Vanliga myter om höns
Det finns en del myter om höns som gör att en del människor drar sig för att skaffa höns. Vi slår sönder några av de vanligaste missuppfattningarna om höns så att ingen drar sig från att skaffa dessa förtjusande husdjur av fel skäl. Så om du är tveksam till att skaffa höns, ta reda på sanningen bakom dessa myter om hönshållning.
Myt: höns luktar
Fakta: själva hönsen luktar inte alls
Du behöver ge dina höns ett sandbad flera gånger om dagen för att hålla deras fjädrar fria från insekter och skräp, och för att hålla fjäderdräkten full och glänsande. Så länge din höna inte är sjuk bör den inte ha någon märkbar lukt. Anledningen till denna myt beror på vad höns lämnar efter sig: spillning. Spillning i trädgården eller i hönsgårdenkommer inte att lukta illa,
lättrengjort hönshus och genom att använda luktabsorberande strö som tallspån eller pellets. Genom att rengöra hönshuset och fräscha upp ströet minst en gång i veckan kommer du aldrig att behöva känna någon lukt från hönshuset.
Myt: du behöver en tupp för att hönor ska lägga ägg
Fakta: höns lägger ägg även om det inte finns en tupp
Processen att lägga ett ägg
Myt: höns kräver mycket tid
Fakta: en hönsflock behöver inte kräva mycket tid
Precis som andra husdjur behöver höns mänsklig skötsel, och det tar tid. Men till skillnad från andra husdjur är höns väldigt självförsörjande, letar efter snacks och äter från sina foderbehållare när de behöver. Att anpassa hönshållning till din livsstil handlar om personliga preferenser, men din flock kommer att behöva grundläggande skötsel.
Ditt hönshus behöver rengöras minst en gång i veckan och hönshus som Eglu Pro kan rengöras noggrant på bara några minuter. Förutom rengöring varje vecka kommer dina höns att behöva daglig skötsel. Detta innebär att:
- Släppa ut dem ur hönshuset på morgonen
- Fylla på deras foder- och vattenbehållare
- Leta efter ägg
- Stänga in dem i hönshuset på natten
En smart automatisk hönshusdörr kommer att släppa ut dina höns på morgonen och stänga in dem på kvällen åt dig, vilket eliminerar detta steg från din dagliga rutin. Detta gör det möjligt för dig att kunna spendera mer kvalitetstid med din flock, medan tiden som spenderas på att släppa ut och in dina höns ur hönshuset kommer att vara minimal.
Myt: höns förstör din trädgård
Fakta: lite sant, men det är beror på omständigheterna
Höns kan slita ner gräsmattor och beskära växter i din trädgård. Men detta beror till stor del på hur många höns och vilka hönsraser du har. Vissa är mer ivriga att picka i marken och slita ner gräsmattan än andra, och mindre utrymmen med större flockar kommer att resultera i mer slitage på din gräsmatta. Men det finns sätt att lindra skadorna på din gräsmatta.
- Använd hönsstängsel för att hålla din flock inom särskilda områden
- Välj ett flyttbart hönshus (eller en hönstraktor) för att rotera deras pickande i gräset
- Ställ upp en permanent hönsgård och lägg ett hönssäkert underlag på slitet gräs.
Myt: hönsgödsel är för starkt för att användas som gödsel
Fakta: komposterat hönsgödsel är utmärkt för växter
Att använda komposterat hönsgödsel som gödsel är något av det bästa du kan göra för dina växter. Det är rikt på kväve, fosfor och kalium och tillför långsamt näringsämnen till jorden när det väl har komposterats på lämpligt sätt. Denna myt kommer från det faktum att färskt hönsgödsel verkligen är för starkt för att tillsättas direkt till växter, och faktiskt kan bränna dem på grund av ammoniakhalten. Men så länge du komposterar ditt hönsgödsel innan du lägger det i dina rabatter, kommer du att kunna mata dina växter med detta naturliga, näringsrika ämne.
Myt: höns behöver mycket plats
Fakta: inte så mycket plats som du tror
Höns behöver mycket utrymme, men hur mycket plats de behöver beror på storleken på din flock. Du kanske omfattas av lagar om hönshållning som bestämmer hur mycket plats dina höns behöver ha, men de flesta små hönsflockar trivs i medelstora trädgårdar. Välj ett hönshus och en hönsgård som passar storleken på flocken du planerar att ha, och ge dina höns extra utrymme med hönsstängsel om möjligt. Om du har ont om utrymme, lägg till ett hönsträd med sittpinnar till din flocks hönsgård för att utnyttja all tillgänglig plats, även den i luften.
Myt: höns för mycket oväsen
Fakta: ljuden från höns är generellt diskreta
Höns ger ifrån sig en del ljud, men de flesta av dessa är som mjuka samtal till varandra. Ibland kan du höra ljudet av en kort oenighet i flocken eller proklamerandet av ett nylagt ägg, men överlag är höns tysta husdjur. Vissa höns kan vara mer högljudda än andra, men eftersom de sover vid solnedgången kommer hönsflockar inte att vara högljudda efter mörkrets inbrott. Det högsta ljud du sannolikt kommer att höra från din flock är en varning – hönor slår larm om de ser något misstänkt. Detta varningsljud kan vara högt, men det är kort och kommer att avta när det upplevda hotet är borta.
Myt: höns drar till sig råttor
Fakta: hönsen i sig gör det inte, men deras foder kan däremot göra det
Gnagare dras inte till dina höns, men de kan vara ivriga att frossa i deras foder. Detta gäller särskilt om du ger dem spannmål eller matrester. För att hålla råttorna borta från dina höns, behöver du förvara hönsfoder och spannmål i lufttäta lådor. Du kan till exempel ge dem torkad majs i en pickleksak, och färska frukter och grönsaker i en Caddi godsaksbehållare för att minska den del som faller ner på marken. Samla all ouppäten mat från hönsgården varje kväll för att förhindra oönskade besökare från nattliga gnagare.
Omlet och din flock
Att ha höns ska vara ett lugnt tidsfördriv, inte ett tungt jobb. Det är därför vi har uppfunnit hönshus som Eglu Pro för att göra det lättare att ha höns. Med den lättrengjorda, robusta konstruktionen kan du nu se fram emot att ta hand om dina höns. Och med den tidsbesparande smarta Autodörren kan du automatisera din flocks schema eller öppna deras hönshus från din smartphone – var du än är i världen. Så nöj dig inte med gamla myter om hur det är att ha höns. Gör som tusentals andra hönsägare över hela världen som har revolutionerat sina rutiner med våra geniala produkter för hönshållning.
This entry was posted in Höns