Omletbloggen

Åtta av hundens sovställningar och vad de betyder

Hundens olika sovställningar och vad de betyder

Hur din hund sover kan berätta väldigt mycket om ditt husdjur som du kanske inte redan visste. Vår guide till hundens sovställningar kan hjälpa dig att lära dig mer om din hund.

Hur många timmar behöver hunden sova varje dag?

Hundar brukar sova 8-14 timmar om dagen och hundvalpar behöver ännu mer sömn och sover 18-20 timmar varje dag. När hunden spenderar så många timmar i sin hundsäng kommer du med största sannolikhet att se många olika sovställningar när hunden tar en tupplur! Hur hunden sover är bara ett av sätten du kan läsa av hundens kroppsspråk och kan lära dig mer om din hund.

Åtta olika sovställningar

Vi har samlat åtta av hundens vanligaste sovställningar och vad de betyder. Från hälsoproblem till att hunden trivs och känner sig bekväm, lär dig vad hundens olika sovpositioner betyder.

Ihoprullad som en boll

Sovställningen: Det här är en vanlig sovställning för vilda hundar, som är mycket mer utsatta än våra bortskämda husdjur. Organen är skyddade, värmen från kroppen hålls inne, och hunden kan snabbt vara på benen om det skulle behövas.

Vad det betyder: Hundar som befinner sig i en ny eller obekant situation eller upplever någonting som stressar dem kommer ofta sova ihoprullade som bollar. För att hjälpa din hund att känna sig säkrare på en ny plats kan du ta med en filt eller säng som får hunden att känna sig som hemma. Om din hund verkar föredra den här ställningen för sina tupplurar betyder det inte nödvändigtvis att den är orolig eller obekväm, det kan vara att den bara tycker om att sova så!

Kurar ihop sig under en filt eller kudde

Sovställningen: Det här är när hunden har kurat ihop sig och sover under filtar, kuddar eller till och med en klädhög.

Vad det betyder: När din hund sover så här är det ett tecken på att den vill känna sig säker och bekväm. Om du märker att din hund ofta letar efter platser där den kan känna sig säker, som den här sovställningen, kan en mysig hundfilt hjälpa hunden känna sig mindre orolig och nervös.

Sover på sidan

Sovställningen: Den vanligaste sovställningen för hundar är att ligga på sidan med benen utsträckta. Ibland somnar hundar i en annan position, men när musklerna slappnar av och hunden börjar drömma kommer den automatiskt rulla över på sidan.

Vad det betyder: Den här ställningen exponerar hundens vitala organ, så en hund som föredrar att sova på sidan är troligtvis avslappnad och bekväm och känner sig trygg med sin omgivning.

Eftersom benen har utrymme att röra sig i den här ställningen är det troligt att du kommer se hundens ben rycka och sparka när den drömmer.

Om din hund verkar föredra den här sovställningen är det viktigt att se till att den har tillräckligt med plats i sin säng för att stötta hela kroppen, inklusive de utsträckta benen.

Stålhunden

Sovställningen: I den här ställningen ligger hunden på magen med alla fyra ben utsträckta, som om den flög genom luften som Stålmannen. Den är väldigt vanligt bland valpar, eftersom de behöver vila ofta, men alltid vill vara redo att leka, så de behöver en sovställning de snabbt kan hoppa upp från.

Vad det betyder: Stålhunden som sovställning är i stort sett helt begränsad till tupplurar, väldigt få hundar sover en hel natt med benen utsträckta på det här sättet. Det är också betydligt vanligare att se mindre hundraser som terriers och andra mindre hundar i den här positionen, kanske eftersom deras ben är korta nog att det fortfarande är bekvämt.

På rygg, med benen upp i luften

Sovställningen: Om din hund är kall kommer den rulla ihop sig till en boll. På motsvarande sätt kan den också svalka sig själv genom att sprida ut kroppen och rulla över på rygg. Pälsen är mycket tunnare på magen, så att blotta den och svettkörtlarna på tassarna, är ett av hundens bästa trick för att hålla sig sval.

Vad det betyder: Även om det är bekvämt är det en ganska farlig sovställning. Den tunna huden på magen visas upp, och det kommer ta hunden mycket längre att ta sig upp på fötter om den skulle behöva fly eller försvara sig än om den hade fötterna på marken. Om din hund väljer att sova i den här ställningen även när det inte är jättevarmt i rummet är det troligt att han eller hon känner sig väldigt avslappnad och bekväm.

Med huvudet upphöjt

Sovställningen: Om din hund sover i den här positionen använder den förmodligen armstödet på soffan, sin hundsäng eller en kudde som sin huvudkudde och för att få stöd.

Vad det betyder: Om din hund ofta sover så här kan det vara ett tecken på sjukdom som att hunden har andningsvårigheter. Håll ett öga på hunden för att se om den verkar ha några andra symptom som att den andas väldigt snabbt och om du är orolig är det bäst att du kontaktar en veterinär.

Nära en människa eller annat husdjur

Sovställningen: Många hundar älskar att sova bredvid en annan levande varelse, gärna väldigt, väldigt nära. Det här är ett beteende som kommer från valptiden, då hunden inte kunde kontrollera sin egen kroppstemperatur och därför var tvungen att gosa ihop sig med sina syskon för att hålla sig varm.

Vad det betyder: Även om fullvuxna hundar inte behöver dig (eller katten) som värmekälla är det troligt att de känner sig trygga och säkra när de sover bredvid någon som andas och är varm. Du kan vara säker på att din hund är helt avslappnad i ditt sällskap om den väljer att sova på eller direkt bredvid dig.

Som ett lejon

Sovställningen: Det här är när hunden sover med huvudet på framtassarna och med baktassarna på ena sidan av kroppen.

Den här sovställningen liknar hur många lejonstatyer ser ut och det är därifrån den har fått sitt namn.

Vad det betyder: När hunden sover i den här ställningen betyder det att den vilar upp sig, men kommer att vara redo att leka igen på ett par sekunder. När hunden sover så här brukar den inte sova speciellt djupt.

Det dolda budskapet bakom din hunds sovställning

Hjälp dig hund att sova gott varje natt

Det är viktigt att se till att din hund kan sova gott varje natt för att den ska vara utvilad och redo att leka eller gå på en promenad. Det är viktigt att se till att du väljer rätt storlek på hundsängen för att passa din hund så att den kan sova bekvämt och en filt kan också få hunden att känna sig extra trygg och bekväm. När vädret är varmare på sommaren rekommenderar vi istället en kyldyna för hundar som kan hjälpa hunden att sova riktigt gott.

Hundprodukter från Omlet

Det är viktigt att se till att din hund har allt den behöver för att trivas i ditt hem. Vi har ett stort utbud av hundleksaker och hundgodis som kan hjälpa dig att komma närmare din hund och också hjälpa dig att träna din hundvalp.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *