Omletbloggen

Myter om kaniner och marsvin

Funderar du på att skaffa ett litet husdjur, men är orolig för myter du har hört om hur det är att ha kaniner och marsvin? Det finns några vanliga missuppfattningar om dessa husdjur som kan påverka potentiella nya ägare. I denna blogg reder vi ut eventuella missförstånd och lyfter fram de fantastiska egenskaper som dessa husdjur har.

En flicka matar en kanin med vattenmelon genom Eglu Go kaningård

Kaniner

Kaniner är underbara husdjur för ägare i olika åldrar och med olika erfarenhet av husdjur. De är tillgivna, intelligenta och en fröjd att titta på och interagera med. Men som alla husdjur har kaniner egenskaper och preferenser som är speciella för sin art som avgör hur de behöver skötas, vilket har lett till flera myter kring dem. Här är några av de vanligaste myterna om kaniner som husdjur.

Myt: kaniner är husdjur som passar barn då de kräver lite skötsel

Fakta: kaniner behöver daglig skötsel och mänsklig interaktion

Kaniner är inte idealiska för små barn på grund av deras skötselbehov och vad som krävs för att hantera dem säkert. Deras mat och vatten bör bytas varje dag, och de mår bra av att få färska grönsaker och andra kaninsäkra godsaker några gånger i veckan. Kaniner behöver också få sitt strö bytt regelbundet, annars kan de drabbas av fluglarvsangrepp

Kaniner har starka bakben och vassa klor, vilket gör det svårt för yngre barn att hantera dem. Och om kaniner blir skrämda eller hanteras för grovt kan de bita med sina långa framtänder. På grund av detta bör kaniner i första hand tas om hand av äldre barn eller vuxna.

Myt: kaniner kan leva ensamma

Fakta: kaniner behöver sällskap av andra kaniner

Många människor har en ensam kanin som husdjur, men kaniner är väldigt sociala djur som trivs i par eller grupper. I naturen lever kaniner i stora familjegrupper som kallas kolonier och tillbringar all sin tid tillsammans med andra kaniner. Som husdjur kommer ett par kaniner att ta hand om varandra, sova tillsammans och leka hela dagen. Det är bäst att ha samkönade par med honor eller kastrerade hanar, eller en kastrerad hona och kastrerad hane.

En ensam kanin kan bli deprimerad och håglös, eller till och med visa upp negativa beteenden som tandgnissling eller morrande. För att se till att kaniner får ett så bra liv som möjligt är det bäst att skaffa dem i par, eller långsamt introducera nya kaniner så att de kan lära känna varandra. När kaniner väl har lärt känna varandra, kommer de att leva i harmoni tillsammans under hela sin livstid.

Myt: kaniner älskar att bli hållna och kelade

Fakta: de flesta kaniner blir nervösa av att bli hållna

Som bytesdjur blir kaniner lätt stressade när de lyfts upp och hålls. Handlingen att lyfta din kanin simulerar att bli ryckt av ett rovdjur i naturen, och dessa instinkter sitter djupt. På grund av detta är de flesta tama kaniner inte bekväma med att bli hållna.

Detta betyder inte att du inte kan interagera med eller mysa med din kanin – du behöver bara låta det ske på deras villkor. Att sitta med din kanin och uppmuntra dem att hoppa upp i ditt knä, eller låta dem hoppa upp på en förhöjd yta som en kaninplattform

En kanin i Omlets Zippi lekhage med Zippi tunnelsystem

Marsvin

Marsvin är älskvärda husdjur med stora personligheter. De är söta, ljudliga och ganska lätta att sköta, vilket gör dem till idealiska husdjur för ägare i alla åldrar – så länge som en vuxen är den primära vårdgivaren. Men deras utseende och ljuden de ger ifrån sig har lett till några vanliga missuppfattningar. Här är några vanliga myter om marsvin och vad som ligger bakom dem.

Myt: marsvin behöver inte mycket plats

Fakta: marsvin behöver leva i par och behöver gott om plats

Låt inte deras kompakta storlek lura dig – marsvin behöver gott om plats. De behöver också hållas i par, eftersom de formar starka sociala band mellan varandra. Försök alltid att ge dem så mycket utrymme som möjligt med marsvinsgårdar och lekhagar.

Marsvinsburar behöver vara tillräckligt stora för att två marsvin ska få plats bekvämt och de behöver ha ett angränsande område för motion. Tama marsvin som är instängda i en bur blir lätt uttråkade och de blir även lätt överviktiga, så motion är viktigt. Dessutom kommer dina marsvin sannolikt att belöna dig med sina unika “popcorn-hopp” om du ger dem tillräckligt med plats.

Myt: marsvin är släkt med grisar

Fakta: de tillhör gnagarfamiljen

Det exakta ursprunget till namnet “marsvin” (“guinea pig” på engelska) är inte känt, eftersom marsvin varken kommer från Nya Guinea eller är svin. De härstammar från Peru och tillhör gnagarfamiljen. Det finns olika teorier om hur de fick den första delen av sitt namn – från brittisk valuta till handelsfartygsrutten som togs när de importerades till andra länder. “Svin”-delen av deras namn kommer från ljuden de ger ifrån sig. Marsvin kallas också “cavies” på engelska därför att deras latinska namn är Cavia porcellus, eller “cavy” på engelska.

Som medlemmar i gnagarfamiljen delar de vissa likheter med möss, råttor och kapybaror, världens största gnagare. Marsvin har framtänder som växer kontinuerligt under hela livet, och runda ögon på sidorna av huvudet. De har ingen märkbar svans, vilket gör att de ser mer ut som stora hamstrar eller små kapybaror (vattensvin).

Myt: marsvin har en kort livslängd

Fakta: de kan leva i upp till 8 år med rätt skötsel

Gnagare har i allmänhet en kort livslängd, men marsvin har en förväntad livslängd som liknar kaniner – vanligtvis runt 6-8 år. I motsats till tama marsvin har vilda marsvin eller “cuy” som de kallas i Peru bara en förväntad livslängd på 1-4 år. Men för att kunna leva ett långt och rikt liv behöver marsvin rätt kost och näring.

Marsvin kan inte tillverka sitt eget C-vitamin, så de behöver få det genom kosten. De flesta kommersiella marsvinsfoder är berikade med vitamin C, men du kan komplettera deras intag med färska livsmedel som paprika eller jordgubbstoppar, eller med berikade marsvinsgodsaker. Men ge inte dina marsvin för mycket godsaker, eftersom de lätt kan bli feta.

En myt om kaniner och marsvin

Myt: kaniner och marsvin kan hållas tillsammans

Fakta: detta är sant – med vissa reservationer

Kaniner och marsvin kan bo tillsammans, men endast med erfarna ägare och under vissa förutsättningar. För att ha kaniner och marsvin ihop behöver du göra följande justeringar:

  • Marsvin behöver C-vitamin i kosten, medan kaniner kan producera sitt eget och kan bli sjuka om de äter samma mat som marsvin. Kaniner äter också mer och snabbare än marsvin, vilket innebär att marsvinen kan få i sig för lite mat. Mata därför alltid kaniner och marsvin separat.
  • Kaniner och marsvin talar inte samma språk, så att känna igen kroppsspråket för var och en av dem är viktigt för att veta när en art är stressad eller känner sig hotad.
  • Alla djur som hålls tillsammans bör kastreras, men detta är särskilt viktigt när man har olika arter ihop. Särskilt okastrerade kaninhanar kan orsaka allvarlig skada på marsvin, då de kan försöka dominera eller bestiga dem.

Det är möjligt att ha dessa två arter tillsammans, om du har tillräckligt med plats och separata områden för mat för var och en. Var särskilt uppmärksam på deras personligheter och bedöm om de behöver separeras vid något tillfälle.

Omlet och dina kaniner och marsvin

Oavsett vilken art du har, har våra kanin- och marsvinsburar designats för att stödja behoven och preferenserna hos både kaniner och marsvin. Med anpassningsbara kanin- och marsvinstunnlar och marsvinsgårdar för utomhusbruk, kan du simulera deras naturliga miljö för att hjälpa dem att få utlopp för deras medfödda beteenden. När du lockar fram deras vilda sida kommer du att få friska, glada kaniner och marsvin som aldrig kommer att sluta förvåna och inspirera dig.

En flicka håller ett marsvin i Zippi lekhage

 

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts