Omletbloggen

Nio saker att alltid ha hemma om du har höns!

Vi har sammanställt en lista med nio viktiga saker som du alltid borde ha till hands om du har höns i trädgården, oavsett om du precis har köpt dina första höns eller om du är en van hönsägare.

Dvärghöns promenerar ut genom dörren på hönshuset Eglu Go

Det är vissa tillbehör och utrustning som du alltid bör ha till hands om du har höns.

Vi rekommenderar att du har de här produkterna hemma

Kiselgur: ett måste!

Kiselgur är en naturlig och biodynamisk produkt som kan strös i hönshuset för att förhindra spridning av röda hönskvalster. Du kan också behandla hönsen genom att blanda det i deras mat, pudra dem med pulvret och blanda det i deras sandbad.

Desinfektionsmedel för hönshuset

Hönshuset, redskap och tillbehör måste regelbundet göras rena för att se till att dina höns har ett rent och hygieniskt hus. Använd alltid ett rengöringsmedel som är säkert för djur.

Äppelcidervinäger har många fördelar

Lite äppelcidervinäger i hönsens vatten kommer att hjälpa deras andningsvägar, förbättra immunförsvaret och hålla deras matsmältningssystem i toppform. Varning: använd inte vinäger i behållare av metall eftersom det bryter ner metallen och kan orsaka en kemisk reaktion som är giftig för dina höns. Du kan också tvätta dina ägg med äppelcidervinäger om du inte tycker att det räcker med vatten. Doppa äggen i vinäger i 10 sekunder, sen kommer de att vara fläckfria! Du kan till och med blanda äppelcidervinäger i vattnet innan du tvättar dina höns. Och sist men inte minst så kan du diska vattenbehållare och redskap med äppelcidervinäger för att ta bort kalkspår. Vinäger är ett blekmedel och väldigt bra som desinfektionsmedel.

Grus

Det är viktigt att alltid ha en påse grus hemma. Dina höns har inga tänder, så gruset hjälper dem att lättare smälta spannmål och annan mat. Att äta grus är ett naturligt behov som är viktigt för din flocks hälsa.

Kosttillskott

Höns äter mycket och har en vana att picka på marken för att hitta små insekter, men visste du att du kan köpa torkade insekter som är innehåller många olika vitaminer och näringsämnen som dina höns behöver få i sig? En höna äter i genomsnitt 120 g mat per dag. Kosttillskott kan vara bra för att dina höns ska hålla sig friska och lägga fina ägg samtidigt som de får i sig alla de vitaminer och mineraler som de behöver. Du kan alltid höra efter med din veterinär om vad de rekommenderar. Visste du att örter är jättebra för att förbättra dina hönors immunförsvar och skyddar dem från infektioner och tarmparasiter? En godsaksblandning med örter kommer att hålla dem både friska och glada!

Vaselin

Om dina höns älskar att vara ute i hönsgården vintertid rekommenderas det att smörja in deras kam med vaselin för att undvika att de förfryser den.

Första hjälpen-kit

Det är viktigt att ha ett litet första hjälpen-kit hemma om dina höns skulle få några mindre skador. En antiseptisk spray är väldigt effektiv på små skavda områden eller sår efter pickande.

Äggkartonger

Det är kul att ha höns, men att få färska ägg är det som verkligen gör det värt det! Förvara dem säkert i en äggkartong efter att du hämtat in dem, precis som ägg som du köpt i mataffären. Eller skaffa en snygg ägg-ramp så att du kan ha dem framme på bänken samtidigt som du vet vilka som ska användas först.

Bumpa Bits

Det är vanligt att höns pickar och hackar och det är inte ovanligt att de pickar på huvudet på andra hönor, drar loss fjädrar eller bara hackar på den andra hönan tills den blöder. Det här är vanligt förekommande och kan orsakas av att hönsen etablerar hackordningen eller andra anledningar som värme och mat. Om det här är ett stort problem i din flock kan du nu köpa en fantastisk lösning som heter Bumpa Bits. Det är små plastklämmor som sätts på hönans näbb för att förhindra att hon pickar på sina rumskompisar. Hönan kan fortfarande äta och dricka som vanligt, men klämman gör att näbben inte kan stängas helt, så att hon inte kan dra i skinn och fjädrar.

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *