Omletbloggen

Hur många höns ska jag skaffa?

Höns är fantastiska husdjur att ha i trädgården för familjer i alla åldrar över hela landet. Även om höns ibland har betraktats som djur som hör hemma på bondgårdar, är det många som nu har en hönsflock i sin trädgård både i städer och på landsbygden. En vanlig fråga bland blivande eller nya hönsägare är: hur många höns ska jag skaffa? Här är en guide till hur du väljer rätt storlek på din familjs flock och hur du kan se till att de bor bekvämt.

En flicka tittar på höns inne i Eglu Pro hönshus

Hur ser din nuvarande flock ut?

Om du vill utöka din flock, tänk först på vilka förutsättningar du har att skaffa fler höns. Hönsmatematik är det fenomen som inträffar när en hönsägare börjar med ett visst antal höns, och sedan skaffar fler och fler. Detta händer ofta hönsägare någon gång – för att det är så roligt att ha höns.

Med hönsmatematik i åtanke, fundera på om det får plats fler höns i din nuvarande uppsättning. Höns behöver så mycket plats som möjligt utanför hönsgården för att vara glada och kunna hålla sig i form, och hönsgården bör vara tillräckligt stor för att alla kan ha en säker och bekväm sovplats på natten. Upp till 4 eller 5 höns kan dela samma värprede, men växande flockar behöver mer än ett värpområde för att upprätthålla sunda värpvanor.

Om du är ny hönsägare, fundera på hur många ägg du kommer behöva för din familj och hur involverade du vill att dina barn ska vara. Höns är fantastiska husdjur för barnfamiljer, men en del hönshus är lättare än andra för barn att öppna, stänga och samla in ägg från. Du kan ha höns tillsammans med andra husdjur, men höns behöver mycket plats att sprida ut sig på och de behöver sina egna områden där de kan sova och äta.

Restriktioner för hönshållning

Förutom att tänka igenom om höns passar din livsstil, kan det finnas restriktioner vad gäller hönshållning där du bor som du behöver ha i åtanke. Det finns lagar om hönshållning som reglerar om du får ha höns och i så fall hur många. Om du bor i ett detaljplanerat område behöver du vanligtvis ett tillstånd från kommunen för att skaffa höns, oavsett hur många eller få höns du har. Tillstånd söker du hos miljöförvaltningen i kommunen.

De flesta lagar begränsar:

  • Hur många höns du kan ha
  • Om du kan ha tupp
  • Storleken på och placeringen av hönshus och hönsgårdar

Du behöver också registrera platsen där du har höns hos Jordbruksverket. Syftet med registreringen är att de ska kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.

Om det finns lagar som begränsar antalet höns du kan ha, behöver du inte oroa dig för hönsmatematik, eftersom storleken på din flock redan är bestämd. För dessa situationer är det en bra idé att köpa det största hönshuset som bekvämt kan hysa det antal höns som du vill ha.

Gott om plats

Oavsett hur stor din flock är kommer de alltid att vara lyckligast när de har så mycket plats som möjligt. För hönsägare som inte har några begränsningar vad gäller flockens storlek är ett extra stort hönshus det bästa alternativet. Omlets hönshus passar olika flockstorlekar, men Eglu Pro extra stort hönshus är perfekt för växande flockar eller om du vill skaffa fler höns så småningom. Eglu Pro hönshus rymmer upp till 15 små hönsraser, men det är inte bara till för stora flockar. Mindre flockar kommer att uppskatta det extra utrymmet, och du kommer att uppskatta möjligheten att lägga till fler höns utan att vara orolig för att det blir för trångt.

Fördelar med en stor flock

Det är lätt och roligt att ha höns, och till skillnad från andra typer av husdjur spelar det ingen roll om du har 4 eller 20 – deras skötsel och din rutin förblir densamma. Funderar du på att skaffa en stor flock? Kolla in dessa fördelar med att ha fler höns.

Äggproduktion

Mer höns betyder mer ägg. Om du vill ha färska ägg till din familj, behöver du en stadig ström av ägg. En höna lägger ett ägg ungefär varje till varannan dag, så om du äter ägg varje dag, kommer varje familjemedlem behöva en och en halv höna. Så du bör ha två hönor per familjemedlem om du vill få tillräckligt med ägg till er alla.

Ökad bekämpning av skadedjur

Fler höns betyder också mer bekämpning av skadedjur. Höns äter alla sorters skadedjur i trädgården, som:

  • Spindlar
  • Skorpioner
  • Maskar
  • Gräshoppor
  • Myror
  • Fluglarver

Dina höns kan hjälpa dig i din trädgård också. Genom att använda hönsstängsel, eller genom att strategiskt ställa deras hönsgård bredvid dina växter, kan du låta dem hålla skadedjur i schack utan att förstöra din trädgård.

Mångfald i flocken

Att ha fler höns ger dig möjlighet att ha olika raser. Du kan ha prydnadshöns tillsammans med äggläggande hönsraser för att diversifiera din flock utan att det påverkar äggproduktionen. Hönsraser som har dubbla ändamål kan också lägga till variation till din flock med deras olika storlekar och färger.

Omlet och din flock

Vi har skapat de perfekta hönsprodukterna för att hjälpa dig ta hand om flockar i alla storlekar och se till att de är friska och glada i många år framöver. Oavsett om du är ny när det gäller hönshållning eller om du är en erfaren hönsägare, passar våra Eglu Pro hönshus och walk-in hönsgårdar både små och stora flockar. Ge dina höns den plats de vill ha, eller ge efter för impulsen att skaffa fler höns – med Eglu Pro finns det alltid plats för fler.

Höns ute i hönsgården till Eglu Pro hönshus

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *