Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Är dina höns glada i sitt hönshus i trä? Gör vårt test.

Är dina höns glada i sitt hönshus i trä?
Är ditt hönshus starkt nog att stå emot vintern?
Är det dags att jag uppgradera?

Detta är vanliga frågor som många hönsägare ställer till sig själva när de börjar fundera på om deras hönshus i trä kommer klara en vinter till. 

Gör detta korta test för att se om ditt hönshus har vad som krävs för att hålla hönsen glada hela vintern.

Trä absorberar vatten, verkar hönshuset svårare att flytta under vintern?

A = Ja, antingen är jag svagare eller så är mitt hönshus definitivt tyngre på vintern.

B=  Ja, men jag har löst det genom att låta någon annan flytta hönshuset åt mig.

C = Jag har gett upp alla försök att flytta det.

D = Nej, jag tillbringade sommaren med att slipa och behandla huset, så det är nu mer vattentätt än mitt eget hus.

Har du behövt hälla varmt vatten på låsen för att få upp dem?

A = Ja, jag har mer jobb med att få bort is från mitt hönshus än min bil.

B = Kokande vatten hade varit bättre idé än tegelstenen jag använde för att slå på låset. Jag tappade den och den flög rakt in i växthuset. 

C = Jag har en rutin och smörjer alla lås och bultar varannan vecka för att hålla allt rörligt.

D = Jag har noggrant ställt mitt hönshus så att morgonsolen värmer upp rätt sidor innan jag går up. När det är molnigt får  det bli varmt vatten.

Har ditt hönshus växt under vintern?

A = Kul att du säger det, dörrarna verkar alla för stora för ramarna, och det är jättesvårt att öppna och stänga.

B = Japp, alla paneler verkar ha svällt något, och jag är lite orolig för vad som ska hända när de krymper igen.

C = Överlag verkar det okej, men längst ner är det lite fuktigt ibland.

D = Tack vare allt mitt jobb med att behandla och positionera hönshuset på rätt sätt verkar allt okej.

Läcker taket?

A = Jag har redan fixat taket ett par gånger i år, och det läcker igen.

B = Japp, men det är första gången och jag tror att det är lätt att fixa.

C = Just nu har jag inga problem med taket.

D = Mitt hönshus är helt nytt, och jag tvivlar på att jag kommer ha några problem i vinter. 

Är det kallt och fuktigt inne i huset?

A = Ja, det känns kallt, och ströet blir snabbt fuktigt.

B = Det är lite kyligt, men mina höns sitter nära varandra för att hålla värmen.

C = Jag har inga problem med fukt, och jag har många höns, så de håller varandra varma.

D = Hönshuset håller sig varmt över natten när jag stängt dörren, och hönsen är ute hela dagen.

Hade du problem med röda hönskvalster under sommaren?

A = Ja, jag var tvungen att städa och behandla hönshuset och hönsen regelbundet, och jag ser inte fram emot att göra det igen i sommar.

B = Inte mer än vanligt, jag är van vid det och har mina sätt att hantera problemet.

C = Jag såg några kvalster i somras, men jag har planer för att hålla dem borta detta året!

D = Jag hade inga problem förra året.

Hur lång tid tar det att städa hönshuset?

A = Det tar i stort sett hela dagen och det är något jag skjuter upp, så det borde nog göras oftare…

B = Det tar ganska lång tid, så det är inte roligt under vintern, men jag vet att mina höns uppskattar det.

C = Det tar ett par timmar, men hela familjen hjälper till så det är inte så farligt.

D = Det tar inte lång tid alls, och jag har ett bra system.


Resultaten…

Flest A = Om du upplever upprepade problem med ditt hönshus, som röda hönskvalster, läckande tak och dålig ventilation är det inte troligt att de kommer försvinna av sig själv, och kommer förmodligen bara bli värre när vädret blir sämre. Det kan vara värt att uppgradera till ett hönshus i plast för att göra det lättare att rengöra och bli av med röda hönskvalster, få bättre isolering och ventilation, och glada höns året runt.

Flest B = Du har gjort ett bra jobb med ditt hönshus såhär långt, och verkar vara villig att lösa de problem som uppstår. Hönshuset i sig kanske klarar ännu en vinter, men är dina höns glada? Det viktigaste för dig är att hålla ett öga på fukt inne i huset och se till att du har bra ventilation som låter ånga och vatten röra sig genom huset utan att kyla ner dina höns.

Flest C = Det låter som att du är veteran när det kommer till hönshus i trä, och att du vet vad du gör! Håll ett öga på typiska problem som dyker upp under vintern och se till att du rengör ofta, speciellt om du har ganska många höns i samma hus. Vi skulle rekommendera att ta en titt på ditt hus när våren närmar sig och se om något gått fel eller om dina höns blev sjuka, och kanske titta på andra lösningar för kommande årstider.

Flest D = Ditt hönshus är förmodligen ganska nytt, eller så har du lagt ner mycket tid och pengar på att hålla det i toppform. Det är fortfarande värt att se till att du har lösningar för problem som kan uppstå när vargavintern kommer, och se om du kan hitta några tillbehör och accessoarer som kan förbättra livet både för dig och dina höns. Du kan t.ex. byta ut dörren på ditt hönshus mot en automatisk hönshuslucka, så att dina höns är säkra i sitt hus när de gått in på kvällen, även om du inte är hemma. Då kan hönsen sova i värmen utan några drag, och utan risk för inbrott från rovdjur.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *