Omletbloggen

Bak och matlagningsinspiration med ägg från dina höns

Julen är snart här, och finns det något bättre sätt att fira än med lite festlig bakning och matlagning? Med en flock höns i trädgården kan färska ägg ta dina julrecept till nya höjder och lägga till en extra god smak och en gyllene nyans som köpta ägg inte kan konkurrera med. Lägg till några egenodlade örter och grönsaker, och du kommer kunna visa upp det bästa från din trädgård på ditt julbord. Här är lite bak och matlagningsinspiration där du kan använda äggen från dina egna höns, och som med stor sannolikhet kommer att glädja dina gäster och ge bra näring åt din familj.

En pojke hämtar ägg från Eglus värprede

Därför är färska ägg bättre för julbaket

Ägg från ditt hönshus är nyttigare och mycket fräschare än köpta ägg. Detta beror på att du bestämmer vad din flock äter, vilket ser till att kvalitetsfoder omvandlas till näringsrika ägg. Kommersiellt producerade ägg är redan flera veckor gamla när de säljs i affären. Om du knäcker ägg för att jämföra ett köpt ägg med ett färskt ägg kommer du att märka skillnad direkt. Färska ägg har en djupare, rikare gula, tjockare vita och friskare skal. Färska ägg innehåller mer omega-3 och andra näringsämnen, och är perfekta att använda i maträtter och bakverk till jul.

Maträtter

Ägg används inte bara till söta bakverk utan några av de bästa sätten att visa upp dina höns näringsrika ägg är i brunch- och frukosträtter. Dessa recept med ägg skapar visuellt fantastiska rätter och bakverk med högt näringsinnehåll.

Perfekt fluffig quiche

Quiche, eller paj, är en favorit till brunch, med en perfekt kombination av pajbottens sprödhet och äggstanningens krämighet. Färska ägg kommer verkligen till sin rätt i den här rätten, vilket gör varje bit till en njutning.

Ingredienser:

  • 6 färska ägg
  • 3 ½ dl grädde eller standardmjölk
  • 2 dl riven ost (gärna cheddar, Gruyère, eller annan lagrad ost)
  • 2 ½ dl kokta eller stekta grönsaker (spenat, champinjoner eller lök)
  • 1 färdig pajdeg (färsk)
  • Salt och peppar efter smak
  • Valfritt: färska örter från trädgården som timjan, persilja eller gräslök

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 190°C.
  2. Lägg pajskalet i en pajform med ca 23 cm diameter och nagga kanterna.
  3. Vispa ägg, grädde, salt och peppar till en jämn smet.
  4. Lägg grönsaker och ost i pajskalet och häll över äggstanningen.
  5. Strö i färska örter för extra smak.
  6. Grädda i 35-40 minuter eller tills mitten stelnat och toppen har fått en gyllene färg.

Servera varm och njut av den rika krämigheten från din hönsflocks ägg.

Festlig grönsaksfrittata

En frittata är i princip en paj utan pajskal, perfekt för att få användning av färska ägg och säsongens grönsaker. Den är mångsidig och lätt att göra – perfekt för jullovsfrukostar och luncher. Och eftersom den inte innehåller någon pajdeg, är dina hönsägg det metaforiska brödet och smöret i denna maträtt.

Ingredienser:

  • 8 färska ägg
  • ¾ dl mjölk
  • 3 ½ dl tärnade grönsaker (zucchini, paprika eller tomat)
  • 1 ½ dl ost (fetaost eller getost ger ännu mer smak)
  • 2 msk olivolja
  • Salt, peppar och färska örter som basilika eller dill

Instruktioner:

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Ställ en ugnssäker stekpanna på medelvärme på spisen. Fräs grönsakerna tills de är mjuka.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna.
  • Stek på spisen i 2-3 minuter, strö sedan över osten.
  • Ställ stekpannan i ugnen och grädda i 15-20 minuter, eller tills frittatan är något gyllene i färg.

Skär i klyftor och garnera med färska örter för en snygg presentation.

Söta bakverk: en självklarhet till jul

Ingen jul är komplett utan kakor. Och medan kultur och geografiska platser påverkar vilka småkakor som serveras vid den här tiden på året, är några av de mest populära och igenkännliga kakorna traditionella småkakor och pepparkakor. Och som du kanske har gissat, spelar dina höns en avgörande roll för att tillhandahålla ingredienserna till dessa festliga klassiker.

Enkla småkakor med kristyr

Söta småkakor är ett måste under julen, speciellt när de är dekorerade med snygg kristyr. Färska ägg ser till att dina kakor är mjuka och möra, medan äggvitan utgör basen för glasyren.

Ingredienser till kakorna:

  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 170 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl socker
  • 1 färskt ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Ingredienser till kristyren:

  • 2 färska äggvitor
  • 7 dl florsocker
  • Hushållsfärg
  • Strössel som dekoration

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Vispa smör och socker i en annan bunke tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och blanda väl.
  4. Tillsätt gradvis de torra ingredienserna till den våta blandningen tills det blir en mjuk deg. Ställ i kylen i 30 minuter.
  5. Kavla ut degen, skär ut kakorna i önskad form och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
  6. För att göra glasyren, vispa äggvitan tills det bildas ett skum, blanda sedan gradvis i florsockret tills glasyren blir tjock och glansig. Dela upp och färga den enligt önskemål.

Dekorera dina kakor med kristyren och njut av dem som en festlig godsak som passar perfekt ihop med din favoritfilm.

Kryddiga pepparkakor

Ingenting påminner om julen lika mycket som pepparkakor. De finns i olika varianter och färska ägg hjälper våra pepparkakor att uppnå den perfekta sega konsistensen, medan blandningen av kryddor fyller ditt hem med en varm och festlig doft.

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk finmalen ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • ¼ tsk mald muskotnöt
  • ½ tsk salt
  • 170 g osaltat smör, rumstemperatur
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl sirap
  • 1 färskt ägg

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.
  3. Vispa ihop smöret och farinsockret i en annan bunke. Blanda i sirap och ägg tills det är slätt.
  4. Tillsätt gradvis de torra ingredienserna till den våta blandningen. Kyl degen i kylen i en timma.
  5. Kavla ut degen, skär i önskad form och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt innan du dekorerar kakorna.

Dessa kakor är perfekta att ge bort i present eller för att bygga ett pepparkakshus med familjen.

Omlet och dina höns

Att använda färska ägg från din egen flock är inte bara praktiskt – det är en livsstil. De livfulla äggulorna och den oslagbara smaken lyfter varje recept, från bakverk till maträtter. Så gör dig redo att hämta ägg från ditt hönshus, ta på dig förklädet och börja laga festliga maträtter och godsaker, tack vare dina höns. Glöm inte att ge dem matresterna i deras godsaksbehållare eller julpynta i deras walk-in hönsgård så att de också kan ta del av julens festligheter.

En kvinna hämtar ägg från Omlets Eglu Pro

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts