Omletbloggen

Byter marsvin päls?

Ett marsvin äter en godsak på Omlets marsvinsplattform

Som många andra husdjur, fäller marsvin sin päls två gånger per år. Denna process att tappa sin gamla päls och få en ny päls är naturlig och kan märkas mer hos vissa marsvin än andra. Ta reda på om pälsen du hittar i din marsvinsbur är en del av denna årstidsbundna fällning, eller om skicket på din marsvins päls pekar på något annat.

Varför fäller marsvin päls?

Den årstidsbundna pälsfällningen kallas på engelska “molting” och nästan alla djur som har päls eller fjädrar tappar dem regelbundet. Marsvin fäller vanligtvis päls två gånger om året: på våren och tidiga hösten. Fällningen på våren är för att förbereda för det varmare vädret, medan fällningen på hösten gör att marsvinen får tjockare päls inför vintern. När dagarna blir längre eller kortare och temperaturen förändras, börjar marsvinen sin förvandling.

Utomhusmarsvin kan uppvisa ett mer överdrivet fällningsmönster, eftersom solen och vädret bidrar till att de fäller sin päls. Det är inte ovanligt att se mycket päls i ditt marsvins bur eller marsvinsgård, och så länge du inte upptäcker kala fläckar är detta håravfall helt normalt under en fällning. Med detta snabba avfall och återväxt av päls, bör det ta ditt marsvin mellan 2-6 veckor att slutföra ett pälsbyte.

Marsvin inomhus kan falla mer päls gradvis under året, eftersom de inte utsätts för lika mycket solljus eller temperaturförändringar som marsvin som bor utomhus. Detta kan få det att verka som om marsvin inomhus fäller hela tiden – vilket beror på en mycket långsam pälsfällning. Eftersom ny päls inte växer ut lika snabbt som för marsvin utomhus, kommer de långsamt att fälla gammal päls under hela året, vilket resulterar i dagliga fällningar i små mängder.

Att fälla päls tar mycket energi, så du kanske märker att dina marsvin sover mer än vanligt. De kan också vara mer tveksamma till eller mindre toleranta mot att bli hanterade. Detta beror på att hårsäckarna pressar huden, vilket kan skapa obehag. Du kanske också märker att dina marsvin kliar eller gnuggar sina pälsar längs med sin bur eller springer för att hjälpa till med att bli av med löst hår.

Fäller alla marsvin?

Nästan alla marsvinsraser fäller – förutom hårlösa raser. Du kan vanligtvis se genom att titta på ditt marsvins naturliga päls hur mycket de kommer fälla. Marsvin med lång eller tjock päls kommer att ha ett mer dramatiskt pälsavfall än korthåriga raser. Raser som vanligtvis kommer att ha den mest framträdande fällningen inkluderar:

 • Abessinier
 • Peruanska marsvin
 • Sheltie marsvin

Hårlösa marsvin är en ras utan päls som inte fäller päls, så länge de inte har små tofsar av päls. Men eftersom de saknar naturlig isolering bör de bo i en klimatkontrollerad miljö för att hjälpa dem att reglera sin kroppstemperatur. Hårlösa marsvin är inte lämpliga att bo utomhus permanent – förutom i ett temperaturkontrollerat klimat.

Hur du tar hand om dina marsvin när de fäller mycket päls

Att ta hand om dina marsvin när de fäller päls skiljer sig inte mycket från deras vanliga dagliga rutin. Men det finns några saker du kan göra för att hjälpa dem att känna sig mer bekväma och som kan reducera dina marsvins pälsfall.

Skötsel

Att borsta ditt marsvin kan hjälpa till att kontrollera håravfallet genom att befria deras päls från löst hår. Päls som har fällts från huden kan klänga sig fast vid den kvarvarande pälsen och skapa en irriterande ansamling av mer hår och skräp. Eftersom långhåriga marsvinsraser är mer mottagliga för detta, är det särskilt viktigt att borsta dem regelbundet medan de tappar päls för att förhindra att knutar och tovor bildas.

Att sköta om ditt marsvin ger dig också chansen att göra en snabb hälsoundersökning på dem. Medan du borstar ditt marsvin, kolla efter:

 • Viktminskning eller ökning
 • Klumpar eller tovor i pälsen
 • Övervuxna tånaglar eller tänder
 • Parasiter i deras päls
 • Flagig eller inflammerad hud
 • Flytningar från deras ögon, öron eller näsa

Näring

Att fälla päls kräver extra energi, så bra näring är viktigt medan ditt marsvin låter ny päls växa ut. Marsvin bör alltid ha konstant tillgång till timotej- eller fruktträdshö och en höbaserad pelletdiet. Eftersom marsvin inte kan tillverka sitt eget vitamin C, se till att deras foder är berikat med detta viktiga näringsämne – vilket också är viktigt för en frisk päls. Detta är en nödvändig del av ditt marsvins diet året runt, men är särskilt viktigt när ditt marsvin byter päls för att få en ny, frisk och stark päls. Att ge dina marsvin vitamin C-tillägg förutom deras vanliga foder när de fäller päls är helt säkert, så länge du inte ger mer än 100 mg/kg per dag.

Färskt vatten bör också finnas tillgängligt hela tiden. Var noga med att ta bort päls från vattenbehållaren dagligen. Munstycken för vattenflaskor kan också fånga löst hår som blåser runt, och kan täppas till eller läcka om pälsen fastnar i dem.

Miljön

Att se till att ditt marsvins bur och marsvinsgård är rena och stressfria är viktigt för att hjälpa dem igenom en period av pälsfällning. Vår Eglu Go marsvinsbur är lätt att djuprengöra på bara några miinuter, och ger dig bekväm tillgång till ditt marsvins mat och vatten. Den mysiga interiören erbjuder skydd från omvärlden och är en bekväm plats att koppla av både när det är varmt och kallt ute.

Genom att ge dina marsvin extra utrymme när de tappar mycket hår minimerar du stress och mängden hår som de av misstag kan få i sig. En marsvinsgård för utomhusbruk är ett bra sätt att låta dina marsvin njuta av färskt gräs och solsken och ger vinden möjlighet att blåsa bort deras fällda päls.

Onormalt pälsavfall hos marsvin

Förutom den kraftiga fällningen på våren och hösten, kan du förvänta dig minimal fällning från marsvin under hela året. Så länge det inte finns några synliga tecken på ångest eller sjukdom är rutinmässigt håravfall inte oroande. Men var uppmärksam på följande förändringar i ditt marsvins päls:

 • Röd eller flagnande hud
 • Kala fläckar
 • Loppor eller andra synliga parasiter
 • Överdriven klåda eller bitande i pälsen

Om du märker att ditt marsvin har något av dessa symtom, kontakta din veterinär. Försök inte att applicera huskurer på ditt marsvins päls, eftersom många produkter som är säkra för hundar eller katter (eller människor) inte är kompatibla med marsvin.

Omlet och ditt marsvins pälsavfall

Vårt mål är att marsvin och deras ägare ska vara säkra och glada året runt. När du har dina marsvin i en Eglu Go marsvinsbur och marsvinsgård för utomhusbruk, kan du vara säker på att de njuter av sin tid utomhus till fullo – även när de tappar sin päls. Oavsett årstid eller scenario kommer våra marsvinsprodukter att ge det stöd och den komfort som dina marsvin behöver.

Ett marsvin i Omlets marsvinsgård för utomhusbruk

 

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *