Ta hand om dina höns under vintern – veterinärens bästa tips!
Även om vi snart börjar gå mot ljusare tider är det tyvärr ganska många månader kvar till våren, och det är bra att tänka lite extra på dina höns när snön faller och temperaturen sjunker. Karin Sewerin bor i norra Tyskland och är legitimerad veterinär och hönsälskare. Hon har specialiserat sig på höns och hönshållning, speciellt beteende- och djurrättsaspekter. Karin har själv åtta stycken höns, och är dessutom en Eglu-ägare. Vi ställde några frågor till Karin om hur du bäst tar hand om dina höns under vintern. Här är hennes bästa tips:
Vatten
Det absolut viktigaste är att se till att vattnet inte fryser. Sätt en tjock, välisolerad skål på en skyddad plats och byt vattnet regelbundet, eller skaffa en värmeplatta.
Torr och snöfri gård
Se till att det finns ett torrt, snöfritt område på gården. Att hönsen har en plats där deras sandbad kan hållas torrt är också viktigt. Olika typer av sittpinnar bör alltid finnas tillgängligt, men speciellt på vintern eftersom det hjälper hönsen att hålla fötterna varma! Du kan blanda torra löv med t.ex. vetegryn och strö ut över gården för att ge hönsen någonting att picka i.
Vindskydd
Höns klarar ofta kyla bra, men gillar inte drag eller stark vind. Beroende på omständigheterna bör du ha ett vindskydd i hönshöjd så att de hålls någorlunda skyddade på sin gård. Omlet har massvis med olika väderskydd, men du kan också använda växthusplast eller bubbelplast. Då blir gården några grader varmare, och framför allt skyddad från vinden.
Isolera din Eglu lite extra
För att hjälpa hönsen spara energi och göra det lite mer bekvämt för dem kan du skaffa ett extremvädersöverdrag för Eglu-hönshusen, eller använda aluminiumfolie, eftersom det håller värmen inne. Spillningsbrickan kan också isoleras lite extra med ett tjockt lager halm eller tidningspapper. Det lättaste sättet är dock att köpa ett överdrag, så att du vet att ventilationen i huset fortfarande fungerar.
Håll ett extra öga på insidan av hönshuset eftersom avdunstningen från spillningen snabbt byggs upp och kan irritera hönsens andningsorgan. Bra ventilation är också viktigt så att det inte blir fuktigt i huset, det är då djuren blir förkylda.
Vinteranpassad kost
Extra vitaminer i form av frukt, grönsaker och örter kan hjälpa immunförsvaret. Lök, vitlök och purjolök blandat med andra grönsaker eller smakförhöjare som havremjöl, rivna morötter, yoghurt och olja är också väldigt populärt, och gör dina höns väldigt gott hela året om, men speciellt under vintermånaderna.
Mask
Vintern är den tiden att avmaska dina höns. Om de är drabbade kommer det göra det svårare för dem att stå emot kylan, och de kommer snabbt bli försvagade. Under vintern är det också mindre troligt att de blir smittade direkt igen.
Vi tackar Karin så mycket, och hoppas att hon snart kan komma tillbaka och ge oss supertips om hur du tar hand om dina husdjur.
Om du fungerar på att uppgradera ditt hönshus är detta ett perfekt tillfälle att slå slag i saken. Här är några av de fördelar som kommer med att ha ett Eglu-hönshus snarare än ett hus i trä, speciellt under vintern:
- Eglu-hönshus och kaninburar absorberar inte vatten, så de håller sig torra och lätta, så att du kan flytta dem runt i trädgården.
- De ruttnar inte och behöver inte underhållas med olja eller bets (vilket också betyder att du inte behöver flytta ut dina höns medan du väntar på att huset behandlas).
- De har inbyggd isolering som håller dem varma.
- De har dragfri ventilation så att dina höns inte utsätts för kalla vindar inne i huset.
- Låsmekanismen på dörren är gjord av slitstarkt stål och kommer inte gå sönder när det fryser.
- Handtagen är gjorda av plast så att dina fingrar inte fryser fast, och stora nog att manövrera även med vantar på.
- Vattenbehållaren är lätt att flytta på så att du kan ta in den på natten för att motverka att vattnet fryser.
This entry was posted in Höns