Omletbloggen

Omlet möter Jeremy, ingenjör och entusiastisk hönsägare

James är en av pionjärerna i Omlets ambassadörprogram, som har fått användning av sin professionella expertis på sin resa som hönsägare. Jeremy bor i Florida och jobbar som ingenjör inom byggnadsbranschen. Vi fick kontakt med honom när Omlets grundare James reste runt i USA och träffade kunder. James kunde mäta och bidra med teknisk information om Eglu Cubes interna miljö och ge det till James. Föga överraskande blev de kompisar.

Jeremy Gary, Omlets ambassadör, håller en höna framför Eglu Pro

Omlets ambassadör Jeremy Gary, från Florida, USA

Så Jeremy, berätta vad som fick dig att börja med höns?

Från början var det min fru och son som ville ha höns. Jag växte upp med en bondgård bakom mig, och i mina öron lät det som mycket jobb – och det hade jag redan nog av! Men jag var inte helt emot det utan gick med på deras förslag och vi började titta på olika alternativ.

Men när vi började leta efter ett hönshus tyckte jag att allt jag såg var skräp, och att det var för dyrt också. Till att börja med passar trä inte bra i vår miljö, på grund av den höga luftfuktigheten. Och jag kunde se att hönshusen i trä var tunna: de skulle helt enkelt inte stå emot rovdjur. Vid det här laget hade vi redan fått våra höns, så det var ganska bråttom.

Tills slut hittade jag en bild på Eglu Cube på internet. Jag började göra research om det på internet. Då fanns det inget ambassadörsprogram som det finns nu, så jag var tvungen att gå på vad jag kunde hitta på internet och för mig såg designen ut som att den skulle fungera. Så vi köpte det, för jag trodde att det skulle fungera.

Och gjorde det det?

Ja och jag ska berätta en historia. Jag blev mer involverad i Omlet efter orkanen Ian, för vi blev drabbade och hela min trädgård förstördes. Det fanns träd överallt, till och med staketet blåste bort. Och jag kom ut när orkanen väl hade avtagit och fann det här hönshuset, som bara stod där mitt i alltihop. Så när man pratar om kostnaden, om investeringen, måste man komma ihåg hur robusta Omlets hönshus är.

Naturligtvis kommer inte varje hönshus att behöva stå emot en orkan. Orkanen tog ner 12 meter höga träd – det var den största orkanen jag någonsin har sett. Det är svårt att beskriva hur det såg ut och kändes efter orkanen, den orsakade så stor förödelse. Så jag tog en bild på förödelsen med min Eglu Cube i mitten och skickade den till Omlets kundservice så att de skulle få se att mitt hönshus faktiskt stod kvar, även om allt annat förstördes!

Omlets Eglu Cube efter orkanen Ian

Jeremys Eglu Cube är oskadd efter orkanen Ian

Är det så du blev ambassadör?

Ja, det var så det började. Och om man ska lägga ut en stor summa pengar på något, så är det fantastiskt att kunna komma på besök hem till någon som redan har den produkten så att man kan se den på riktigt först. Så det är därför jag tycker attambassadörprogrammetär så viktigt. För jag kan verkligen förklara hur värt pengarna

Så… vänta lite… du har gått från att gå med på att skaffa höns för att det var vad familjen ville – till att bli Omlet-ambassadör?

Ja. Jag var ganska likgiltig när jag började med hönshållning. Jag gick från “Visst, okej, om ni vill ha höns så skaffar vi det” till där vi är idag. Nu är jag ambassadör för Omlet och vi har för tillfället två Eglu Cube hönshus, en walk-in hönsgård, nu även en Eglu Pro – och vi håller på att utöka vår flock. Jag brukar säga att vi har ett eget hönscampus hemma.

Det låter som ett klassiskt exempel på hönsmatematik!

Vi började med tre höns, en Ameraucana och två Easter Egger-höns. Vi var väldigt kräsna och valde att få dem från en lokal bondgård. Vi tänkte på djurens bästa såklart men också på den mänskliga aspekten – det var viktigt för oss att uppfödningen av kycklingarna hade gått rätt till. Så vi hittade en bondgård som vi blev riktigt imponerade av.

Sedan fick vi tre Rhode Island Red höns från en annan hönsägare i närheten, vars hönshus förstördes av orkanen. De har sedan dess skaffat ett nytt hönshus i trä, och på bara ett par år har det också börjat förfalla. Vi ska faktiskt ge dem vårt första Eglu Cube hönshus nu när vi har Eglu Pro, därför att vi inte behöver tre hönshus, inte ens med våra nya höns, då vi har så mycket plats i vår trädgård.

Så våra nya kycklingar kommer från ett kläckeri om fem veckor. Det tog lång tid att hitta ett lokalt kläckeri som vi var nöjda med. Jag letade noga och valde ett kläckeri med gott rykte. Och det var en stor efterfrågan – vi behövde stå i kö! Vi kommer få en Blue Copper Maran, en Wheaten Maran, en Blue-Laced Red Wyandotte och en Buff Brahma. Min fru valde – hon är den som bryr sig om vilka raser vi får. För mig räcker det med att välja de som raser som är tåliga. Så vi kommer att ha 10 höns inklusive de nya. Vi kanske utökar till 11 eller 12 senare, vi får se. Det kändes som att sex höns var bekvämt med Eglu Cube, men det är för att våra Rhode Island Red-höns är stora.

Har hönsen fått några namn?

Vi gav de tre första hönsen namn. Jag döpte den första till Chicken Nugget, för att hon såg ut som en nugget när hon kläcktes. Sedan är det Fluffy som är väldigt liggsjuk, hon har ungefär fyra/fem/sex ruvningsperioder om året. Men hon är också sötast. Vår tredje höna heter Lila. Hon är den som har det häftigaste temperamentet av dem alla, och hon håller avstånd till de tre nyare hönorna som alla ser ganska identiska ut. En av dem heter Runner, för att hon alltid vill springa iväg. De andra två måste jag fråga min son om. Bara han kan skilja dem åt. De är alla våra kära husdjur, vilket är en annan anledning till att jag alltid kan rekommendera Omlets hönshus, för att de är så säkra.

Jeremy Gary med sina höns i Omlets walk-in hönsgård

Jeremy matar sina höns inne i walk-in hönsgården

Ja, visst finns det problem med rovdjur…

Vi har upplevt det med Eglu Cube och nu redan med Eglu Pro, att vi kommer ut och ser klösmärken runt omkring där rovdjur har försökt ta sig in i hönshuset under natten. Här i Florida har vi tvättbjörnar, prärievargar och lodjur. Vi bor i ett område precis längs kusten och det finns rovdjur överallt. Vårt område växer mycket nu och fler människor flyttar hit, och effekten det har på dessa rovdjur är att det gör dem oroliga. De är fräckare och mer desperata, vilket gör att hönsen tyvärr kan drabbas av riktigt aggressiva attacker.

Jag såg ett lodjur fånga en kanin när jag tog en promenad härom kvällen. Lodjuret rörde sig i total tystnad. Jag visste inte att det var där förrän det tog tag i kaninen och sedan var de borta. Prärievargarna är inte rädda längre. Hönshuset är bokstavligen täckt av leriga tassavtryck på morgnarna. Så att hålla flocken säker är väldigt viktigt. De flesta andra hönshus jag ser, kan jag inte föreställa mig skulle kunna stoppa en målmedveten tvättbjörn.

Sedan finns det rovdjursangrepp från luften, vilket förmodligen är ett ännu större hot. Jag gick ut en morgon och jag kunde inte höra hönsen. Inte ett ljud, och jag undrade varför de inte gav ifrån sig något ljud? Sedan såg jag dem, och de stod där alla, helt tysta. Jag tittade upp, och det fanns sju hökar i trädet ovanför deras hönsgård, som bara tittade ner på dem. Hönsen stod som förstenade. Så ja, det skulle vara härligt att låta dem gå fritt, men det är inte möjligt här. Att Eglu hönshus står emot rovdjur är ovärderligt. Ett hönshus från Omlet har flera lager av säkerhet. För beslutsamma rovdjur kommer att fortsätta försöka komma tillbaka. Det finns bevis för att de försöker, men de lyckas inte. De kan inte ta sig in i ett hönshus från Omlet – och när du ser dina höns som husdjur vill du försöka skydda dem lika mycket som dina andra husdjur.

Ja, det betyder mycket att veta att de är säkra.

Det är inte bara rovdjur man måste tänka på utan man behöver också tänka på klimatet där man bor. Omlets hönshus är isolerade och står emot väder och vind – men du behöver fortfarande ställa det på en plats med skugga. Florida är i princip ett stort träsk. Så ett hönshus i trä passar inte klimatet här. Vi kan inte ha några fasta strukturer i trädgården eftersom vi bor oss i ett område som drabbas av orkaner. Så både Eglu Cube och Eglu Pro är bra ur denna synvinkeln. Vi kan också flytta det. Vi brukar inte göra det – men vi kan om vi vill.

Så det är den här typen av samtal vi har när folk kommer för att se vår uppsättning. Vi kanske börjar med att prata om en produkt och sedan kommer vi ofta in på livsstilsfrågor. Till exempel är Omlets Autodörr helt fantastisk. Jag har inget emot att berätta att jag först skrattade när jag hörde talas om den och jag minns inte hur jag blev övertalad att köpa den. Men den har verkligen förändrat mitt liv till det bättre! Om du inte vill vara uppe vid gryningen varje dag och vara där för att stoppa in dina höns varje kväll, så BEHÖVER du den här dörren. Och när du åker bort betyder Autodörren att du kan be dina grannar att titta till dina höns. Med Autodörren kommer det att vara lätt för dem. Den är extremt pålitlig också. Så när någon börjar med höns kanske de tänker “Jag behöver inte en Autodörr, jag vill inte spendera de där extra pengarna”, men de behöver höra hur oumbärlig Autodörren faktiskt är från någon som vet och som har gjort det här ett tag.

Så för att gå tillbaka till din tidigare fråga – det var därför jag blev ambassadör, antar jag. Jag gör det för att jag vill vara den resurs för människor som jag själv skulle ha velat ha när jag började med höns.

Det låter som att det har varit en lång resa – är det något tillfälle som varit särskilt stressigt?

Jag minns att när vi fick de första hönsen så tävlade jag mot tiden eftersom det tog längre tid än jag trodde att hitta rätt hönshus, och när jag byggde och monterade det, så strövade de runt mig. Ända från början upptäckte jag att alla hönsen har sin egen personlighet. De är både lugnande och tröstande – helt enkelt terapeutiska. Jag driver mitt eget företag och det ger mig tillräckligt med stress. Det finns något väldigt enkelt och grundläggande i att ha höns. Du går ut till dem, du matar dem, du interagerar med dem. De har sina egna personligheter och egenheter.

Jeremys uppsättning med walk-in hönsgård, Eglu Pro hönshus och PoleTree hönsträd med sittpinnar

Jeremy Garys hönsuppsättning

Ja, varje hönsägare säger det och det är sant – de har så mycket personlighet.

Vi gjorde en fotografering och efter att jag var klar med monteringen av Eglu Pro, märkte jag att deras personligheter verkligen kom fram när jag fotograferade dem. Vissa ville verkligen stå i rampljuset, andra var väldigt fascinerade av det nya hönshuset. Jag började denna resa som åskådare. Nu när vi har pratat färdigt, ska jag åka direkt ut till dem med bananer och godsaker. Jag är kocken, jag är den som alltid ger dem mat och godsaker och det vet de. När de ser mig brukar de rusa ut och göra en stor affär av det. De slutar aldrig att förvåna mig. Jag tar fram massor av mat – och de tjafsar och bråkar fortfarande som om det vore de sista matresterna på jorden. De har alla något att säga! De är en del av min dagliga rutin.

När orkanen slog till, jobbade min fru för hälsodepartementet. Så hon var skyddad från orkanen, medan jag stannade hemma för att hönsen var här. Det blev läskigt väldigt snabbt, så jag ställde dem i garaget. Efteråt var det första jag gjorde att gå ut till hönsen. De är ju våra kära husdjur och en del av vår familj. Jag har blivit så förtjust i dem, och jag ser verkligen fram emot att få de nya hönsen. Det är så roligt att ha höns och jag brinner verkligen för Omlets produkter, eftersom de är en stor del av det som gör hönshållningen så trevlig.

Det börjar som en hobby och blir en passion. Jag tror att många hönsägare kan relatera till det.

För mig är det särskilt spännande eftersom min passion är dubbel – som ingenjör och som djurälskare. Eglu är ju ett litet hus! Det har isolering, ventilation och säkerhet. Jag är designingenjör till yrket och jobbar med att designa bostäder och kommersiella fastigheter, vilket innebär att jag förstår hur byggnader fungerar och när eller varför de inte fungerar som de ska. Så jag ser på Eglu med samma mentalitet och jag tror att det jag jobbar med gör mig till en perfekt kund, för att jag verkligen uppskattar vad som ligger bakom Eglu hönshus. Det finns en verklig synergi.

Jag antar att det var på grund av detta som du blev mer involverad med Omlet från början?

Ja, och James (en av Omlets grundare) gjorde hembesök hos kunder i USA för att bättre förstå den amerikanska marknaden och kundbasen. När han dök upp hemma hos oss började vi prata och jag berättade för honom om den tekniska undersökningen som jag gjorde på Eglu Cube. Plötsligt är vi inne i en djup konversation och det var så det här samarbetet började.

Jag delar övertygelsen om att det handlar om att se till hönornas bästa och att säga till folk att om du vill ha höns, är det den här produkten du behöver och detta är anledningen till det. Du vet skillnaden mellan att bara sälja en produkt och att verkligen tro på det man säljer. Ja, jag får provision – men det är inte därför jag gör det här. När jag fick min senaste provision använde jag den till att köpa ett Omlet PoleTree hönsträd med sittpinnar!

Vad bra! Har du några andra Omlet-produkter?

Jag har en rolig historia. Jag har en hund. Jag nämnde hunden för någon på Omlet, och hon sa att du måste prova den här hundsängen. Men min hund gillar inte hundsängar. Vi hade några hundsängar tidigare, men han tittade aldrig ens på dem. Så jag sa nej, det är ingen idé. Men hon skickade mig den här hundsängen ändå. Från början ville jag slänga den, men nu älskar min hund den här sängen! Jag var tvungen att äta upp mina ord. Hunden använder inte bara sängen, utan han använder den konstant. Han älskar den verkligen, på grund av den bekväma designen och kvaliteten på madrassen. Och 99 % av tiden ligger han i sin Omlet-säng nuförtiden! Det måste vara på grund av den fantastiska designen.

Jeremy står vid sin Eglu Pro från Omlet

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *