Omletbloggen

7 saker du inte visste om hundar och sömn

Det är med glädje vi ser våra lurviga följeslagare krypa ihop till en lurvig boll och glida in i sömnens värld. För hundälskare är det härligt att se våra hundar sova och det värmer våra hjärtan. Men visste du att bakom dessa bedårande sovpositioner finns en uppsjö av fascinerande fakta om hundar och deras sömnvanor? Du kommer att bli förundrad när vi går igenom 7 saker du inte visste om hundar och sömn.

7 saker du inte visste om hundar och sömn - en terrier sover i Omlets krypinsäng i Mischief-kollektionen

  1. Hundar går runt i cirklar innan de lägger sig:

Har du någonsin undrat varför din hund går runt några rundor innan den till slut går och lägger sig? Detta till synes udda beteende har en djupt rotad evolutionär betydelse. I naturen går vilda hundar runt i cirklar innan de hittar en bekväm sovplats för att se till att de är säkra från rovdjur. Det är en naturlig, medfödd instinkt att skapa en plats där det är bekvämt att sova, bortom faror.

Även om våra hundar i Sverige oftast inte möter samma hot, är detta medfödda beteende en del av deras DNA. Du kan tillgodose detta behov genom att se till att din hund har en bekväm och stödjande hundsäng som passar deras storlek. Så ge din hund en varm och mysig plats där de kan sova.

  1. Hundar drömmer också:

Har du någonsin märkt att din hund rycker, gnäller eller till och med skäller i sömnen, och undrat om de kanske jagar ekorrar som de aldrig riktigt fångar i verkligheten? Svaret är inte helt entydigt.

Hundar drömmer också och forskning tyder på att hundar har ett liknande sömnmönster som människor, inklusive stadiet med snabba ögonrörelser (REM) där drömmar sker. Men även om det är bekräftat att hundar drömmer, är innehållet i deras drömmar fortfarande lite av ett mysterium.

Drömmer de om att leka med sina leksaker, med andra hundar, eller med dig? Vi kanske aldrig får veta detta säkert. Våra hundar kan inte berätta för oss om deras drömmar, men vi vill gärna tro att deras mänskliga ägare är med i deras drömäventyr.

  1. Meningen bakom en hunds gäspningar:

Du vet hur det är när du ibland bara inte kan låta bli att gäspa när du känner dig sömnig eller uttråkad? Gäspningar är ett tecken på trötthet eller tristess, men när det gäller hundar kan det ligga mer bakom en gäspning än detta. Hos människor kan gäspningar vara ett sätt att visa empati; vi gäspar ofta när andra gör det, för att undermedvetet visa solidaritet.

När hundar gäspar kan det faktiskt vara ett sätt för dem att kommunicera med oss ​​och andra hundar runt dem. Det är som deras sätt att säga, “Hej, jag känner mig lite stressad eller orolig just nu.” Precis som människor kan hundar känna en rad känslor, och gäspningar är ett av sätten de kan uttrycka dessa känslor.

Men hundar gäspar också som ett sätt att lugna ner sig i oroliga situationer. Så om du märker att din lurviga vän gäspar stort under ett träningspass eller när du träffar nya människor, kanske det inte beror på att de är uttråkade eller trötta, utan snarare på att de försöker lugna sig själva. Det är deras sätt att ta ett djupt andetag för att slappna av. Så ge din hund lite utrymme om du märker en stor gäspning och försök att läsa deras kroppsspråk för att se om de kan behöva lite extra tröst eller stöd.

  1. Extra energi innan läggdags:

Vi har alla sett de där utbrotten med frenetisk energi som hundar ofta får från ingenstans. Förvånansvärt nog inträffar detta livliga beteende ofta precis innan läggdags. Även om det kan verka kontraintuitivt, tros detta beteende vara ett naturligt sätt för hundar att bli av med överflödig energi innan de lägger sig för natten.

I naturen tillbringar vilda hundar sina dagar med att jaga, utforska och leka, så de är vanligtvis väldigt aktiva. När solen börjar gå ner och natten faller slår deras naturliga instinkter till och talar om för dem att det är dags att hitta en säker plats att vila och ladda för nästa dags äventyr. Så när din hund går runt i cirklar före läggdags, är det i princip deras sätt att efterlikna det där medfödda beteendet för att bli av med överflödig energi, så att de kan sova gott hela natten. Det är som deras egen lilla rutin innan läggdags, inklusive spurten till mållinjen innan de får sin välförtjänta vila.

  1. Tassarna upp, ögonen stängda:

Har du någonsin lagt märke till hur din hund ibland sover med tassarna upp i luften som om de inte bryr sig? Det är en vanlig syn i hundvärlden, och det är mer än bara en söt pose. Hundar sover ofta med tassarna i luften som ett tecken på att de är bekväma. Precis som vi kan sträcka ut oss i soffan efter en lång dag, kan våra fyrbenta vänner sträcka på sig i alla möjliga olika positioner för att koppla av. Med tassarna upp släpper de spänningar i musklerna och låter kroppen sjunka in i ett tillstånd av lycklig vila.

Men varför väljer de just den här positionen? När din hund lägger sig ner på rygg med tassarna i luften, exponerar de sina mest sårbara delar – som magen – för världen. Det kan verka kontraintuitivt för oss människor, men för hundar är det ett tecken på tillit och trygghet. Genom att visa upp sin mjuka mage talar de om för dig att de känner sig helt trygga och tillfreds med sin omgivning. Det är ett bevis på det ömsesidiga bandet mellan dig och din lurviga kamrat.

  1. Hundar har ett tredje ögonlock:

Som hundägare är det naturligt för oss människor att vilja titta på våra hundar när de sover. Men ibland kanske du märker att ett öga nästan ser ut som om det fortfarande är öppet medan snarkningarna fortfarande fyller rummet. Är din hund halvt vaken? Nej. Det är bara din hunds tredje ögonlock du ser. Detta genomskinliga membran, även känt som blinkhinnan, fungerar som ett extra lager skydd för en hunds ögon. Och det kan du ofta se när de sover djupt.

Även om det kan låta konstigt, hjälper denna unika funktion till att hålla ögonen fuktiga och skyddade från skräp. Och den hjälper också till att hålla din hunds ögon gnistrande rena. Tänk på det som en naturlig vindrutetorkare, som sveper bort all smuts eller skräp som kan försöka klamra sig fast vid de fina hundögonen. Så nästa gång du får en glimt av din hunds tredje ögonlock, kom ihåg att det bara är ytterligare en fascinerande aspekt av deras anatomi, som gör dem så underbart unika.

  1. Hundar spenderar halva livet med att sova:

Det är ingen hemlighet att hundar älskar att sova, men hur mycket sover de egentligen? Det har visat sig att hundar spenderar ungefär hälften av deras liv med att sova. Även om den exakta mängden sömn varierar beroende på faktorer som ålder och ras, är det säkert att säga att våra hundar gillar att sova. Även om din hunds behov av sömn kan verka överdrivet, betyder det att de faktiskt har tillvaron under kontroll.

Medan vi människor ofta har hektiska scheman, visar våra fyrbenta följeslagare oss den sanna innebörden av balans. Hundar kastar sig in i varje aktivitet med gränslös entusiasm – från att jaga ekorrar till att leka apport – och när det är dags att ladda batterierna så gör de det. Så se till att din lurviga vän har en bekväm hundsäng där de kan få den sömn de behöver. Nästa gång de tar en tupplur kan du kanske försöka vila tillsammans med dem!

Omlet och din hund

Att förstå hur hundar fungerar vad gäller deras sömnvanor är bara ett sätt vi kan fördjupa vår kontakt med våra älskade husdjur. På Omlet förstår vi hur viktigt det är att se till att våra hundar mår bra på alla sätt, när det gäller allt från sömntid till lektid och mer. Det är därför vi tillverkar innovativa produkter som anpassningsbara hundsängar och lyxiga hundsängar som förbättrar livet för både hundar och deras ägare, så att de kan spendera mer kvalitetstid med att vila vid din sida. För när det gäller våra lurviga vänner är varje ögonblick verkligen värdefullt.

7 saker du inte visste om hundar och sömn - en Labrador sover i Omlets krypinsäng i Gardenia-kollektionen

 

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *