättra på, eller grenar så att de kan hacka sig igenom de döda löven.

Vill du prata med Madison om allt som har med höns att göra? Du når henne via hennes ambassadör-profil.

Omlet-ambassadören Madison i en walk-in hönsgård med hennes dotter och höns

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *