Omletbloggen

Plattformar – fördelen med motion på olika våningar

Precis som oss människor behöver kaniner motion! Om din doktor rekommenderar en halvtimmes motion om dagen så gäller samma sak för dina små husdjur. Så det är dags för alla kaniner och marsvin att göra sig redo för ett riktigt gymnastikpass! Men låt oss börja med att ta en titt på varför motion är så viktigt för dem.

Fysiskt och mentalt välbefinnande

Motion är nödvändigt för att dina kaniner och marsvin ska hålla sig friska och krya. Rörelse bidrar till dina husdjurs mentala hälsa och det är därför viktigt att de tillsammans med en balanserad kost också har tid att leka och få motion.

Dina kaniners och marsvins muskler behöver hållas igång och användas hela tiden. De bör kunna testa sina förmågor och gränser, träna, ha kul och skutta runt i sin gård. En stimulerande omgivning ger dem spännande dagar med nya utmaningar, vilket gör att de mår mycket bättre. Varför inte anpassa dina kaniners lekplats, lägg till leksaker och skapa nya spännande våningar med plattformar. De kommer att tacka dig för det!

När dina husdjur börjar leka och skutta runt är det ett tecken på att de är glada och har roligt och de vill gärna att du leker med dem för att stimulera deras sinnen och reflexer.

Motverka att de blir skadade eller överviktiga

Till skillnad från när de lever vilt, där de skuttar runt bland naturens alla hinder, är livet lite annorlunda för våra tama husdjur, eftersom de naturligt får mycket mindre motion och rörelse och därför riskerar att drabbas av sjukdomar och skador. En av de vanligaste problemen är att de blir överviktiga eftersom de i vilt tillstånd springer, flyr från faror och tar skydd från oväder. De måste också hitta sin egen mat, gräva skydd, hålla utkik efter rovdjur som både är högt upp (rovfåglar och andra fåglar) och på marken. Deras ämnesomsättning är anpassad för de här förhållandena och inte för det lugnare livet de lever som tama husdjur där de får maten levererad varje dag.

Foto: Nick Fewings från Unsplash

Tama kaniner och marsvin bor ibland i rätt små utrymmen och det är inte ovanligt att de både får sin vanliga mat och extra godsaker. Om de inte får tillräckligt med motion kan de därför lätt gå upp i vikt och det är viktigt att de stimuleras och rör på sig för att undvika att de hamnar i en ond cirkel. Om de inte får tillräckligt med motion går de upp i vikt, och ju tyngre de är desto svårare är det att motivera dem till att motionera. Därför rekommenderas det att du får in dina kaniner eller marsvin i en rutin som inkluderar motion så fort de flyttar in hos dig.

Ett tips för att veta om dina kaniner eller marsvin är normalviktiga är att du ska känna deras revben när du trycker lätt på deras mage.

Foto: scym från Pixabay

Förutom att de blir överviktiga kan brist på motion också ge dina husdjur urinproblem, osteoporos (benskörhet) eller till och med frakturer. Därför är tama kaniner och marsvin skörare än sina vilda släktingar. Genom att låta dem träna hjälper du dem att stärka hjärtat och minska risken för skador som uppstår från brist på rörelse. Det handlar inte om någon hårdträning utan att låta dem leka och röra på sig varje dag! Precis som oss människor kan kaniner och marsvin drabbas av åldersrelaterade problem och genom att motionera kan de undvika att drabbas av många av dessa!

Så hur håller jag mina kaniner och marsvin sysselsatta? Vilken sorts motion rekommenderas för att hålla dem i form?

Plattformar: Så många möjligheter

Plattformar är den perfekta lösningen för att se till att dina husdjur håller sig i form. De låter dig skapa olika våningar och anpassa omgivningarna så att det passar dina husdjur. Att hoppa upp och ner på plattformarna som designats speciellt för kaniner och marsvin hjälper deras ben och muskler få rätt träning eftersom det replikerar rörelser som djuren skulle göra om de var vilda.

De olika våningarna låter dina marsvin och kaniner träna upp sina muskler genom att hoppa upp och ner på rampen och genom att försöka efterlikna backar som de skulle stöta på i naturen kommer de kunna träna upp sina muskler och stimulera sina sinnen på ett säkert sätt.

Genom att använda plattformarna för att skapa olika våningar kan dina husdjur variera sin dagliga motion så att de håller sig friska och krya och det låter dig också använda utrymmet i gården på bästa sätt utan att behöva ta upp mer markyta.
Zippi-plattformarna från Omletbestår av olika moduler som kan kombineras och anpassas på många olika sätt för att erbjuda dina husdjur nya spännande upplevelser och äventyr.

Veterinärer och andra experter rekommenderar också användningen av olika våningar för att stimulera och motionera små djur. Din kanin eller ditt marsvin kanske behöver lite uppmuntran till att börja med, men om du väljer en stadig och säker struktur kommer de snart att inse hur roligt det är att ta leken till nya nivåer!

Zippi-plattformarna från Omlet är halksäkra och låter familjens älskade husdjur hoppa och skutta runt utan risk för att de halkar. Se alltid till att välja plattformar där dina husdjur kan känna sig säkra.

Det här multifunktionella lekområdet passar alla olika raser av både kaniner och marsvin. Det är upp till dig hur du organiserar utrymmet och plattformarna för att bäst passa vad dina husdjur gillar.

Här hittar du lite inspiration till hur du kan använda plattformar i din Zippi-gård.

Och det är inget som stoppar dig från att lägga till många olika tillbehör som tunnlar och gömställen för att göra lekplatsen ännu roligare, här finns det oändliga möjligheter! Dina kaniner eller marsvin kommer att känna sig säkra att utöva sina favoritaktiviteter som att hoppa, skutta och springa runt!

När de sitter uppe på plattformen har de också ett perfekt utkikstorn för att se vad som händer runt omkring dem. De är nyfikna av naturen och nu kan de hålla koll på omgivningarna.

Plattformar: Ett enkelt sätt att ha kul tillsammans

Vad kan vara viktigare än att testa det nya utrymmet tillsammans med dina husdjur? De kommer att gilla att bli uppskattade och uppmuntrade och de kommer att älska att spendera tid med dig!

Plattformarnas höjd kommer låta dig både titta på och leka med dina djur i nya vinklar och på nya sätt. De ger dig möjligheten att sitta ner och vara på djurens ögonnivå vilket gör det lättare att umgås med dem. Det är också bättre för ryggen men framförallt ett nytt sätt att kunna lära känna dina kaniner eller marsvin. Du kommer att ha fler möjligheter att stimulera dina husdjur och du kan lära dem hur de använder plattformarna.

Barnen kommer också kunna leka med sina husdjur på nya sätt som är säkra både för barnen och djuren, vilket gör det mycket lättare för dem att leka tillsammans. Tack vare att djuren kommer upp på högre höjder blir det också lättare för barnen att leka med sina husdjur.

Det är viktigt att dina husdjur får motion och att de kan ha kul när de motionerar. Att bygga en spännande lekplats som de kommer att älska kommer att vara något du också uppskattar!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *