Omletbloggen

Checklista om du funderar på att skaffa kaniner eller marsvin

Funderar du på att skaffa kaniner eller marsvin till din familj? Dessa små husdjur behöver liknande boende, så oavsett om du funderar på kaniner eller marsvin, kommer din inköpslista att se likadan ut. Från burar och gårdar till leksaker och mat, vi har den ultimata inköpslistan för dina kaniner eller marsvin.

Ett marsvin på en Zippi plattform i Zippi marsvinsgård

Att ta hand om kaniner och marsvin

Kaniner och marsvin är små husdjur som är perfekta för barn och familjer. De kan bo inomhus eller utomhus och är roliga och lätta att ta hand om. Med bra levnadsförhållanden och rätt skötsel kan kaniner och marsvin leva i 8-10 år.

Kaniner och marsvin kan bo nära varandra, men deras näringsbehov är olika och de kommunicerar på olika sätt, så det är bäst att låta varje art bo separat. De är båda sociala djur och behöver sällskap av andra av sin egen art. Så när du planerar ditt husdjurs framtida hem, se till att du tänker på att ha plats för två.

Burar

Traditionellt har kanin- och marsvinsburar tillverkats av trä, men detta kan vara ett problem av flera skäl. Både kaniner och marsvin har tänder som ständigt växer, och de behöver gnaga för att förhindra att deras framtänder växer för mycket. Träburar är frestande att tugga på, och behandlat trä kan vara giftigt för husdjur. De är också dragiga, är inte bra på att stå emot väder och vind och absorberar fukt och lukt.

Eglu Go kaninburar och Eglu Go marsvinsburar är:

  • Gjorda av husdjurssäker plast
  • Dubbelisolerade för optimala innetemperaturer
  • Fria från drag samtidigt som de är välventilerade
  • Lätta att rengöra på bara några få minuter
  • Byggda för att hålla en hel livstid

Vi rekommenderar att du börjar med en kanin- eller marsvinsbur i plast från dag ett.

Strö

Ströet som du använder i din kanin- eller marsvinsbur beror mest på personliga preferenser. Vanligt strö är:

  • Sågspån eller ströpellets
  • Hampaströ
  • Återvunnet, fint strimlat papper
  • Halm

Kaninraser med lång päls som Lejonhuvade kaniner eller Angorakaniner behöver strimlat papper eller träpellets som strö, då halm och sågspån fastnar i deras päls. Av samma anledning behöver marsvinsraser med lång päls som Peruvianska marsvin eller Sheltie marsvin hållas borta från strö med sågspån eller halm.

En plats utomhus

Kaniner och marsvin behöver mycket plats utanför deras bur för att kunna sträcka på benen och utforska sin omgivning. Kaniner har mycket energi, så en kaningård för utomhusbruk är toppen för att hjälpa dina kaniner att hålla sig friska och glada. Även marsvin behöver en marsvinsgård för utomhusbruk för att hålla sig friska, då de lätt kan bli överviktiga om de inte har tillräckligt med plats för att motionera.

Omlets kanin- och marsvinsgårdar har golvlister som förhindrar att djur gräver sig in och ut – vilket är särskilt viktigt för kaniner. Husdjursgårdarna är tillverkade av ett starkt armeringsnät i stål för att hålla dina marsvin och kaniner säkra när de är utomhus och de kan förlängas för att ge dina husdjur ännu mer plats.

Leksaker

En del av nöjet med att ha kaniner eller marsvin är att se på när de leker. Och de bästa leksakerna för kaniner och marsvin är de som uppmuntrar deras naturliga beteenden. Vårt Zippi tunnelsystem för kaniner liknar de hålor i naturen som kaniner naturligt dras till. Vilda marsvin använder tunnlar som är skapade av andra djur, så de uppskattar också att ha ett tunnelsystem att springa igenom eller gömma sig inuti.

Andra tillbehör till kanin- och marsvinsgårdar som gömställen och lektunnlar är perfekta platser där dina husdjur kan ta skydd från solen eller ta en snabb tupplur. Eftersom både kaniner och marsvin är bytesdjur, är de alltid på sin vakt mot potentiella rovdjur. På grund av detta blir de lätt skrämda och behöver skydd att dra sig tillbaka till snabbt om de upplever fara. Att ha dessa gömställen och lektunnlar i husdjursgården hjälper dina små husdjur att känna sig trygga.

Zippi plattformar för kaniner och marsvin ger dina husdjur en plats där de kan interagera med dig på din nivå och se världen från en annan utsiktspunkt. Ge dem godsaker på plattformen i en Caddi godsaksbehållare för kaniner och marsvin, eller lär dina kaniner och marsvin tricks på den upphöjda ytan. Platsen under plattformarna ger extra skugga och skydd och de halkfria ramperna hjälper dina marsvin att gå och tillfredsställer dina kaniners behov av att upptäcka och utforska.

Mat

Både kaniner och marsvin behöver högkvalitativt foder i form av pellets och timotejhö som deras huvudsakliga näringskälla. Men till skillnad från kaniner kan marsvin inte tillverka sitt eget C-vitamin, så kommersiellt tillgängliga marsvinspellets bör berikas med detta viktiga näringsämne. Kommersiellt kaninfoder innehåller vanligtvis inte tillskott av C-vitamin. Detta är delvis varför det är så viktigt att kaniner och marsvin bor åtskilda – för mycket C-vitamin är inte bra för kaniner, och för lite C-vitamin kan vara dödligt för marsvin.

De flesta kaniner och marsvin kommer inte äta för mycket om deras mat lämnas ute åt dem, men om du märker att ditt husdjur blir tjockare, följ matningsinstruktionerna på foderpaketet. Speciellt marsvin har en tendens att bli för tjocka, så att ha ständig tillgång till pellets kanske inte är lämpligt för dem. Kaniner kan också lägga på sig onödig vikt, så håll ett öga på deras kroppsvikt. Om du är osäker, fråga din veterinär om din kanin eller marsvin är överviktig och rådfråga dem vilken kost de rekommenderar.

Kaniner och marsvin behöver också ha fri tillgång till timotejhö. Detta gör inte bara att deras matsmältningssystem fungerar som det ska, utan hjälper dem också att hålla sina tänder i gott skick. Timotejhö gör inte så att kaniner eller marsvin blir överviktiga, så det är säkert (och nödvändigt) att alltid ha det tillgängligt.

 

Omlet och dina kaniner och marsvin

Att ha kaniner och marsvin är roligt för människor i alla åldrar. Med våra Eglu Go burarför kaniner och marsvin, behöver det inte vara jobbigt att ta hand om dina husdjur. Du kan rengöra dina kaniners eller marsvins hem på bara några minuter – så att du får mer tid till att umgås och leka med dem. Använd Zippi plattformar för kaniner och marsvin för att föra er närmare varandra än någonsin tidigare och se dem uppvisa sina naturliga beteenden med Zippi tunnelsystem för en oförglömlig upplevelse för dig och dina husdjur.

Barn leker med kaniner i deras Zippi-uppsättning

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *