Omletbloggen

Tips för att hjälpa din hund genom tonåren

Nikki Mather hundbeteendevetare

Hundbeteendevetaren Nikki Mather förklarar vad som händer under våra hundars tonårsfas och ger nyttiga råd om hur man på bästa sätt kan klara sig igenom detta stadium. Nikki, som har grundat Positive Steps Dog Training, är en kvalificerad hundtränare (IMDT) och beteendevetare (BCCS), som främst arbetar med reaktiva hundar, hundar med separationsångest och rädsla/ångestrelaterade beteenden hos hundar.


De flesta nya valpägare förbereder sig väl för att ta hem en ny valp och lär valpen allt från toaletträning och munning (när en en hund sätter sina tänder och mun över en persons hud medan den använder lite eller inget tryck från sin käke) till att sova hela natten. Och precis när du känner att du har dessa bitar av din valps liv under kontroll, förvandlas valpen till en tonåring!

Tonårsfasen är en testperiod i din valps liv, vilket ger dig nya utmaningar som hundägare. Under den här tiden kan din hund verka som om den medvetet “ignorerar” dina önskemål, den kan bli lite mer orolig än tidigare, eller så kan den bli helt galen – men låt oss ta en titt på vad som verkligen händer för vår hundar under denna tid, och ge dig träningstips som hjälper dig att klara dig igenom denna utmanande tid.

Hur är tonårstiden hos hundar?

Övergången från valp till tonåring kan ske när som helst från cirka 6 månader och varar tills din hund är någonstans mellan 18 – 24 månader. Under tonåren sker dramatiska hormonella förändringar i din hunds kropp, vilket resulterar i att deras hjärna förändras.

Under din hunds tonår kan du märka att din hund får ett ökat självförtroende och att den blir allt mer motiverad att utforska och interagera med omvärlden. Eller så kan din tidigare självsäkra hund börja uppvisa ett mer oroligt beteende. Det är viktigt att komma ihåg att även om din hund har blivit äldre, så saknar den fortfarande de erfarenheter och färdigheter som krävs för att på ett lämpligt sätt reglera sitt beteende och temperament och kan därför ibland inte hantera sina känslor och reaktioner rationellt.

Förändringar i din hunds beteende som du kan märka

1. Ökad oro (och reaktivitet)

De flesta nya valpägare är väl medvetna om vikten av att socialisera din valp på lämpligt sätt mellan 8-16 veckor. De flesta är dock inte medvetna om att hundar går in i en andra period av oro, vanligtvis mellan 6-14 månader.

Under det här stadiet kan du märka att din en gång så självsäkra hund har blivit lite mer orolig och rädd, vilket kan resultera i ett ökat reaktivt beteende mot saker som de en gång varit bekväma med, som människor och andra hundar.

För att klara av din hunds andra period av oro på ett bra sätt är det viktigt att fortsätta hundens socialiseringsträning för att se till att den ständigt utsätts för det som gör den orolig i deras takt. Detta kommer att hjälpa till att fortsätta skapa positiva associationer som kommer lägga grunden till en välanpassad och trygg vuxen hund.

2. Träningsregression

Vi har alla varit där – vi tar hem en liten valp och börjar omedelbart träna den att använda koppel och i lydnadsträning. Allt verkar gå perfekt … våra valpar vill inte lämna vår sida, de är glada att använda koppel, de lyder oss utan problem och de håller fast vid varje ord vi säger!

Sedan slår tonårsstadiet till och det känns som om allt vi lärt våra hundar har gått förlorat!

Du är inte ensam om detta – träningsregression är helt normalt. Under tonårsmånaderna förändras våra hundars hormonnivåer, och de kan bli mycket mer självsäkra i sig själva och i deras miljö. Du kanske märker att de lyssnar mindre på dig, de blir lätt distraherade utomhus och de kommer inte tillbaka när du ropar, vilket är superfrustrerande! Under detta skede har våra hundar ofta motstridiga känslor när de uppmanas att göra något, och de drivs främst av sina okontrollerade impulser.

Få inte panik när du börjar märka denna regression! Du behöver bara gå tillbaka till grunderna i din träning – med andra ord, så behöver du göra det lättare för din hund! Detta kan innebära att du går tillbaka till att använda ett långt koppel när du lär din hund att lyda instruktioner, eller så kan du ge din hund lite mer distans från distraktioner för att hjälpa dem att fokusera på dig mer. Ta dig tid att arbeta bort din hunds regression och träna i en takt den kan hantera, så kommer du till slut att ha en vuxen hund som är en absolut dröm!

3. Okunnighet!

Under din hunds tonårsfas kan du bli alltmer frustrerad över hur mycket den väljer att ignorera allt du ber den om – vilket beror på ren och skär envishet! Även om detta kan verka som att din hund aktivt väljer att trotsa dig, är det mer effektivt att försöka förstå varifrån denna ovilja och ignorans har kommit.


När de var valpar var DU kanske den som var mest spännande och givande för dem. Nu när de är lite äldre har deras motivationer och preferenser förändrats, och du måste ta till andra metoder
för att behålla deras uppmärksamhet i en värld full av stimulering och distraktioner.

För att göra detta kan du prova att använda godsaker för att förstärka beteenden du gillar, som färskt kött, hundpastej eller ost (med måtta). Du kan också använda leksaker som kan jagas, tuggas eller bollar för att bättre engagera din hund och belöna beteenden du gillar. Ju mer du belönar ett beteende, desto mer sannolikt är det att det kommer att upprepas!

4. Ökade nivåer av energi

Som valp kommer din hund att ha behövt sova cirka 16-18 timmar per dag. Nu när de är tonåringar kommer deras sömnbehov att minska, så de kan vara mer aktiva i hemmet under längre perioder (vilket ger mer tid för att busa)!)

Nu mer än någonsinär det viktigt att se till att du uppfyller alla din hunds behov, inklusive de fysiska, mentala, sociala och rasspecifika behoven. Tänk på kvaliteten på din hunds promenader, hur ofta den engagerar hjärnan i stimulerande aktiviteter som att sniffa och lösa problem, hur stora möjligheter den har att leka med dig och andra hundar (när det är lämpligt) och om deras ras-specifika behov av att jaga/gräva/söka etc. är tillgodosedda.

Om din hund är rastlös och uppvisar oönskade beteenden, så finns det förmodligen ett otillfredsställt behov som måste tillgodoses!

5. Oönskade beteenden

Under tonåren börjar de flesta hundar uppvisa besvärliga beteenden, såsom överdrivet skällande, hoppande, de kastar sig, förstör saker eller biter. Sådana beteenden beror vanligtvis på att tonåren är en tid när din hund upplever många omvälvande känslor, där frustration ibland hamnar högst upp på listan.

Om du märker att din hund uppvisar ett oönskat beteende, fråga dig själv VARFÖR? Det finns alltid en orsak bakom vår hundars beteende – finns det något de vill ha, finns det ett behov som inte uppfyllts, är hunden uttråkad, trött, frustrerad etc. När du väl förstår varför beteendet uppstår är det lättare att träna hunden på rätt sätt!

Snabba tips för att hjälpa din tonårshund:

  • Låt dem nosa under sina promenader, då detta kommer att trötta ut dem mentalt.
  • Ge dem mental stimulans inomhus med pappkartonger fyllda med godsaker eller hundleksaker, snusmattor eller godsaker inrullade i en handduk!
  • Blanda högenergiska aktiviteter med hjärnträning, t.ex. 5 minuters bollkastning följt av 10 minuters sniffning för att hjälpa till att minska adrenalinet.
  • Se till att du umgås med din hund genom lek, träning eller bara mys – våra hundar är sociala varelser!
  • Lär din hund hur den kan gå till en matta där den kan lugna ner sig och se till att den har ett lugnt, ostört utrymme där den kan koppla av i hemmet.

Kom ihåg att din hunds tonårsperiod inte kommer att vara för evigt. Ha tålamod och hjälp den att göra mer lämpliga val så att den kan leva harmoniskt med dig. “Dåliga dagar” är oundvikliga, men ditt hårda arbete och att du är konsekvent kommer att löna sig i längden, och relationen du skapar med din hund på vägen kommer att vara den mest givande av alla.

Om du har det svårt och vill ha professionell hjälp, är du välkommen att höra av dig till oss på Positive Steps Dog Training.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts