Omletbloggen

Hundar och hösnuva

HUNDAR OCH HÖSNUVA

Hösnuva är en sorts inflammation som uppkommer när immunsförsvaret överreagerar på allergener i luften. Hösnuva, eller allergisk rinit, triggas vanligtvis av miljöallergener som pollen, damm eller mögel. Tillståndet kan orsaka stora problem för de som drabbas, men visste du att hundar (och katter) också kan drabbas av hösnuva? Deras immunförsvar fungerar dock på ett annat sätt än vårt, så snuva och nysningar är oftast inte de vanligaste symptomen. Husdjur med hösnuva får oftast klåda över hela kroppen, men framför allt i armhålor, ljumskar, basen på svansen, fötterna och sidorna på ansiktet. Tecken på hösnuva hos hundar är:

• Klåda och kliande

• Kala områden på kroppen

• Utslag på ansikte och tassar

• Rodnad på huden

• Öroninfektioner

• Sår och bulor på kroppen

Hösnuva är en säsongsbaserad allergi, så de största problemen brukar uppstå på sommar och tidig höst. Vissa hundraser är mer benägna att drabbas av hösnuva, t.ex. terriers, pudlar, schnauzers och dalmatiner. Precis som människor kan hundar utveckla hösnuva vid alla åldrar, men vanligtvis visar sig symptomen när hunden är 1-3 år. Det kan vara svårt att hitta vad som orsakar hundens allergier, eftersom symptomen för hösnuva är likadana som många andra saker. Din veterinär kan dock genomföra ett allergitest för att se vad det är din hund är allergisk mot.

 

KAN HÖSNUVA HOS HUNDAR BEHANDLAS?

Eftersom det inte är möjligt att bli av med källan till allergin kan man heller inte bota den. Men det finns en par saker du kan göra för att hjälpa din hund:

Håll hen inomhus så mycket som möjligt under dagar då pollennivåerna är höga, speciellt om det blåser mycket.

Tvätta din hunds säng veckovis med varmt vatten och dammsug regelbundet för att bli av med pollen som du och din hund plockat upp på era promenader.

Välj områden att promenera på noggrant, så att hunden inte springer genom högt gräs och vegetation i onödan.

Torka av din hunds päls med en fuktig handduk direkt efter att ni varit ute för att få bort så mycket pollen så mycket som möjligt. Börja med ansiktet och sluta med ben och tassar (din hund kan ha sprungit genom gräs och kommit i direktkontakt med pollen).

Boosta hundens immunförsvar. Genom att förbättra din hunds allmänna hälsa kan de allergiska reaktionerna bli svagare. Se till att hunden är normalviktig och får en balanserad kost.

Ge din hund regelbundna havrebad för att minska symptomen och få bort pollen. Havre kan temporärt lugna torr hud och klåda. Häll dryga två deciliter krossad havre i ett kar med vatten och rör runt tills vattnet är mjölkigt vitt. Du kan också använda ett havreschampo för hundar, eller andra schampo som är utvecklades för att minska hudproblem (dock inte så ofta att det torkar ut huden).

För speciella fall där hösnuvan orsakar nysningar och rinnande ögon kan din veterinär skriva ut speciella ögon- och näsdroppar.

 

Om ingen av dessa behandlingar verkar hjälpa är det bäst att kontakta din veterinär för att se om din hund kvalificerar sig för att få allergiläkemedel eller sprutor.

Källor: www.vetinfo.com, www.pets4homes.co.uk, www.kingsteigntonvetgroup.co.uk, www.selfselectionforanimals.co.uk

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *