Utmaningar som hönsägare troligtvis kommer möta under året
Husdjurshöns tillbringar oftast större delen av sina liv utomhus. Det betyder att de måste hantera allting som året bjuder på, från stekheta sommardagar och iskalla vinternätter till ett konstant regnande.
Eftersom de är tåliga fåglar är det inte mycket som de inte klarar av, men det finns en del saker du både borde och måste hjälpa dem med allt eftersom året går.
Vinter
Detta är den mest påfrestande årstiden för de djur som bor utomhus. Nackdelarna är ofta fler än fördelarna, men med lite hjälp från mänskliga vänner kommer de flesta höns inte ha det jobbigt även om det blir en vargavinter.
- Även om höns hanterar kyla ganska bra tycker de inte om när det både regnar och är kallt. Att skydda din hönsgård med extra överdrag kommer hjälpa mycket. Att ha hönsen i ett isolerat hus, som en Eglu, är också en bra idé.
- Håll hönsens fötter torra i regnet genom att strö träflis på delar av gården, eller runt kanten för att stoppa det värsta av vattnet.
- Hönsen kommer gå tillbaka till hönshuset när solen går ner. Men under vintern händer det att vissa fåglar tycker att dagen inte riktigt är över än och försöker få in lite mer pickande innan läggdags. Om dina höns tenderar att vandra långt i mörkret kan en reflexväst hjälpa dig hitta dem, och varna andra för dem om de har för vana att lämna trädgården. Västarna ger också ruggande eller skadade fåglar ett extra lager värme. En hönshuslampa kan uppmuntra vandrande höns att återvända hem för läggdags.
- Sittpinnar låter dina höns kura ihop sig tillsammans när det är kallt ute, något som är väldigt viktigt under kalla vinternätter. PoleTree från Omlet är ett anpassningsbart hönsträd med sittpinnar som är perfekt under vintern. Det är tillverkat av obehandlad eukalyptus som är ett slitstarkt och tåligt material som undviker att dina hönor blir kalla om fötterna.
- När det blir minusgrader kan det vara bra att smörja in kammar och slör med vaselin eller liknande, för att motverka frostskador.
- Håll utkik efter hosta, nysningar, håglöshet och andra tecken på sjukdom. En höna som har sänkt immunförsvar eller kämpar mot en infektion kommer ha svårare att hantera kyla.
- Du kommer få färre ägg, så är det på vintern. Det betyder dock inte att det inte blir någon äggröra till frukost. Tre höns producerar fortfarande ungefär åtta ägg i veckan under de kallare månaderna, även om det givetvis varierar.
- Se till att du behåller hönsens nyttiga kost, och lägg kanske till lite vitaminer och mineraler för att hålla deras immunförsvar på topp.
- Vattnet kan frysa, så se till att regelbundet titta till vattenbehållaren så att hönsen alltid har något att dricka. Om du märker att vattnet fryser under dagen kan du behöva hitta en lösning med värmare.
- Det finns dock goda nyheter, vintern innebär väldigt sällan problem med löss och kvalster, och det är möjligt att kylan tar död på övervintrande skadedjur som gömt sig i huset och på gården.
Vår
När dagarna blir längre kommer hönsen börja värpa mer. Trädgården kommer till liv igen, och dina husdjur börja leta efter godsaker i det färska gräset.
- Rävar kommer vara hungriga efter en lång, krävande vinter, så dubbelkolla att hönshuset och gården är säkra. En automatisk dörr kommer se till att hönsen är säkra när de gått in för att lägga sig på kvällen, och gör att du slipper gå upp tidigt för att släppa ut hönsen på morgonen.
- När det blir varmare vaknar de röda hönskvalsterna! Se till att sanera hönshuset vid minsta tecken, och försök motverka angrepp så gott det går.
Sommar
Det är fantastiskt att dina höns, som du sett klucka sig igenom den kalla vintern, nu är lika glada i 20-gradig värme. Det främsta problemet under sommaren är för mycket sol, men så länge du ser till att det finns gott om skugga på olika platser i trädgården kommer de älska denna varma årstid lika mycket som du gör. Ett hönshus som förser hönsen med skugga i sig själv, som ytan under Eglu Cube eller Eglu Go Up, är perfekt för sommarmånaderna.
- Fyll på vattenbehållaren ofta, eftersom hönsen dricker mer när det är varmt.
- Om det blir riktigt varmt, erbjud hönsen uppfriskande godsaker som vattenmelon eller frysta frukt- och grönsaksbitar.
- Se till att hönsen har ett sandbad. Antingen ett torrt område i trädgården, eller ett tråg någonstans på gården. Kattlådor blir ofta bra sandbad.
- Plocka äggen varje dag, det minskar risken att hönsen blir liggsjuka, något som annars är vanligt vid denna tiden på året.
Höst
Även om sommaren är över och vintern väntar är hösten ofta en toppenårstid för höns. Det finns gott om smaskiga insekter att krafsa efter bland alla löv och mjuk jord. Om du har fruktträd kommer du förmodligen hitta hönsen under dem, pickande efter smaskig fallfrukt.
- Höns ruggar ofta på hösten, så de behöver en bra kost för att hålla sig friska medan fjädrarna växer ut. Extra vitaminer och mineraler kommer hjälpa till, och lite äppelcidervinäger i vattnet kommer göra susen för att hålla den nya fjäderdräkten tät och glänsande.
Höns kräver tillsyn och omsorg hela året. Lyckligtvis gör de jobbet enkelt för dig, dessa fantastiska fåglar är glada och underhållande vilken tid på året det än är!
This entry was posted in Höns