Omletbloggen

Allt du behöver för att lyckas med höns

Oavsett om du funderar på att skaffa höns för första gången eller är en erfaren hönsägare, behöver du ha några nödvändiga saker för att dina höns ska vara friska och glada året runt. I denna blogg får du veta vilka saker som bör finnas på din måste-ha-lista, och vilka saker som kan vara trevliga att ha för att förhöja din upplevelse som hönsskötare.

En kvinna och ett barn tittar på en höna i värpredet till Eglu Pro

Den ultimata checklistan för hönsägare

Det är bra att ha en checklista till hands under hela resan som hönsägare. När du ska skaffa höns är det en del saker du behöver ha som ser till att dina höns kan hålla sig friska och trygga. Den här listan hjälper dig också att hålla koll på alla saker som behöver underhållas, ses över, eller läggas till din nuvarande uppsättning. Här är en lista på oumbärliga produkter för framgångsrik hönshållning:

  • Ett robust, säkert hönshus för dina höns där de kan sova och lägga sina ägg. Isolerade hönshusär bäst, då de håller din flock varm på vintern och sval på sommaren.
  • Hönsgård eller hönsstängsel för att skydda dina höns mot faror. En walk-in hönsgård ger dig plats att umgås med din flock på nära håll och hönsstängsel ger dina höns en mer frigående känsla.
  • Foder- och vattenbehållare för att ge dina höns mat och vatten. Höns äter inte så mycket, så det är en bra idé att förvara fodret ute dygnet runt så att de får i sig tillräckligt med näringsämnen. Att montera foder- och vattenbehållare på hönsgården gör det lätt för hönsen att nå dem.
  • Väderskydd för att skydda din flock mot dåligt väder. Väderskydd till hönsgårdar behöver vara vattentäta och UV-beständiga för att ge skydd året runt.
  • Strö för att absorbera spillning och läggas i hönsens värpreden. Absorberande strö minimerar lukten av spillning och ger dina höns en bekväm plats att lägga sina ägg.
  • Ett högkvalitativt värpfoder ger din flock de nödvändiga näringsämnena som de behöver för att hålla sig friska och lägga ägg. Värpfoder kan köpas som pellets eller som müsli, beroende på din flocks behov – fodret bör innehålla 16-18% protein, och detta bör öka till så mycket som 20-22% under ruggningsperioden.
  • Särskilda platser för sandbad för dina höns. Detta kan vara en djup låda eller en plats med lös sand där din flock kan picka, rulla sig och kasta sand på sig själva för att få bort insekter och skräp från deras fjädrar. Sandbad är viktiga för hönsens allmänna hälsa och välbefinnande.

Dessa saker är alla viktiga för att hålla din flock skyddad och frisk. När du väljer hönsprodukter

”Icke nödvändiga” men roliga produkter

Även om dessa saker inte är nödvändiga, gör de tillvaron lite roligare för dig och din flock. Här är några praktiska och roliga produkter som hjälper dig att få ut det mesta av att ha höns:

  • En automatisk hönshusdörr ger extra säkerhet för dina höns och sinnesro för dig. En smart automatisk hönshusdörr låter dig styra ditt hönshus och din flocks schema genom en app i din smartphone från var som helst i världen.
  • Hönsleksaker stimulerar dina höns sinnen och kroppar. Pickleksaker uppmuntrar dina höns att söka efter föda och lösa problem, och hönsgungor är bra för deras balans och styrka.
  • Hjul och handtag till hönshus förvandlar ett stationärt hönshus till ett flyttbart hönshus. Hjul och handtag gör att du snabbt och enkelt kan flytta ditt hönshus, vilket är särskilt bra för hönsskötare som bor i områden som ofta upplever extremt väder.

Tillsammans med de nödvändiga produkterna ger dessa produkter otaliga timmar av underhållning, samtidigt som de har ett praktiskt värde.

Andra saker att tänka på när det gäller hönshållning

Nu när du har en lista över nödvändiga saker och extra saker som kan vara roliga att ha, är det dags att sammanställa en lista med andra saker att tänka på när det gäller hönshållning. Detta är inte materiella saker att köpa, men de är ändå viktiga för att lyckas med hönshållning. Tänk på att ordna detta när du skaffar eller funderar på att skaffa en flock höns:

  • En veterinär som behandlar höns för oväntade sjukdomar eller skador. Var noga med att ringa och dubbelkolla att veterinären du väljer behandlar fjäderfä, och ha deras telefonnummer sparat i din telefon eller uppsatt nära din flock för att snabbt kunna hitta det.
  • Tänk ut en person som kan passa dina höns när du åker bort. Höns är ganska självförsörjande, men om du ska vara borta mer än ett par dagar är det bäst att ha en hönsvakt som ser till dina höns åt dig. Ha en uppdaterad lista över dina höns namn och deras rutiner som du kan dela med din hönsvakt när du är borta.
  • Kommunicera tydligt till familjemedlemmar, andra husdjur och dig själv vad du förväntar dig av dem. Bestäm vem som ska ha huvudansvaret för att ta hand om dina höns, delegera sysslor mellan familjemedlemmar och spendera lite tid varje dag med att titta till och interagera med din flock. Försök att få dina andra husdjur att bli mer bekanta med din flock, och håll alltid hundar, katter och andra djur som kan vara farliga för höns på ett säkert avstånd.

Genom att ta dessa steg förbereder du dig för att din hönsflock blir en del av din rutin och din familj.

Omlet och din flock

Se varför hönsprodukter från Omlet älskas av höns och hönsägare över hela världen. Våra genialt designade produkter används av tusentals nöjda hönsägare i alla åldrar och stadier. Från lättrengjorda hönshus till fantastiska smarta automatiska hönshusdörrar, när du väljer produkter från Omlet till dina höns, ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas och för dina höns att ha det bra året runt.

Trygga hönor i Eglu Cube från Omlet när natten närmar sig

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts