Omletbloggen

Vad är ett sandbad för höns?

Vad är ett sandbad för höns? Det låter smutsigt, och det är en sanning med modifikation, men sandbad har ett viktigt syfte för din flock. Få reda på exakt vad ett sandbad är, varför det är viktigt med sandbad för dina höns och hur du ser till att din flock har tillgång till denna form av egenvård.

Omlets Eglu Pro med höns som går omkring och en flicka som matar

Vad är ett sandbad för höns?

Ett sandbad för höns är precis vad det låter som: ett sandbad för höns. Men dina höns kommer inte att behöva en badrock och tofflor – istället kommer de att lägga sig ner i den lösaste jorden de kan hitta och rulla från sida till sida medan de kastar smuts över kroppen med sina vingar och fötter. Den här märkliga handlingen att bada kan tyckas som om det gör dina höns smutsigare än de var innan, men när en höna väl är klar med ett sandbad kommer den att skaka av sig den lösa smutsen och putsa sina fjädrar. Ibland ser du dina höns tumla runt i smutsen för att lossa underlaget tillräckligt för att ta ett dammbad, men du kan också skapa en avsedd plats för sandbad för din flock i deras hönsgård.

Varför sandbadar höns?

Höns gillar inte att bli våta, så istället tar de sandbad för att få bort parasiter, insekter och orenheter från deras hud och fjädrar. Sandbad är en viktig del a hönsens hälsa och välbefinnande, och hjälper också till att hålla din flock sval på sommaren. Denna rutin att “damma av sig” hjälper till att hålla dina höns fjädrar ljusa och fylliga och håller huden i gott skick. Det är också en social aktivitet som höns gillar att göra i par eller i grupp. Det är vanligt att se bästa vänner eller höns som är syskon att ta ett sandbad tillsammans om de har tillräckligt med plats.

Dammbad är särskilt viktiga för att hjälpa dina höns genom sommarvärmen och för att hjälpa din flock igenom deras årliga ruggningsperiod. Smutsen som hamnar på dina höns fjäderdräkt hjälper till att skilja individuella fjädrar från varandra. På sommaren hjälper separerade fjädrar till att cirkulera mer luft till kroppen för att stödja deras naturliga isoleringssystem. Under en ruggningsperiod kommer hönsen att behöva skaka ut lösa fjädrar och främja ny fjädertillväxt – och här hjälper sandbad till.

Vilken är den bästa sanden för ett sandbad för höns?

Om din flock är frigående, kommer de att hitta sina favoritplatser att ta sandbad i hela deras område. Vanliga områden som hönor väljer att sandbada i är:

  • Trädgårdsrabatter med lös jord
  • Skuggiga områden under träd eller buskar
  • Sandlådor eller andra områden med lös sand
  • Aska från eldgropar utomhus

Hönor dammar gärna av sig i alla underlag som är tillräckligt torra och lösa för att täcka deras fjädrar. Men din flock kommer inte vilja sandbada på ställen med gräs, grus eller kompost.

Du kan se var dina hönor har valt att ta sandbad på de fördjupningar de lämnar efter sig. Fjädrar är en annan vanlig syn runt sandbadplatser, särskilt under hönsens ruggningsperiod. Dina hönor kommer också att välja en sandbadplats som inte blir blöt när det regnar. Om du gör ditt eget sandbad för höns, se till att det är på en plats som är skyddad från nederbörd och borta från vattenbehållare för att undvika smuts i dricksvattnet.

Kan jag göra ett sandbad för mina höns?

Du kan göra ett sandbad för dina höns så att de har en särskild plats där de kan ägna sig åt denna egenvård. För att göra ett sandbad för höns behöver du en behållare eller ett handfat med höga sidor, till exempel en:

  • Stor och kraftig väska
  • Däck
  • Barnpool
  • Kärl för utfodring eller vatten för boskap

De höga sidorna hjälper till att hålla innehållet i sandbadet på plats, men se till att sidorna är tillräckligt låga för att dina höns ska kunna hoppa in och ut. Om ditt utrymme tillåter det, se till att diametern på behållaren är tillräckligt stor för att rymma minst två höns, eftersom många hönor tycker om att sandbada tillsammans.

Du kan göra ett kvalitetsbad med hönssand med några enkla ingredienser. Välj en bas eller kombinera flera och lägg sedan till andra delar efter önskemål.

Baser:

  • Matjord
  • Grov sand (inte leksand, eftersom den ofta är kemiskt behandlad)
  • Smuts eller torkad jord från din trädgård

Extra ingredienser:

  • Kiselgur
  • Torkade örter
  • Träaska
  • Torvmossa

Dessa ingredienser förstärker sanden med naturliga insektsbekämpande ingredienser och immunförstärkande näringsämnen för att hålla dina höns friska och glada.

Omlet och din flock

Sandbad kan vara smutsiga, men de är viktiga för din flocks allmänna välbefinnande. Och med ett extra stort hönshus och hönsgård, kommer dina höns att ha gott om plats att sträcka ut sig i ett lyxigt bad med sand och torkade örter. Skippa ljusen och vinglaset och välj istället hönsfoder i en pickleksak till höns, eller färska grönsaker i en Caddi godsaksbehållare för höns nära deras sandbadplats, för en superavkopplande upplevelse. Ge dina höns lite komfort och trygghet från Omlet tillsammans med deras sand, och de kommer att få de bästa sandbaden.

Inuti Omlets walk-in hönsgård med Eglu Cube

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts