Omletbloggen

Så här håller du huset rent när du bor med en katt

Så här års kan det vara väldigt svårt att hålla hemmet fritt från katthår eftersom många katter byter från vinter- till sommarpäls när det blir varmare. Förutom det är det också större risk för loppor och fästingar, plus att utekatter drar in smuts och damm och innekatter får med sig kattsand ut ur lådan.

Vi har listat våra bästa tips och praktiska produkter här under för att hjälpa dig att göra städningen enklare!

Hjälp din katt när den fäller

När katten fäller är det viktigt att du hjälper den att få bort lösa hårstrån, inte bara för att slippa behöva dammsuga upp tussarna från golvet, utan också för att din katt snabbare ska kunna “byta” sin päls och känna sig bekväm.

Om din katt inte tycker om att bli borstad kan du istället försöka med en pälsvårdsmatta på bords- eller stolsben i ditt hem som katten brukar gnida sig mot för att försöka få bort de lösa håren. De här mattorna håller fast de lösa katthåren så att de inte flyger runt i ditt hem och det är lätt att dra loss hårtussarna och göra rent mattan när det behövs.

Du kan läsa mer om hur du bäst undviker att få katthår överallt här.

Välj en kattlåda som håller kvar kattsanden i lådan och inte släpper ut odörer

Något annat som lätt stökar ner med en katt i huset är såklart kattlådan. Inte bara därför att den kan lukta illa och behöver göras ren regelbundet, utan också därför att katten ofta får med sig kattsand ut ur lådan eftersom det fastnar under tassarna eller i pälsen och sen hamnar överallt i ditt hem.

Men det finns en lösning på det här problemet! Kattlådan Maya Jump On Top har en perforerad plattform som katten hoppar upp på innan den hoppar ut på golvet igen. De små hålen i plattformen ser till att kattsand som fastnat under tassar och i pälsen ramlar tillbaka i lådan igen vilket reducerar mängden kattsand som katten får med sig ut och som sen hamnar överallt i ditt hem.

Förutom den smarta plattformen som ser till att katten inte får med sig kattsand ut ur lådan har modellen Jump On Top också ett aktivt kolfilter som effektivt absorberar och kontrollerar dåliga lukter innan de lyckas ta sig ut ur kattlådan och en avtorkbar och vattentät innerpåse som gör det lätt att göra rent och hålla lådan hygienisk. Allt i en diskret kattlåda som ser ut som en möbel.

Luftrenande och kattsäkra växter

Att ha luftrenande växter i hemmet hjälper till att hålla luften ren och bidra till en fräschare och mer hygienisk atmosfär för alla. Och bara för att du har katt behöver inte det betyda att du inte också kan ha ett hem fyllt av växter eftersom det finns många kattsäkra arter, som en ormbunke, som håller luften i ditt hem fräsch.

Om din katt gillar att leka med dina krukväxter, gräva i jorden eller tugga på bladen kan det vara bättre att ha mindre växter och placera dem någonstans där din katt inte kan nå lika lätt, eller större växter som den inte lätt kan välta. Här har vi listat tio kattsäkra växter.

En kattsäng som går att tvätta i tvättmaskin

Det är lättare att hålla hemmet rent, hygieniskt och fritt från katthår om de sovplatser din katt gillar bäst är lätta att tvätta, så en kattsäng med ett avtagbart och maskintvättbart överdrag är ett måste.

Kattsängen Maya Donut är en kattsäng som är jättelätt att hålla ren eftersom det bara är att ta av överdraget och tvätta det i maskin på 30 grader med ett milt tvättmedel. Överdraget ska sen lufttorkas innan det kan sättas tillbaka på sängen igen, det kan inte bli lättare! Du kan också lyfta upp sängen från golvet med snygga ben som inte bara ser bra ut, utan också förbättrar luftgenomströmningen under sängen för att förebygga att det samlas katthår, damm och smuts. Kattsängen Maya Donut är både hygienisk, jättemysig och mjuk för din katt att sova på!

Lägg en filt på möbler som är svåra att tvätta

Om din katt inte gillar att sova i sin kattsäng och iställer föredrar din säng eller soffa kan de här tipsen på hur du kan uppmuntra din katt att sova i sin egen säng vara till hjälp. Eller så kan du investera i något som skyddar dina möbler från katthår, smuts och vassa klor!

En filt, eller kanske två, speciellt för din katt är en enkel lösning som skyddar din fina rena soffa från katthår och smutsiga små tassar! En lyxig och supermjuk kattfilt är precis som det låter, en jättemjuk filt som din katt kommer att älska att boa in sig i eftersom den har två sidor med olika material och finns i tre olika storlekar beroende på vad det är du försöker täcka.

Ha alltid alla städprodukter till hands

En bra dammsugare är ett måste och det självklara valet för att bli av med katthår, men det finns många andra städprodukter som är bra att ha till hands! En klädvårdsrulle är ett praktiskt hjälpmedel för att snabbt ta bort katthår från kläder, kuddar och filtar. En luktborttagande spray är också ett måste för att eliminera dåliga lukter som kan ha satt sig i gardiner och soffor.

Lättdiskade matskålar

Det är också viktigt att regelbundet diska kattens matskålar för att undvika att de börjar lukta illa och alltid är hygieniska, så det är viktigt att köpa praktiska skålar som är lätta att diska. Överväg också att ställa skålarna någonstans där det är lugnt så att katten inte blir störd när den äter och så att lukten från maten inte drar till sig andra djur eller barn! Ställ skålarna på ett avtorkningsbart underlägg för att skydda golvet från spilld mat och vatten.

katt på grå maya donut kattbädd i nytt kök

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *