Omletbloggen

Checklista om du funderar på att skaffa höns

Vår ultimata checklista om du funderar på att skaffa höns är bra att ha för alla nya hönsägare. När du kommer igång för första gången är denna genomgång av det viktigaste du behöver köpa oumbärlig, så att du är väl förberedd på att få dina höns och kan lära dig i förväg vad du kan förvänta dig när du har fått hem dem. Från vad du ska handla till vad du ska mata dem, vi har allt du behöver veta i denna kompletta checklista för nya hönsägare.

En man och ett barn klappar en höna i Omlets walk-in hönsgård

Nödvändiga saker

Vissa saker är trevliga att ha när du skaffar höns, medan andra är nödvändiga för deras hälsa och välbefinnande. Här är “måste-ha produkter” när det gäller hönshållning:

Att välja hönshus

Det finns flera saker att tänka på när man väljer hönshus, men främst kommer beslutet att handla om hur många höns du vill ha. De flesta hönsskötare kommer någon gång stöta på ett fenomen som kallas för hönsmatematik – vilket innebär att du bestämmer dig för att skaffa ett litet antal höns, men när du väl ser hur roligt det är att ha höns, slutar det med att du skaffar betydligt fler. Det händer nästan alla hönsägare, särskilt de som inte har några restriktioner när det gäller flockstorlek.

Det är alltid bäst att skaffa det största hönshuset som du har plats för. Detta kommer att ge dig flexibilitet att lägga till fler höns vid ett senare tillfälle om du skulle vilja, och kommer att se till att alla dina höns har tillräckligt med utrymme att sova och lägga sina ägg. Omlets Eglu Pro hönshus kan rymma upp till 15 höns, och kan rengöras på bara några minuter. Det är väderbeständigt, står emot rovdjur och hönsen älskar det – Eglu Pro är det enda hönshus du någonsin kommer att behöva.

Hönsgård eller hönsstängsel?

Höns behöver gränser – särskilt när det gäller din trädgård. Som bytesdjur kan de bli en snabb måltid för rovdjur i luften, men höns letar också aktivt efter mat och äter sig gärna igenom din ört- eller grönsaksträdgård. Så för att skydda dem (och dina växter) måste du begränsa vart de får gå.

För att bestämma om en walk-in hönsgård eller hönsstängsel är bäst för dig, är det bra att tänka på detta.

En walk-in hönsgård:

Hönsstängsel:

  • Är lätt att flytta och kan formas hur du vill
  • Kan fästas på en vägg eller skapa en fristående inhägnad
  • Ger din flock breda, öppna utrymmen

Hönsstängsel kan användas när du är ute tillsammans med din flock, eller om andra åtgärder för att skydda dina höns mot rovdjur redan har gjorts. Och eftersom en del höns kan flyga bättre än andra, måste du se till att dina höns inte försöker ta sig över det 1.25 m höga stängslet.

Skydda din flock från väder och vind

Även om du väljer att ge din flock en frigående upplevelse, kommer de flesta hönshus med en tillhörande hönsgård. Detta är bra för att kunna ha dina höns instängda när vädret är dåligt, eller vid andra tillfällen när de behöver vara på en säker plats. Dessa tillhörande hönsgårdar ger också skydd mot väder och vind med väderskydd, som håller din flock sval och torr och kommer förhindra att deras foder förstörs när det regnar och snöar.

Att hålla dina höns täckta ger dem en säker plats att dra sig tillbaka till under soliga eller blåsiga dagar, och kommer att hålla dem torra under vårskurar eller snöoväder. Omlets överdrag ger också skydd mot vinden, vilket din flock kommer att uppskatta under blåsiga dagar. Genomskinliga och extra kraftiga väderskydd finns för att kunna justera mängden solljus beroende på årstid, och de är både vattentäta och designade för att hålla i många år.

Ge dina höns foder och vatten

Höns är några av de mest bekväma husdjuren att mata eftersom de är ett av få husdjur som inte äter för mycket. Din flocks foder kan lämnas ute fritt och fyllas på efter behov, men du kanske vill samla in resterande foder inför natten för att inte locka till sig gnagare. Du bör alltid förvara dina höns foder i lufttäta behållare mellan matningarna och rengöra foder- och vattenbehållare varje vecka för att förhindra att mögel eller fukt byggs upp.

Vilken typ av foder du ger din flock är upp till dig, men värphönsraser behöver ett foder som består av minst 16 % protein för att hålla igång sin äggproduktion. Pellets, crumble eller pelletskross är alla tillgängliga former av foder, men fodrets storlek eller form påverkar inte deras näringsvärde. Välj ett foder som din flock gärna äter som sin huvudsakliga näringskälla.

Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt för din flock. På sommaren kan du lägga till isbitar med jämna mellanrum för att hålla temperaturen sval. När vattnet fryser på vintern behöver du hälla varmt vatten över allt fruset vatten, eller bryta isen efter behov. Ha vattnet tillräckligt högt så att dina höns inte får ner smuts eller strö i det under dagen.

Det bästa ströet

Ströet under sovplatsen i ditt hönshus kommer att fånga upp spillning under natten och absorbera lukt och fukt. Om du bor i en fuktig miljö, välj ett strö som är absorberande utan att hålla kvar fukten. Idealiska strö för sovplatser är:

  • Tallspån
  • Tallpellets
  • Hampaströ

Vårt värprede i hönshuset behöver också strö, som kan vara samma eller olika det strö som används under sovområdet. Vanligt strö för värpreden är:

  • Tallspån
  • Hampa
  • Halm
  • Återvunnet papper

Konstgräs eller värpreden i silikon är för styva och onaturliga för att höns ska kunna lägga sina ägg bekvämt. Välj ett strö som har tillräckligt med flexibilitet för att dina höns ska kunna fluffa upp sitt perfekta bo att värpa i.

Automatisera din flock

Även om det inte är nödvändigt, lägger en automatisk hönshusdörr till säkerhet och bekvämlighet till ditt hönshus och flexibilitet till ditt schema. Dagarna när du var tvungen att skynda hem i skymningen för att släppa in din flock i deras hönshus är förbi. Med en automatisk hönshusdörr kan du stanna ute sent eller ta sovmorgon medan din flock släpps in och ut ur hönshuset som vanligt.

Omlets smarta Autodörr har en horisontell öppningsmekanism som gör ditt hönshus mer resistent mot rovdjur. Den kan programmeras att öppnas och stängas enligt solen eller klockan via en smartphone-app eller en monterad kontrollpanel. Du kan öppna och stänga Autodörren var du än är, så länge du har en Wi-Fi-anslutning eller mobilt internet, och få meddelanden från Omlet via Autodörrens app när dörren öppnas eller stängs.

Hönsleksaker som håller tristessen borta

Precis som andra husdjur kan höns bli uttråkade om deras miljö inte är tillräckligt stimulerande. Underhållning för höns är inte begränsad till att jaga insekter och picka i jorden – det finns flera hönsleksaker och tillbehör som kan underhålla din flock. Några favoriter när det gäller leksaker och tillbehör är:

Men dessa saker är inte bara till för att underhålla dina höns – de har också skapats med din njutning i åtanke. Som hönsägare är det både roligt och underhållande att se din flock picka, sova och klättra.

Omlet och dina höns

Vi har tänkt på allt som är nödvändigt med höns – och när det bästa inte fanns som ett alternativ, uppfann vi det. Nu hjälper våra hönsprodukter till att hålla höns över hela världen friska och glada. Från extra stora hönshus till rymliga walk-in hönsgårdar, vi bidrar till att både hönsägare och flockar kan sova lugnt på natten och veta att de är trygga med de bästa produkterna som finns. Och med Wi-Fi aktiverat i vår smarta automatiska hönshusdörr, kan du ta kontroll över dina höns scheman och stoppa in dem eller släppa ut dem på morgonen med bara några klick på din smartphone.

En kvinna och ett barn öppnar dörren till värpredet i Omlets Eglu Pro

 

This entry was posted in Erbjudanden och kampanjer


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *