Omletbloggen

Kan automatiska hönshusdörrar stå emot rovdjur?

Hönsägare använder Omlets automatiska hönshusdörr

Har du funderat på att uppgradera din hönsgård och undrat: är automatiska hönshusdörrar resistenta mot rovdjur?? Det korta svaret är ja, men inte alla automatiska hönshusdörrar är likadana. Att lägga till en automatisk hönshusdörr kan förhindra att rovdjur bryter sig in – om du väljer rätt sort. Vi tittar på skillnaderna mellan olika typer av automatiska hönshusdörrar och varför de gör skillnad när det gäller att skydda din flock från ovälkomna besökare.

Varför ditt hönshus behöver en automatisk dörr

Automatiska hönshusdörrar ger ett extra lager säkerhet mellan din flock och rovdjur som kommer försöka bryta sig in i ditt hönshus. Dörrarna kan programmeras till att stänga in din flock för natten, även medan du är bortrest. På morgonen kan automatiska hönshusdörrar släppa ut dina höns åt dig, så att du inte behöver gå upp lika tidigt som din flock. Andra fördelar med en automatisk hönshusdörr är:

 • Bättre isolering av ditt hönshus
 • Automatisering av din flocks dygnsrytm
 • Ökad säkerhet för att förhindra olyckor som involverar automatiska dörröppnare

Den moderna tekniken innefattar nu även hönsskötsel, vilket gör det bekvämare än någonsin att ta hand om dina höns. Automatiska dörröppnare till hönshus är ditt första steg mot att skapa ett smart hönshus,, vilket ger dig mer frihet och mer säkerhet åt din flock. Men det är viktigt att välja rätt automatiska dörröppnare till ditt hönshus.

Vad är det som gör en automatisk hönshusdörr motståndskraftig mot rovdjur?

Automatiska hönshusdörrar anses vara resistenta mot rovdjur därför att de har en motoriserad öppnings- och stängnings-mekanism som gör ditt hönshus eller hönstraktor säkrare. När dörren väl är stängd håller kugghjulen som flyttar dörren den stängd, vilket gör det svårare att öppna dörren från utsidan. Bra automatiska dörrar till hönshus är täta när de är stängda, vilket också förbättrar hönshusets isolering.

De flesta automatiska hönshusdörrar öppnas vertikalt. Detta skapar två problem:

 1. Dörrar som öppnas vertikalt kan lätt bändas och skjutas upp av rovdjur. De använder sina tassar och klor för att skapa ett gap längs dörrens nedre del och kan sedan trycka upp dörren och glida igenom.
 2. Ett fel på en hönshusdörr kan göra att dörren faller på en av dina hönor, vilket kan klämma fast eller skada dem allvarligt.

Hönshusdörrar som stängs horisontellt är mycket säkrare för dina höns. De är svårare för rovdjur att bända upp, och eftersom de inte förlitar sig på tyngdkraften, faller de inte av misstag på dina kycklingar.

En brun höna tittar in i sitt Omlet autodoor säkrade hönshus

Omlets rovdjurs-resistenta autodörr för hönshus

Omlets automatiska hönshusdörr (även kallad “autodörr”), har designats för att ge hönsägaremer frihet och sinnesfrid. Autodörren stänger in hönsen över natten även när deras ägare inte är hemma – och ser till att de är skyddade från rovdjur som rör sig i mörkret.

Den universella storleken på autodörren gör att den kan fästas på valfritt hönshus eller hönsgård. Denna mycket mångsidiga design gör att autodörren kan installeras på praktiskt taget alla hönshus. Installera på ett befintligt hönsnät, hönshus av trä, eller på en av Omlets hönsgårdar genom att välja lämpligt installeringskit. Autodörren integreras också sömlöst med Eglu Cube, utan att du behöver ta bort den existerande dörren.

Autodörren är tillverkad av robusta material som är designade att hålla en hel livstid och öppnas med en horisontell spolmekanism. När den är stängd håller autodörren dina höns skyddade i deras hus från både rovdjur och väder och vind.

Programmera autodörren med ett schema som antingen baseras på ljus eller en specifik tid. De flesta rovdjur är mest aktiva vid skymning och precis innan solen går upp. Autodörren bevarar dina höns säkert i deras hönshus innan det önskade dagsljuset eller tiden har nåtts.

Vanliga rovdjur för höns i USA

Beroende på var du bor, är en del av de vanligaste rovdjuren hönsägare kommer stöta på:

 • Tvättbjörnar
 • Rävar
 • Prärievargar
 • Hundar och katter
 • Ormar
 • Hökar

De mest utberedda och ökända hönsrovdjuren är tvättbjörnar och prärievargar. De finns över hela USA och är några av de mest envisa och listiga rovdjuren. Omlet har haft dessa och andra rovdjur i åtanke när vi har designat våra hönshus, hönsgårdar och autodörr.

Alla våra hönsgårdar har grävsäkra lister som hjälper till att hindra rovdjur från att gräva sig in. Och de lägre panelerna på Eglu Cubes hönsgård har ett tajtare nät för att förhindra att tvättbjörnar ska kunna komma igenom. Och en nyhet för våren 2023 är de låsande handtagen som gör Eglu Cube ännu mer motståndskraftig mot tvättbjörnar och liknande djur.

Tillsammans med autodörren är Eglu Cube och dess tillhörande hönsgård den bästa lösningen när du vill skapa en säker hönsgård som är resistent mot rovdjur, så att dina höns är så säkra som möjligt från rovdjur.

4 andra sätt att skydda din flock mot rovdjur

Förutom att stänga in dina höns på natten kan du ta till andra åtgärder för att hålla rovdjur borta. Se till att du har ett robust hönshus och en rejäl hönsgård för din flock. Andra sätt att göra din hönsgård resistent mot rovdjur:

 • Installera rörelseaktiverade ljus runt din hönsgård för att skrämma bort djur som närmar sig.
 • Plocka upp eventuellt överblivet kycklingfoder i slutet av dagen för att undvika att locka till sig gnagare som i sin tur kan locka till sig rovdjur
 • Förvara kycklingfoder i lufttäta behållare
 • Installera finmaskigt nät upp till en höjd på 1,2 m runt din hönsgård

Skydda din flock med Omlet

Omlets hönstraktorer och stora hönshus kan kompletteras med en autodörr för att göra dem mer motståndskraftiga mot rovdjur. Alla våra hönshus har designats med säkerhet och funktionalitet i åtanke. Ta sovmorgon och var trygg i vetskapen om att autodörren tar hand om din flock dygnet runt.

Hönsägare trycker på kontrollenheten till Omlet automatisk hönshusdörr

This entry was posted in Hönshus


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *