Omletbloggen

Hur du flyttar dina kycklingar till Eglu hönshus så smidigt som möjligt

Små kycklingar i sin värmelåda

Kycklingar växer snabbt och det dröjer inte länge innan det är dags att flytta dina kyckingar till deras Eglu hönshus. Deras värmelåda kommer börja kännas trång efter några veckor, och dina fullfjädrade unghöns kommer att vara redo att sträcka ut sig i sitt eget hus. Vi är här för att hjälpa dig att göra flyttdagen till en så enkel och stressfri upplevelse som möjligt.

Vid vilken ålder kan kycklingar flytta in i deras Eglu hönshus?

Kycklingar är vanligtvis helt befjädrade när de är 6 veckor gamla, men inte alla kycklingar är redo att flytta från sin värmelåda vid denna ålder. Även om de har bytt ut sina fluffiga dun mot mogna fjädrar är de fortfarande väldigt unga. På Omlet rekommenderar vi att du flyttar över dina kycklingar från deras värmelåda till deras Eglu hönshus vid 12 veckors ålder.

Att vänta tills dina kycklingar är 12 veckor gamla kommer att ge dem tid att bli mer koordinerade och låta dem bygga upp den styrka de behöver för att kunna använda stegar, och ge dem gott om tid att bekanta sig med deras nya dagsrutiner.

Från värmelåda till hönshus

De här 12 veckorna kommer gå väldigt snabbt, så se till att du är förberedd för (och njuter av) tiden som dina kycklingar är i deras värmelåda. Att ta hand om nykläckta kycklingar är spännande och kommer att prägla resten av din relation med dem. Att hantera dina kycklingar varje dag kommer att hjälpa till att bygga ett starkt band och snart kommer dina kycklingar att lita på dig. Det finns ingen bättre tid än när de är i sin värmelåda för att påbörja detta förhållande. När din lilla flock väl litar på dig, kommer det att göra deras övergång till sitt hönshus ännu enklare.

Under tiden kan du installera din flocks walk-in hönsgård för att kunna ta ut dina kycklingar när de har fått alla sina fjädrar. Håll dessa besök korta för att se till att de inte blir nedkylda eller drar till sig uppmärksamhet från andra djur (inklusive dina andra husdjur). Om du planerar att använda en automatisk hönshusdörr, kan du öppna och stänga den medan dina kycklingar är ute i hönsgården, för att vänja dem vid ljudet. Visa din flock var deras foder- och vattenbehållare är, så att de vet var de kan hitta dem när de flyttar in.

När dina kycklingar är 12 veckor gamla och alla är friska och glada är det dags att flytta dem till hönsgården. Den stora flyttdagen bör baseras på vädret snarare än ett specifikt datum. Välj gärna en solig dag med måttliga temperaturer – helst mellan 18-27 grader C. Undvik att flytta dina kycklingar på blåsiga eller våta dagar, och försök att flytta dem så tidigt som möjligt på dagen så att de kan uppleva en hel dag i deras nya hem och vara redo att gå och lägga sig när natten faller.

Tips för dina kycklingars första natt

Om din värmelåda har en värmeplatta snarare än en värmelampa, kan dina kycklingar redan ha vanan inne att gå och lägga sig på kvällen. Men att vara i en värmelåda är väldigt annorlunda mot att vara ute i den stora världen, så även kycklingar som har en etablerad sömncykel kan överraskas under sin första kväll ute.

Först och främst så behöver du skydda dina kycklingar från rovdjur. De tillhörande hönsgårdarna till Eglu hönshus är designade så att de står emot rovdjur, men dina kycklingar kommer att vara mycket säkrare och bekvämare på natten i sovområdet inuti hönshuset. Du kan behöva fösa in dina kycklingar för hand den första natten (eller två) och stänga dörren tills de lär sig när det är läggdags.

Om du har en Autodörr fungerar lampan som en nattlampa som guidar hönsen till att det är dags att sova. Detta är särskilt värdefullt för höns som är vana vid en värmelampa – de kommer förknippa lampan med värme och kommer dra sig mot den när mörkret faller.

Nya kycklingar och den existerande hackordningen

Om du introducerar dina kycklingar till en befintlig flock kommer dina äldre höns att hjälpa dem att lära sig hönsgårdens tips och tricks. Men äldre höns kommer också låta nykomlingar veta vem som bestämmer. Varje flock kycklingar har en hierarki, och genom att förstå hackordningen hos höns kommer du att kunna känna igen vad som är normalt beteende bland höns och vad som är mobbning och när du behöver ta bort kycklingar av säkerhetsskäl.

De flesta kycklingar etablerar sig i flocken snabbt, och de flesta hönsen i toppen av hackordningen är inte hänsynslösa tyranner. Det finns dock undantag från regeln, så håll utkik efter beteenden som t.ex:

  • Höns som håller kycklingar borta från mat eller från hönshuset
  • Bråk som är så kraftiga att de orsakar blod eller överdriven förlust av fjädrar
  • Höns som håller fast kycklingar

Om du märker att dina höns inte accepterar dina kycklingar in i flocken, prova att sätta upp en intilliggande hönsgård eller lägg till skiljeväggar till hönsgårdar så att de kan lära känna varandra med en säkerhetsbarriär emellan dem. Det är ovanligt att höns för alltid hyser agg mot nya kycklingar, så ha tålamod, men var också medveten om säkerheten för dina kycklingar.

Omlet och dina höns

Våra produkter är designade för att hålla din flock säker – oavsett ålder, och för att göra det till en rolig aktivitet att ta hand om dina höns. Vårt Eglu Cube hönshus är perfekt för växande flockar, särskilt ihop med vår walk-in hönsgård. Och genom att installera en Autodörr, kommer du kunna sova gott om nätterna från början. Gör flyttdagen till en njutbar och minnesvärd upplevelse för dig och dina kycklingar, och ange tonen för en livstid av äventyr tillsammans.

Kycklingar i sin Omlet walk-in hönsgård med Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *