Omletbloggen

Mår dina höns bra i sitt hönshus av trä?

En höna sitter på en sittpinne i ett hönshus av trä

Trivs dina höns i sitt hönshus av trä? Är ditt hönshus tillräckligt robust för att klara av en vinter till? Är det dags att uppgradera ditt hönshus av trä? Detta är frågor som många hönsskötare undrar över när de står inför ännu en vinter. Ställ dig själv dessa frågor för att se om ditt hönshus i trä är redo för en ny vinter.

Trä absorberar vatten – verkar ditt hönshus tyngre?

A = Ja – antingen blir jag svagare, eller så har mitt hönshus blivit tyngre.

B = Ja, men jag löste det genom att be någon annan flytta hönshuset åt mig.

C = Jag har slutat att försöka flytta på det.

D = Nej, jag tillbringade sommaren med att slipa och betsa mitt hönshus, så nu tål det vatten bättre.

Har du behövt hälla kokande vatten på låset för att öppna det?

A = Ja, jag måste ha särskild utrustning för att ta bort isen på mitt hönshus.

B = Kokande vatten är enklare än att slå sönder bulten med en sten eller tegelsten för att få upp hönshuset när det är frost ute.

C = Jag smörjer noggrant alla gångjärn och bultar med några veckors mellanrum, så att de inte ska frysa.

D = Jag har mycket noggrant anpassat mitt hönshus efter morgonsolen så att bultarna och gångjärnen har tinat när jag kommer ut. På molniga dagar tar jag till varmt vatten.

Har ditt hönshus i trä flyttat sig eller expanderat sedan i vintras?

A = Ja – alla dörrarna verkar för stora för dörrkarmarna, och ingenting öppnas eller stängs ordentligt längre.

B = Ja – panelerna har svällt upp, och nu är jag orolig för att de ska krympa igen eftersom jag lade till extra höns för att fylla tomrummet.

C = För det mesta verkar det bra, men vissa sektioner passar inte ihop som de brukade göra.

D = Nej – betsningen verkar hålla hönshuset intakt.

Läcker taket?

A = Ja, jag har redan fixat taket några gånger i år och nu läcker det igen.

B = Ja, men det här är första gången och jag är övertygad om att jag kan fixa det själv.

C = Nej – det finns inga uppenbara läckor.

D = Mitt hönshus i trä är helt nytt, så jag tror inte att jag kommer få några problem i vinter.

Är det kallt och fuktigt inuti?

A = Ja – det känns kallt inne, och ströet blir snabbt fuktigt.

B = Det är lite kyligt, men mina höns kurar ihop sig för att hålla värmen.

C = Jag har inte märkt någon fukt, och mina höns fungerar bra.

D = Hönshuset håller värmen över natten när jag har stängt dörren och mina höns är ute på dagen.

Hade du problem med röda kvalster på sommaren?

A = Ja, jag var tvungen att regelbundet förebygga och behandla röda hönskvalster i både hönshuset och hos mina höns, och jag är redan orolig för nästa utbrott.

B = Inte mer än vanligt – det är bara en del av att ha höns, och jag är van vid att hantera dem.

C = Jag hade lite problem med röda hönskvalster, men de gick att kontrollera.

D = Jag hade inga problem med röda hönskvalster i mitt hönshus i år.

Hur lång tid tar det att rengöra ditt hönshus?

A = Det är en tråkig uppgift som tar en hel dag, så det rengörs inte regelbundet på vintern.

B = Det tar ett bra tag, särskilt på vintern, men jag vet att mina höns uppskattar det.

C = Det tar några timmar, men hela familjen hjälper till.

D = Det tar inte lång tid alls – jag har ett bra system.

Resultaten…

Mest A = Om du har upprepade problem med ditt hönshus i trä som röda hönskvalster, ett läckande tak eller dålig ventilation, är det definitivt dags att uppgradera till ett hönshus i plast. Att ha höns på vintern behöver inte vara jobbigt. Hönshus i plast håller dina höns bekväma, torra och fria från hönskvalster året runt.

Mest B = Du har tappert hållit igång ditt hönshus i trä så här långt och är fast besluten att fortsätta att reparera det. Men frågan kvarstår: hur bra mår dina höns i sitt hönshus i trä? Håll ett öga på fukt och drag inuti hönshuset, eftersom detta är farligt för höns – särskilt de äldre medlemmarna i din flock.

Mest C = Du är inte främmande för hönshus i trä med deras potentiella problem och underhåll. Men det finns gott om anledningar till att undvika hönshus i trä och byta från ett hönshus i trä till ett hönshus i plast. Rengöring, bekvämlighet och din arbetsbelastning kommer att minska avsevärt när du uppdaterar ditt hönshus i trä till ett i plast.

Mest D = Du har inte haft ditt hönshus i trä länge, eller så har du spenderat otaliga timmar på att förbereda det inför vintern. Tänk dock på att alla hönhus i trä ruttnar så småningom, och alla metoder för att bevara det så länge som möjligt är bara en tillfällig förbättring tills väder och vind återigen sätter sin prägel på det. Om du precis har investerat i ett hönshus i trä och inte är redo att byta till plast, fundera på att göra några uppgraderingar som står emot väder och vind, till exempel att lägga till en automatisk hönshusdörr som gör det bekvämare för dina höns i kylan.

Uppgradera med Omlet

Överlev inte bara vintern, utan njut av den. Med vårt sortiment av hönshus i plast, kommer dina höns vara varma, torra och bekväma oavsett väder. Vårt Eglu Cube hönshus är designat så att större flockar kan få skydd i den bittra kylan. Och med tillbehör som Autodörren, kan du schemalägga så att din flock släpps ut under den varmaste delen av dagen, samtidigt som de kan vara trygga i ett välventilerat, dragfritt hönshus på natten. Så det behöver inte vara jobbigt att ha höns på vintern alls.

Glada, friska höns framför deras Omlet Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *