Omletbloggen

Så här håller du dina kaniner och marsvin aktiva

en kanin tar sig från en gård till en bur genom en tunnel

Det är extremt viktigt för smådjur att de får tillräckligt mycket motion för att de ska må bra både fysiskt och psykiskt. Kaniner och marsvin som inte får tillräckligt mycket stimulans kommer snabbt att bli uttråkade, vilket kan leda till oönskade beteenden och frustrationer. Men som tur är finns det åtgärder du kan vidta för att uppmuntra dem att röra mer på sig och för att göra deras liv lite mer spännande. Här är några av våra bästa tips:

Ge dem mer utrymme

Det kanske verkar uppenbart, men det är mycket lättare för en kanin eller ett marsvin att motionera om de har gott om plats att röra sig på. Bygg ut och förläng deras gård, lägg till nya lekhagar eller ge dina husdjur ett rum i huset eller en säker del av trädgården där de kan röra sig fritt.

Möblera om

Dina små husdjur gillar nya spännande saker i omgivningarna. Men du behöver inte alltid köpa en massa nya saker för att de ska bli intresserade, det kan räcka med att bara byta ut ett par leksaker eller flytta runt några av sakerna i buren eller gården för att uppmuntra dem att gå på en upptäcktsfärd som stimulerar både deras kropp och knopp!

Låt dem leta efter godsaker

Både kaniner och marsvin älskar att leta efter mat och du kan hjälpa dem att använda den här naturliga instinkten genom att gömma godsaker i utegården, lägga hö i vinklar och vrår eller lägga löv, frukt och grönsaker i en Caddi godsaksbehållare. Allt som får dina husdjur att anstränga sig och jobba lite för att hitta sin belöning är bra sätt att få dem att hålla sig aktiva!

Ge dem nya våningar

Montera plattformar för kaniner och marsvin i gården för att utnyttja höjden och inte bara golvytan. Marsvin älskar att springa ner för ramper och kaniner kan använda sina långa benmuskler för att hoppa upp på plattformar och trappsteg. Och inte nog med det, kaniner gillar också att sitta högt upp och hålla utkik över sina omgivningar, så det kommer verkligen att uppskatta att få ett utsiktstorn!

ett marsvin gömmer sig i ett gömställe på en plattform

Möjlighet att gräva

Det kanske inte är något alla marsvin gillar, men det kommer nästan vara omöjligt att hitta en kanin som inte älskar att gräva. Om du inte vill att de ska förstöra gräsmattan kan du ge dem en egen sandlåda eller någonstans där de får gräva. En stor blomkruka eller liten låda med lös jord är en bra början. Du kan också knyckla ihop tidningspapper och lägga i botten så att din kanin har något att riva sönder.

Lek med dina husdjur

Om det är något som dina husdjur känner sig bekväma med så är ett bra sätt att hålla dem aktiva att du leker med dem. Huka dig ner till deras nivå och låt dem vänja sig vid att du är där. Det är troligt att de efter en liten stund kommer att bli nyfikna och närma sig, och då kan du introducera olika roliga lekar. Ta med roliga leksaker eller godis, beroende på vad dina husdjur gillar bäst.

Vissa kaniner och marsvin gillar också att lära sig trick vilket ger dem massor av mental stimulans. Vi skrev en bloggartikel om hur du lättast tränar på roliga trick med dina husdjur om du tror att det är något de skulle uppskatta!

Slipa tänderna

Visste du att kaniners och marsvins tänder aldrig slutar växa? Därför behöver de något som hjälper dem att slipa ner dem. Det viktigaste är att de alltid har tillgång till hö, men du kan också ge dem roliga gnagleksaker eller små grenar som de kan gnaga på.

Ge dem en mysig sovplats

Det är såklart viktigt att dina husdjur har många tillfällen att röra på sig, men det är minst lika viktigt att se till att de har någonstans där de kan lägga sig till ro och vila. Eftersom de är djur som vanligtvis jagas av rovdjur när de lever vilt behöver de någonstans där de kan känna sig trygga och inte hela tiden behöver vara på sin vakt. Det kan vara en mysig hörna i buren eller ett gömställe i gården.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *