Omletbloggen

Den ultimata skaffa höns-listan!

Om du ska skaffa höns för första gången i vår är det troligt att du funderar på exakt vad du behöver för att ta hand om dina nya husdjur. Vissa saker beror på din trädgård och hur många höns du ska skaffa, och andra gäller vare sig du har 2 eller 200 höns. Vi har satt ihop en praktisk guide för allting du behöver, plus en checklista i slutet som du kan använda när du handlar.

Flicka och hönor i det isolerade hönshuset Eglu Cube

Huset

Vi börjar med det mest grundläggande – hönshuset. Ditt val här beror mycket på hur många höns du ska skaffa. På Omlet rekommenderar vi hönshus i plast för att minska risken för röda hönskvalster och för att se till att dina höns mår bra i alla väder. Traditionella hönshus i trä kanske ser fina ut, men de är svåra att underhålla, hålla vattentäta och fria från röda hönskvalster.

Eglu-hönshusen är inte bara snygga (finns i lila och grön), de är också helt vattentäta och isolerade, och superlätta att rengöra, vilket gör det i stort sett omöjligt för röda hönskvalster att överleva.

Eglu Go UP och Eglu Go är en bra början om du bara vill ha 2 eller 3 höns. Huset är samma, med en utdragbar spillningsbricka, värprede, sittpinnar och en dörr på baksidan som är lätt att öppna. Den enda skillnaden är att Go UP kommer med ett ställ med en stege upp till huset, så att det finns mer plats under huset och så att dina höns kan sova upphöjda ovanför marken.

Eglu Cube är vårt största hönshus. Det passar för upp till 10 stycken mindre dvärghöns eller 5-6 medelstora höns. Cube har också en dörr på baksidan och en utdragbar spillningsbricka, plus en ägglucka på sidan så att du kan plocka ägg från värpredet (som är stort nog för tre höns att värpa samtidigt).

Alla våra hönsprodukter, inklusive hönshusen, är nu 10% billigare till och med 24:e mars, så om du funderar på att skaffa höns är detta en perfekt tid att göra det.

Gården

Eglu-hönshusen kommer med en rävsäker gård gjord av starkt armeringsnät i stål, som är i stort sett omöjligt för rovdjur att bryta sig in på. En unik golvlist som ligger längs med marken gör också att djur inte kan gräva sig in. Välj hur stor du vill att din gård ska vara beroende på hur många höns du har och hur ofta du kommer kunna släppa ut dem så att de kan gå fritt. Om du börjar med en liten gård och sedan inser att dina höns behöver mer plats kan du alltid förlänga gården, eller kanske koppla den till en större Walk in-hönshård för att ge dina höns massvis med plats och göra det lättare för dig att tillbringa tid med, och ta hand om, dina höns.

Vi har också en rad accessoarer för Eglu-gård, t.ex. hjul och gårdshandtag, så att du ensam kan flytta runt huset och gården i trädgården.

En annan som är värt att fundera på är att sätta upp hönsstängsel. Det är inte rovdjurssäkert, men det låter dig skärma av en del i trädgården där hönsen kan gå fritt. Det är speciellt bra om du har en större trädgård där du inte vill att hönsen ska gå vilse, eller ett trädgårdsland eller rabatt som du vill hålla fin. Stängsel är bra när du är hemma eller när du vet att det inte lurar några rävar i buskarna, så att du kan vara säker på att hönsen är säkra även utanför gården till hönshuset.

En höna sitter på en sittpinne i hönsträdet PoleTree från Omlet

Underhållning

Precis som alla djur kan höns bli uttråkade, och de behöver någonting som håller dem underhållna när du inte är där.

Våra pickleksaker släpper successivt ut godisbitar medan hönsen pickar på dem, vilket de tycker är fantastiskt roligt. Omlets sittpinne kan sättas var som helst på gården och gör att hönsen får leva ut sina naturliga behov att sitta på pinnar ovanför marken.

Väderskydd

Under vår och sommar kan det vara bra att ge dina höns en skuggad plats på gården dit de kan gå om det blir för varmt.

På vintern är våra extremvädersöverdrag perfekta för att hålla hönshuset extra varmt om det blir väldigt kallt. Vi har dessutom en rad olika överdrag och vindskydd så att dina höns kan få frisk luft utan att störas av vind och regn.

Mat

Värpande höns bör ges värpfoder som ger dem tillräckligt med protein för att hålla sig friska och lägga ägg regelbundet. En fullvuxen höna kommer äta ungefär 120g värpfoder om dagen, beroende på storlek. Du måste också ge dem grus, så att de kan bryta ner maten, eftersom höns inte har tänder.

Höns älskar majs, men de bör bara få det ibland eftersom majs innehåller mycket fett. Det är också bra att vara försiktig med för mycket andra godsaker, som frukt, grönsaker, gryn och matrester så att hönsen inte blir mätta på detta istället för sitt foder.

Det är också viktigt att se till att hönsen alltid har rent vatten. Kolla och fyll på det dagligen!

Våra Eglus kommer med mat- och vattenbehållare, men det kan vara bra att köpa någonting extra att ha på en annan plats i trädgården om hönsen går fritt, speciellt om du har höns som inte tycker om att dela!

Underlag

Det finns massvis med olika sorters strö på marknaden, och vilket du väljer är helt upp till dig och vad du gillar. Du kan välja mellan t.ex. träflis, halm, strimlad kartong, Aubiose och Easichick.

Rengöring

När du städar ut spillningsbrickan och värpredet hos dina höns varje vecka kan det vara bra att strö lite kiselgur i buren för att minska risken för skadedjur, och kanske lite BioDri i ströet för att få det att hålla sig fräscht längre och minska bakterietillväxt.

Djuprengör hela ditt hönshus en gång om året med ett säkert rengöringsmedel, t.ex. Johnson’s Clean ‘n’ Safe, för att se till att det är skinande rent.

Sist men inte minst – höns!

När du har allting på plats och är redo att ta hem hönsen är det bra att göra en sökning på nätet för att se om någon nära dig säljer värpande höns. Det är också värt att kolla om du har möjlighet att rädda några före detta burhöns från slakt. Även om dessa höns kan se ganska tilltufsade ut och vara lite tveksamma i början kommer de snabbt vänja sig vid sitt nya hem, och kommer snabbt bli en del av er familj.

Checklistan

 • Hönshus
 • Gård
 • Stängsel
 • Hjul och handtag till gården
 • Överdrag och solskydd till gården
 • Leksaker: sittpinnar, godisautomater
 • Mat- och vattenbehållare
 • Värpfoder
 • Majs
 • Hönsgrus
 • Strö
 • Skadedjursbekämpning
 • Hönssäkert rengöringsmedel

This entry was posted in Erbjudanden och kampanjer


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *